Covid-19 "стопи" рейтинга на Владимир Путин Снимка: © Kremlin.ru

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал до 59% в последния месец на епидемията от Covid-19. Това показват данни от проучване на "Левада център" на базата на телефонни интервюта сред 1608 души от представителна извадка, проведено между 24 и 27 април.

Според резултата от изследването - 59 на сто от респондентите са отговорили, че като цяло одобряват дейността на Путин срещу 33% недоволство от работата му като президент. Това е най-ниското ниво на положителни оценки за руския държавен глава от началото на управлението му през 2000 г. В сравнение с месец март се забелязва понижение от 4% на доверието в Путин.

На отворен въпрос "Посочете 5-6 политици, на които имате най-голямо доверие", Владимир Путин все още държи първа позиция, но отново с рекордно нисък процент - 28 на сто (при най-висока стойност 59% през ноемви 2017 г.). Военният министър Сергей Шойгу и премиерът Михаил Мишустин са на второ място с по 13% доверие. Външният министър Сергей Лавров дели трето място с Владимир Жириновски (11 на сто).

Авторите на проучването правят уточнение, че резултатите от телефонни интервюта могат да имат известни разминавания с обичайните face-to-face разговори с респондентите поради своите особености. Отклоненията обикновено се изразяват в малко по-голяма склонност на гражданите да дават "позитивни" и лоялни към властта отговори, отколкото при по-продължително лично интервю. Този детайл дава основание да се предположи, че реалното доверие в действията на правителството в Русия може да се окаже дори по-ниско от декларираното.

Премиерът Михаил Мишустин, който влезе в болница с Covid-19 само преди дни, е оценен положително от 46% от гражданите за сметка на 23% неодобрение и цели 32% хора, които не могат да дадат оценка на работата му. Сергей Собянин - кметът на Москва, която е най-тежко засегната от епидемията - се оказва най-високо одобряван от тримата водещи политици в страната. Собянин има 61% доверие срещу 27% недоверие и 12% несигурни респонденти.

Според "Левада" високият процент на разочарованите или колебаещите се граждани е свързан с тревогите им за бъдещето, свързани със социалните ефекти от пандемията, загубата на работа и доходи.

Според прогноза на МВФ от април - реалният ръст на БВП на Русия може да се окаже -5,5% (при 1,3% през 2019 и 2,1% през 2019 г.). Отклонението в състоянието на икономиката от януари 2020 г. се оценява на -7,4%.

Русия има над 165 000 пациенти с Covid-19, като само за последното денонощие са отчетени над 10 000 нови случая. 1537 са починалите граждани от началото на епидемията. Местни лекари обаче твърдят, че Русия, където докторите падат от прозорци , защото голяма част от случаите на коронавирусна инфекция не се отчитат в официалната статистика, а се вписват като пневмония.

Профилът на хората, които изразяват доверието си във Владимир Путин, е описан по следния начин: хора със средно ниво на образование, хора в напреднала възраст, по-често жени, които имат скромно финансово състояние, предимно жители на села или малки градове. По-ниско от средното ниво на доверие за Путин имат младите хора, хората с по-високо образование, и хората в социално-слабо положение.

Мненията на гражданите на въпроса "Смятате ли, че държавата върви като цяло по правилен път или ви се струва, че държавата върви по неправилен път?" са силно поляризирани - 42% отговарят положително, а други 42% - отрицателно. 17 на сто се затрудняват да отговорят.

Реакцията на Кремъл спрямо новите социологически данни беше резервирана.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че "не сме склонни напълно да се доверяваме на резултатите от тези изследвания", защото президентството смята, че методиката им се разминава с тази на други социолози.

Според Песков има други проучвания, които дават "различна картина".

Новината за спада в рейтинга на Путин идва на фона на предстоящото провеждане на референдум за конституционни поправки в Русия, което ще даде възможност на действащия държавен глава да се яви на още два президентски избора след 2024 г. Националното гласуване трябваше да се състои на 22 април, но беше отложено заради кризата с Covid-19. Нова дата на референдума все още не е определена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023