Снимка: © Kremlin.ru

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал до 59% в последния месец на епидемията от Covid-19. Това показват данни от проучване на "Левада център" на базата на телефонни интервюта сред 1608 души от представителна извадка, проведено между 24 и 27 април. 

Според резултата от изследването - 59 на сто от респондентите са отговорили, че като цяло одобряват дейността на Путин срещу 33% недоволство от работата му като президент. Това е най-ниското ниво на положителни оценки за руския държавен глава от началото на управлението му през 2000 г. В сравнение с месец март се забелязва понижение от 4% на доверието в Путин. 

На отворен въпрос "Посочете 5-6 политици, на които имате най-голямо доверие", Владимир Путин все още държи първа позиция, но отново с рекордно нисък процент - 28 на сто (при най-висока стойност 59% през ноемви 2017 г.). Военният министър Сергей Шойгу и премиерът Михаил Мишустин са на второ място с по 13% доверие. Външният министър Сергей Лавров дели трето място с Владимир Жириновски (11 на сто). 

Авторите на проучването правят уточнение, че резултатите от телефонни интервюта могат да имат известни разминавания с обичайните face-to-face разговори с респондентите поради своите особености. Отклоненията обикновено се изразяват в малко по-голяма склонност на гражданите да дават "позитивни" и лоялни към властта отговори, отколкото при по-продължително лично интервю. Този детайл дава основание да се предположи, че реалното доверие в действията на правителството в Русия може да се окаже дори по-ниско от декларираното. 

Премиерът Михаил Мишустин, който влезе в болница с Covid-19 само преди дни, е оценен положително от 46% от гражданите за сметка на 23% неодобрение и цели 32% хора, които не могат да дадат оценка на работата му. Сергей Собянин - кметът на Москва, която е  най-тежко засегната от епидемията - се оказва най-високо одобряван от тримата водещи политици в страната. Собянин има 61% доверие срещу 27% недоверие и 12% несигурни респонденти. 

Според "Левада" високият процент на разочарованите или колебаещите се граждани е свързан с тревогите им за бъдещето, свързани със социалните ефекти от пандемията, загубата на работа и доходи. 

Според прогноза на МВФ от април - реалният ръст на БВП на Русия може да се окаже -5,5% (при 1,3% през 2019 и 2,1% през 2019 г.). Отклонението в състоянието на икономиката от януари 2020 г. се оценява на -7,4%.

Русия има над 165 000 пациенти с Covid-19, като само за последното денонощие са отчетени над 10 000 нови случая. 1537 са починалите граждани от началото на епидемията. Местни лекари обаче твърдят, че Русия, където докторите падат от прозорци , защото голяма част от случаите на коронавирусна инфекция не се отчитат в официалната статистика, а се вписват като пневмония. 

Профилът на хората, които изразяват доверието си във Владимир Путин, е описан по следния начин: хора със средно ниво на образование, хора в напреднала възраст, по-често жени, които имат скромно финансово състояние, предимно жители на села или малки градове. По-ниско от средното ниво на доверие за Путин имат младите хора, хората с по-високо образование, и хората в социално-слабо положение. 

Мненията на гражданите на въпроса "Смятате ли, че държавата върви като цяло по правилен път или ви се струва, че държавата върви по неправилен път?" са силно поляризирани - 42% отговарят положително, а други 42% - отрицателно. 17 на сто се затрудняват да отговорят. 

Реакцията на Кремъл спрямо новите социологически данни беше резервирана. 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че "не сме склонни напълно да се доверяваме на резултатите от тези изследвания", защото президентството смята, че методиката им се разминава с тази на други социолози. 

Според Песков има други проучвания, които дават "различна картина". 

Новината за спада в рейтинга на Путин идва на фона на предстоящото провеждане на референдум за конституционни поправки в Русия, което ще даде възможност на действащия държавен глава да се яви на още два президентски избора след 2024 г. Националното гласуване трябваше да се състои на 22 април, но беше отложено заради кризата с Covid-19. Нова дата на референдума все още не е определена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед