Русия, където докторите падат от прозорци Снимка: © getty images

В последните три седмици трима лекари паднаха мистериозно от прозорци на болници в Русия. Липсата на яснота покрай отделните събития остава възможността те да са плод на случайност, но има прекалено много показатели, че това всъщност далеч не е така.

На 19 март ръководителя на Съюза на докторите в Русия Анастасия Василиева отправи официално обръщение към своите колеги в страната чрез видео, качено в Youtube. В него тя ги призова да съобщят публично "истинската" ситуация с коронавируса в болниците, в които работят.

Василиева обвини правителството в поднасяне на подвеждаща информация, определяйки голяма част от Covid-19 случаите за пневмония - болест, която се развива при част от засегнатите от коронавируса:

"Докато светът се изправя пред епидемия на новия коронавирус, Русия се сблъсква с епидемия на обикновена пневмония и, както обичайно, с лъжите на официалните органи."

Тя допълни, че това принуждава медиците да третират инфектираните без предпазно облекло, което застрашава не само техните животи, но и тези на всички пациенти, правейки разпространението на заразата много по-лесно в болнични условия.

"Карат ви да си шиете сами платнени маски и да ги перете. Не ви предоставят защитна екипировка. Поставят под риск вас и цялата страна. Опитват се да предотвратят настъпването на паника."

Здравният отдел в Москва бързо отрече твърденията ѝ, обвинявайки я в опит да дискредитира руската медицина и правителствените агенции. На втори април New York Times съобщиха за нейното задържане. Според написаното там арестът ѝ е бил извършен докато тя е пътувала към близък до столицата град, за да предостави маски и ръкавици на местната болница.

Тя обаче не бе единственият глас, надигнал се против лошото оборудване на лекарите. Група от медици от болница в Санкт Петербург също споделиха видео, в което търсят обществена помощ в набавянето на предпазна екипировка. Главният доктор на медицинското заведение обаче отрече да има недостиг на такава.

Историите на падналите от прозорците лекари също не са лишени от връзка с тази тема. Двама от тях починаха, а третият се намира в тежко състояние, съобщи CNN. Последният, Александър Шулепов все още се бори за живота си.

На 22 април той е приет в болница "Новоусманская" в град Воронеж, където работи - в същия ден, в който той и неговият колега Александър Косякин публикуват онлайн видео, в което заявяват, че Шулепов е бил принуден да продължава да извършва задълженията си дори и след положителна коронавирус проба. За Косякин това не е първата такава изява, след като и преди е използвал социалните мрежи, за да отправя критики за липса на адекватна екипировка за медиците в болницата.

Впоследствие Шулепов оттегля думите си, казвайки, че е бил подвластен на емоции в момента на записването им. Във второто видео до него е главният доктор на "Новоусманская", който допълва, че на разположение има достатъчно предпазна екипировка. Падането от прозореца се случва седмица след това изявление - на 02.05.

На 1 май Елена Непомнясчая, главният лекар на болница в Красноярск, почина при идентичен инцидент след седмица в интензивното отделение.

Местната телевизия TVK Krasnoyarsk обяви тогава, че при нея злополуката е настъпила по време на видео среща с регионалните здравни органи, в която се е обсъждало използването на болница за лекуване на заразени от коронавирус. По информация на медията тя е била против такъв развой, защото лечебното заведение не е разполагало с нужната екипировка за своите служители.

Третият случай на паднал от прозорец лекар е от 24 април, когато почина Наталия Лебедева - ръководителят на спешната медицинска служба към основната база за обучение на астронавти - Star City. Единствената информация, свързана с нейната смърт е това, че се е случил "трагичен инцидент", според официалната позиция на Държавната биомедицинска агенция.

Към момента потвърдените случаи на коронавирус инфекция в Русия са 155 хиляди, от които 19 865 оздравели и 1 451 починали. Дали тези показатели отговарят на истината обаче остава мистерия - също като това как се е стигнало до "инцидентите", довели до смъртта на тримата лекари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024