Снимка: © getty images

В последните три седмици трима лекари паднаха мистериозно от прозорци на болници в Русия. Липсата на яснота покрай отделните събития остава възможността те да са плод на случайност, но има прекалено много показатели, че това всъщност далеч не е така.

На 19 март ръководителя на Съюза на докторите в Русия Анастасия Василиева отправи официално обръщение към своите колеги в страната чрез видео, качено в Youtube. В него тя ги призова да съобщят публично "истинската" ситуация с коронавируса в болниците, в които работят.

Василиева обвини правителството в поднасяне на подвеждаща информация, определяйки голяма част от Covid-19 случаите за пневмония - болест, която се развива при част от засегнатите от коронавируса:

"Докато светът се изправя пред епидемия на новия коронавирус, Русия се сблъсква с епидемия на обикновена пневмония и, както обичайно, с лъжите на официалните органи."

Тя допълни, че това принуждава медиците да третират инфектираните без предпазно облекло, което застрашава не само техните животи, но и тези на всички пациенти, правейки разпространението на заразата много по-лесно в болнични условия.

"Карат ви да си шиете сами платнени маски и да ги перете. Не ви предоставят защитна екипировка. Поставят под риск вас и цялата страна. Опитват се да предотвратят настъпването на паника."

Здравният отдел в Москва бързо отрече твърденията ѝ, обвинявайки я в опит да дискредитира руската медицина и правителствените агенции. На втори април New York Times съобщиха за нейното задържане. Според написаното там арестът ѝ е бил извършен докато тя е пътувала към близък до столицата град, за да предостави маски и ръкавици на местната болница.

Тя обаче не бе единственият глас, надигнал се против лошото оборудване на лекарите. Група от медици от болница в Санкт Петербург също споделиха видео, в което търсят обществена помощ в набавянето на предпазна екипировка. Главният доктор на медицинското заведение обаче отрече да има недостиг на такава.

Историите на падналите от прозорците лекари също не са лишени от връзка с тази тема. Двама от тях починаха, а третият се намира в тежко състояние, съобщи CNN. Последният, Александър Шулепов все още се бори за живота си.

На 22 април той е приет в болница "Новоусманская" в град Воронеж, където работи - в същия ден, в който той и неговият колега Александър Косякин публикуват онлайн видео, в което заявяват, че Шулепов е бил принуден да продължава да извършва задълженията си дори и след положителна коронавирус проба. За Косякин това не е първата такава изява, след като и преди е използвал социалните мрежи, за да отправя критики за липса на адекватна екипировка за медиците в болницата.

Впоследствие Шулепов оттегля думите си, казвайки, че е бил подвластен на емоции в момента на записването им. Във второто видео до него е главният доктор на "Новоусманская", който допълва, че на разположение има достатъчно предпазна екипировка. Падането от прозореца се случва седмица след това изявление - на 02.05.

На 1 май Елена Непомнясчая, главният лекар на болница в Красноярск, почина при идентичен инцидент след седмица в интензивното отделение.

Местната телевизия TVK Krasnoyarsk обяви тогава, че при нея злополуката е настъпила по време на видео среща с регионалните здравни органи, в която се е обсъждало използването на болница за лекуване на заразени от коронавирус. По информация на медията тя е била против такъв развой, защото лечебното заведение не е разполагало с нужната екипировка за своите служители.

Третият случай на паднал от прозорец лекар е от 24 април, когато почина Наталия Лебедева - ръководителят на спешната медицинска служба към основната база за обучение на астронавти - Star City. Единствената информация, свързана с нейната смърт е това, че се е случил "трагичен инцидент", според официалната позиция на Държавната биомедицинска агенция.

Към момента потвърдените случаи на коронавирус инфекция в Русия са 155 хиляди, от които 19 865 оздравели и 1 451 починали. Дали тези показатели отговарят на истината обаче остава мистерия - също като това как се е стигнало до "инцидентите", довели до смъртта на тримата лекари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро