Covid-19 в Германия: Кьолн, Берлин и Франкфурт станаха "рискови зони" Снимка: © Getty Images

Колко зрители имат право да се съберат на стадиона? Нужен ли е предварителен тест за Covid-19, за да може човек да отседне в хотел? Докато броят на инфектираните с коронавирус германци се увеличава, все повече бизнес асоциации и граждани изразяват недоволство от несъгласуваните ограничителни мерки в 16-те провинции на страната.

Кьолн, Берлин и Франкфурт вече преминаха границата от 50 нови случаи на коронавирусна инфекция на 100 000 души от населението за срок от седмица, с което попадат в рисковия списък.

Няколко от федералните региони въведоха забрана за хотелско настаняване на хора, идващи от "червени зони" с висока заболеваемост, ако гостите не предоставят доказателство, че нямат Covid.

Например - ако турист от Кьолн пристигне в някой от курортите на Балтийско море в провинция Мекленбург - Предна Померания, ще трябва да се изолира под карантина, но в съседен Хамбург няма да има проблеми с нощувките.

Объркването заради различните режими се увеличава - недоволството също, коментира "Шпигел".

За първи път от 70 години в Берлин беше въведен вечерен час за ресторанти, барове и някои магазини, както и забрана за продажба на алкохол след 23 ч. в опит за ограничаване на все по-голямото разпространение на случаите на Covid-19. Мярката ще важи до края на октомври. Във Франкфурт на Майн, който мина 55 нови случая на 100 000 души от населението, също въведоха по-строги мерки за сигурност - задължително носене на маски на открити обществени места, ограничение на работното време на ресторантите, лимит от 25 гости при частни празненства на открито. С едно голямо изключение - базарът "Есен в града" в центъра на Франкфурт получи разрешение за провеждане, като се очаква да привлече хиляди посетители в рамките на четири седмици.

На фона на останалите държави в Западна Европа, Германия остава изключение с по-малко от 45 нови случая на глава от населението в период от 2 седмици - съседна Чехия е с десет пъти по-високи стойности по този показател. Притеснението от втората вълна обаче остава.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Германската камара на индустрията и търговията разкритикува некоординираните мерки, които създават сериозна несигурност пред бизнеса в сферата на туризма. Както гостите, така и хотелиерите имат безброй организационни въпроси, които нямат ясни отговори - например, важат ли забраните за нощуване, ако става дума за работни командировки?

Асоциацията на лекарите от задължителното здравно осигуряване също смята, че ограниченията върху движението между градовете на Германия нямат ефект върху потискането на втората вълна на пандемията и са неприложими.

"Заради това объркване от неразбираеми регулации може да изгубим разбирането на хората за мерките, които наистина носят резултат", предупреждават от асоциацията.

Междувременно, Мюнхен обяви, че футболните мачове в града ще се провеждат без публика поне до 25 октомври. Председателят на борда на директорите на "Байерн" Мюнхен Карл-Хайнц Румениге призова за единни национални правила за спортните срещи.

В събота институтът "Роберт Кох" съобщи за нови 4721 случая на коронавирусна инфекция. Само сряда и четвъртък показателят се увеличи от 2828 на 4058. В петък повишението на новите случаи стигна до 4516 нови случая за ден.

Вирусологът Кристиан Дростен от "Шарите" застъпва за приемане на унифицирани национални мерки за Covid-19, които ще бъдат необходими в следващите седмици.

"Все повече се приближаваме към ситуация, в която ще е по-добре да въведем общи регулации. Добре е, когато има ясни правила. Това е напълно разбираемо", казва той в интервю за ReaktionsNetzwerk Deutschland


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024