Снимка: © Getty Images

Масово тестване, масово проследяване, незабавно лечение на Covid-19: това е стратегията, с която Турция се опитва да се справи с епидемията на своя територия. 

Държавата с над 84 млн. души население, от които 15 милиона са концентрирани в мегаполиса Истанбул, е на едно от първите места в света по абсолютен брой на случаи с коронавирусна инфекция - общо 233 851 от началото на пандемията.

Над 217 000 от тях вече са се възстановили от заразата, а активните случаи са около 10 600.

Броят на официално съобщените смъртни случаи, свързани с Covid-19, е относително нисък - 5747. Коефициентът за смъртността спрямо 1 млн. души от населението поставя Турция в една категория със страни като Сърбия и Унгария. Дневните нови случаи на Covid не надвишават 1000 от средата на юли насам, доколкото може да се съди по официалната статистика. 

С почти 5 милиона проведени теста, Турция е успяла да изследва почти двойно повече души на 1 млн. от населението си в сравнение със същия показател в България. 

Носенето на маски е задължително не само в обществения транспорт, но и в открити публични места с голяма посещаемост като пазарите например. Истанбул е един от градовете, в които всеки трябва да носи маски, когато излиза навън. Глобите за нарушителите стигат до 900 лири (малко над 200 лв.).  

Една от мерките, чрез които здравните власти успяват да поставят под контрол веригите на заразяването, са проследяващите екипи, в които работят почти 16 300 души. 

Тяхната задача е да издирят всички пациенти, засегнати от коронавирусната инфекция, и да открият контактните им лица, за да ги поставят под карантина за 14 дни, съобщава "Скай нюз". Службите разполагат с планове за противодействие на епидемията, екипите са формирани още преди да се открие първият положителен случай на 11 март. Оттогава не са спирали да работят. 

"Детективите" намират децата, близките, познатите, колегите, дори тайните интимни партньори на хората с положителна проба за новия коронавирус. Всеки от поставените под карантина лица се проверява редовно от здравни служители и се тества незабавно, ако прояви симптоми на болестта. 

Втората стъпка: пациентите с положителен Covid-тест и дори леки болестни прояви се поставят на лечение още в ранните фази на развитие на инфекцията - както с антивирусни лекарства, така и с кръвна плазма. Всяка фаза на терапията им - тестове, медикаменти, болничен престой - е безплатна. 

Здравната служба в централния градски район на Истанбул "Фатих", в който се намират Капалъчарши, Синята джамия и "Св. София", разполага с 24-часова гореща линия и екип от хора, владеещи различни чужди езици, към които могат да се обръщат хора с въпроси за Covid. 

Екипите по проследяването успяват да накарат пациентите да си спомнят в детайли с кого и къде са се срещали в дните преди заболяването.  

Медиците посочват, че успехът на лечението е в откриването и спирането на прогреса на болестта на ранен етап; поставянето на пациента на апарат за изкуствено обдишване се смята за крайна мярка. Освен хидроксихлорохин, лекарите прилагат кислородно обдишване, антикоагуланти, стероиди, витамини и др. Обикновено наблюдават пациента до 2 седмици след изписването му от болница. Ако симтпомите му са изчезнали, той се смята за здрав. 

В Истанбул е построена и отделна спешна болница, която да се грижи за Covid-случаи. "Фариха Оз" разполага с 1008 легла, включително 432 места за интензивно лечение на тежко болни пациенти. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие