"Covid е торнадо с много дълга опашка": Ричард Куест и трудната битка с коронавируса Снимка: © CNN

Един от водещите журналисти и лице на бизнес-новините в CNN Ричард Куест публикува впечатляващ разказ за битката си с коронавирусната инфекция през последните 2,5 месеца. 58-годишният Куест предупреждава, че щетите от заболяването са продължителни и непредсказуеми, като призовава всички хора да се стараят да избягват "торнадото Covid-19".

Журналистът съобщи, че има положителна проба за коронавирусна инфекция още на 20 април. Тестовете му показват, че се е изчистил от заболяването в първата седмица на месец май. Два месеца по-късно обаче Куест продължава да изпитва цялостно неразположение, силна умора и необичайна липса на концентрация.

"Започвам да осъзнавам, че преживявам и страдам от дългата опашка на Covid-19", пише той в своята статия. Нещо повече - типичната кашлица за инфекцията със SARS-Cov2 също продължава да се проявява седмици след като изследванията показват наличието на антитела срещу вируса.

Ето какво разказва Ричард Куест за последиците от Covid-19:

"Заразих се в средата на април. Появата на симптомите стана бързо. Изведнъж забелязах, че се чувствам много уморен и развивам нова кашлица. Тествах се и на следващата сутрин получих обаждане от медицинския център с новината, че имам положителна проба за коронавирус.

Вирусът е като торнадо. Когато попадне в тялото, се завихря в него, предизвиква хаос, объркване, кашлица и причинява увреждания на всеки орган, който засегне.

Някои хора не преживяват появата му. Онези, които я преживяват, наблюдават вредите върху човешкия организъм и осъзнават, че са много по-големи от първоначалната представа.

Симптомите ми бяха по-скоро леки: не съм имал затруднения с дишането или загуба на мирис и вкус. Чувствах се безкрайно уморен и през цялото време страдах от "кашлицата", която отново е тук.

Covid-кашлицата не е като обичайното дълбоко закашляне (онова, което лекарите наричат учтиво "продуктивна кашлица"). Тя е много специфична. Суха, дразнеща, хриптяща. В моя случай - множество кратки изтласквания на въздух, последвани от дълга, дълбока, раздираща гърдите остатъчна кашлица, заради която хората може да помислят, че ще падна.

Имам отрицателна проба за вируса и положителна - за антитела; лекарят ми казва, че вирусът няма да се върне. Но има дни, в които се чувствам така, сякаш отново е тук.

Откривам нови зони на поражения: станал съм невероятно непохватен. Никога не съм бил особено сръчен, никой не ме е наричал грациозен, но непохватността ми излиза извън всякакви граници. Ако посегна за чаша вода или поискам да взема нещо от шкафа, го бутам или го изпускам на земята. Спънах се в бордюра с такава сила, че полетях напред. Падам върху мебелите. Сякаш онази част от мозъка ми, която подсъзнателно регулира движението на ръцете и краката ми според препятствията пред себе си, е спряла да работи.

В някои моменти имам усещането за леко объркване. Миниатюрно забавяне в мисълта, неувереност в думите. Никой не го забелязва, освен мен.

Храносмилателната ми система се държи странно, меко казано. Няма значение дали ги наричам симптоми, характеристики или остатъци от вируса - тялото ми все още не се чувства добре.

Лекарите се опитват да ме успокоят, като твърдят, че и това ще отмине, но не могат да ми кажат кога. Миналата седмица беше тежка. Кашлицата ме мъчеше в продължение на дни, бях уморен и имах нужда от сън. Спънах се в триножника на камерата и паднах върху стола. Притеснен съм, но не съм изпаднал в паника - засега. Тази седмица вече се чувствам доста по-добре.

Към хората, които не са боледували от Covid и не са станали свидетели на бъркотията, която предизвиква - призовавам ви, направете всичко възможно да избегнете това торнадо.

Ще премине с грохот през тялото ви - ще убие някои по пътя си, ще повреди всичко, до което се докосне. И когато си помислите "Е, слава Богу, че премина", огледайте се и ще забележител, че щетите са навсякъде и ще останат дълго след като кризата е отминала.

Covid е торнадо с много дълга опашка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023