Снимка: © CNN

Един от водещите журналисти и лице на бизнес-новините в CNN Ричард Куест публикува впечатляващ разказ за битката си с коронавирусната инфекция през последните 2,5 месеца. 58-годишният Куест предупреждава, че щетите от заболяването са продължителни и непредсказуеми, като призовава всички хора да се стараят да избягват "торнадото Covid-19".

Журналистът съобщи, че има положителна проба за коронавирусна инфекция още на 20 април. Тестовете му показват, че се е изчистил от заболяването в първата седмица на месец май. Два месеца по-късно обаче Куест продължава да изпитва цялостно неразположение, силна умора и необичайна липса на концентрация.

"Започвам да осъзнавам, че преживявам и страдам от дългата опашка на Covid-19", пише той в своята статия. Нещо повече - типичната кашлица за инфекцията със SARS-Cov2 също продължава да се проявява седмици след като изследванията показват наличието на антитела срещу вируса.

Ето какво разказва Ричард Куест за последиците от Covid-19:

"Заразих се в средата на април. Появата на симптомите стана бързо. Изведнъж забелязах, че се чувствам много уморен и развивам нова кашлица. Тествах се и на следващата сутрин получих обаждане от медицинския център с новината, че имам положителна проба за коронавирус.

Вирусът е като торнадо. Когато попадне в тялото, се завихря в него, предизвиква хаос, объркване, кашлица и причинява увреждания на всеки орган, който засегне.

Някои хора не преживяват появата му. Онези, които я преживяват, наблюдават вредите върху човешкия организъм и осъзнават, че са много по-големи от първоначалната представа.

Симптомите ми бяха по-скоро леки: не съм имал затруднения с дишането или загуба на мирис и вкус. Чувствах се безкрайно уморен и през цялото време страдах от "кашлицата", която отново е тук.

Covid-кашлицата не е като обичайното дълбоко закашляне (онова, което лекарите наричат учтиво "продуктивна кашлица"). Тя е много специфична. Суха, дразнеща, хриптяща. В моя случай - множество кратки изтласквания на въздух, последвани от дълга, дълбока, раздираща гърдите остатъчна кашлица, заради която хората може да помислят, че ще падна.

Имам отрицателна проба за вируса и положителна - за антитела; лекарят ми казва, че вирусът няма да се върне. Но има дни, в които се чувствам така, сякаш отново е тук.

Откривам нови зони на поражения: станал съм невероятно непохватен. Никога не съм бил особено сръчен, никой не ме е наричал грациозен, но непохватността ми излиза извън всякакви граници. Ако посегна за чаша вода или поискам да взема нещо от шкафа, го бутам или го изпускам на земята. Спънах се в бордюра с такава сила, че полетях напред. Падам върху мебелите. Сякаш онази част от мозъка ми, която подсъзнателно регулира движението на ръцете и краката ми според препятствията пред себе си, е спряла да работи.

В някои моменти имам усещането за леко объркване. Миниатюрно забавяне в мисълта, неувереност в думите. Никой не го забелязва, освен мен.

Храносмилателната ми система се държи странно, меко казано. Няма значение дали ги наричам симптоми, характеристики или остатъци от вируса - тялото ми все още не се чувства добре.

Лекарите се опитват да ме успокоят, като твърдят, че и това ще отмине, но не могат да ми кажат кога. Миналата седмица беше тежка. Кашлицата ме мъчеше в продължение на дни, бях уморен и имах нужда от сън. Спънах се в триножника на камерата и паднах върху стола. Притеснен съм, но не съм изпаднал в паника - засега. Тази седмица вече се чувствам доста по-добре.

Към хората, които не са боледували от Covid и не са станали свидетели на бъркотията, която предизвиква - призовавам ви, направете всичко възможно да избегнете това торнадо.

Ще премине с грохот през тялото ви - ще убие някои по пътя си, ще повреди всичко, до което се докосне. И когато си помислите "Е, слава Богу, че премина", огледайте се и ще забележител, че щетите са навсякъде и ще останат дълго след като кризата е отминала.

Covid е торнадо с много дълга опашка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас