Снимка: © CNN

Един от водещите журналисти и лице на бизнес-новините в CNN Ричард Куест публикува впечатляващ разказ за битката си с коронавирусната инфекция през последните 2,5 месеца. 58-годишният Куест предупреждава, че щетите от заболяването са продължителни и непредсказуеми, като призовава всички хора да се стараят да избягват "торнадото Covid-19". 

Журналистът съобщи, че има положителна проба за коронавирусна инфекция още на 20 април. Тестовете му показват, че се е изчистил от заболяването в първата седмица на месец май. Два месеца по-късно обаче Куест продължава да изпитва цялостно неразположение, силна умора и необичайна липса на концентрация. 

"Започвам да осъзнавам, че преживявам и страдам от дългата опашка на Covid-19", пише той в своята статия. Нещо повече - типичната кашлица за инфекцията със SARS-Cov2 също продължава да се проявява седмици след като изследванията показват наличието на антитела срещу вируса. 

Ето какво разказва Ричард Куест за последиците от Covid-19: 

"Заразих се в средата на април. Появата на симптомите стана бързо. Изведнъж забелязах, че се чувствам много уморен и развивам нова кашлица. Тествах се и на следващата сутрин получих обаждане от медицинския център с новината, че имам положителна проба за коронавирус. 

Вирусът е като торнадо. Когато попадне в тялото, се завихря в него, предизвиква хаос, объркване, кашлица и причинява увреждания на всеки орган, който засегне.

Някои хора не преживяват появата му. Онези, които я преживяват, наблюдават вредите върху човешкия организъм и осъзнават, че са много по-големи от първоначалната представа. 

Симптомите ми бяха по-скоро леки: не съм имал затруднения с дишането или загуба на мирис и вкус. Чувствах се безкрайно уморен и през цялото време страдах от "кашлицата", която отново е тук. 

Covid-кашлицата не е като обичайното дълбоко закашляне (онова, което лекарите наричат учтиво "продуктивна кашлица"). Тя е много специфична. Суха, дразнеща, хриптяща. В моя случай - множество кратки изтласквания на въздух, последвани от дълга, дълбока, раздираща гърдите остатъчна кашлица, заради която хората може да помислят, че ще падна. 

Имам отрицателна проба за вируса и положителна - за антитела; лекарят ми казва, че вирусът няма да се върне. Но има дни, в които се чувствам така, сякаш отново е тук. 

Откривам нови зони на поражения: станал съм невероятно непохватен. Никога не съм бил особено сръчен, никой не ме е наричал грациозен, но непохватността ми излиза извън всякакви граници. Ако посегна за чаша вода или поискам да взема нещо от шкафа, го бутам или го изпускам на земята. Спънах се в бордюра с такава сила, че полетях напред. Падам върху мебелите. Сякаш онази част от мозъка ми, която подсъзнателно регулира движението на ръцете и краката ми според препятствията пред себе си, е спряла да работи. 

В някои моменти имам усещането за леко объркване. Миниатюрно забавяне в мисълта, неувереност в думите. Никой не го забелязва, освен мен. 

Храносмилателната ми система се държи странно, меко казано. Няма значение дали ги наричам симптоми, характеристики или остатъци от вируса - тялото ми все още не се чувства добре

Лекарите се опитват да ме успокоят, като твърдят, че и това ще отмине, но не могат да ми кажат кога. Миналата седмица беше тежка. Кашлицата ме мъчеше в продължение на дни, бях уморен и имах нужда от сън. Спънах се в триножника на камерата и паднах върху стола. Притеснен съм, но не съм изпаднал в паника - засега. Тази седмица вече се чувствам доста по-добре. 

Към хората, които не са боледували от Covid и не са станали свидетели на бъркотията, която предизвиква - призовавам ви, направете всичко възможно да избегнете това торнадо. 

Ще премине с грохот през тялото ви - ще убие някои по пътя си, ще повреди всичко, до което се докосне. И когато си помислите "Е, слава Богу, че премина", огледайте се и ще забележител, че щетите са навсякъде и ще останат дълго след като кризата е отминала. 

Covid е торнадо с много дълга опашка". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Математикът на НОЩ Николай Витанов също е сред новоизбраните академици на БАН

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу дял от дружеството

Енергийният холдинг иска да вземе част от "Топлофикация София"

Раненият режисьор: Алек Болдуин насочи пистолета към камерата и той гръмна изведнъж

Джоел Соуза даде показания след случайния инцидент, при който загина 42-годишна операторка