3 декември е първият работен ден на 47 Народно събрание - четвъртия пореден състав на парламента, който България ще има в рамките на 2021 г., след един редовен и два предсрочни избора.

Първото заседание ще започне в 9:00 ч. в старата сграда и ще се излъчва на живо по БНТ и БНР.

Свикването на парламента стана с указ на президента Румен Радев след парламентарните избори на 14 ноември. Предишното 46-то Народно събрание приключи работата си на 15 септември.

Общо седем ще са новите парламентарни групи: "Продължаваме промяната" имат 67 депутати, ГЕРБ-СДС - 59, Движението за права и свободи - 34, "БСП за България" - 26, "Има такъв народ" - 25, "Демократична България" - 16, и "Възраждане" - 13 представители.

След като положат клетва, представителите на всяка група ще направят изявления от трибуната.

Кой ще открие заседанието?

Откриващото заседание на парламента ще бъде водено от най-възрастния присъстващ народен представител. Този път това не е Мика Зайкова, а друг депутат от "Има такъв народ" - д-р Силви Кирилов, бивш директор на Александровска болница (2003-2005).

79-годишната Зайкова не успя да спечели мандат в своя избирателен район Смолян, след като ИТН отчетоха сериозен спад в доверието на последните избори.

Доайенът на 47 Народно сърбание Силви Кирилов е роден през 1950 г., като само след две седмици ще навърши 71 г.

Уролог по специалност, той е бивш директор е на Агенцията по трансплантациите и е управлявал болници като "Доверие" и "Уни хоспитал" (Панагюрище). Мандатът му в Агенцията по трансплантации започна по време на управлението на д-р Стефан Константинов в Министерството на здравеопазването през 2011 г. и завърши с уволнение от Десислава Атанасова през януари 2013 г. в първия кабинет "Борисов". В момента Атанасова е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Кирилов беше един от първите експерти, които Слави Трифонов представи в екипа на "Има такъв народ" още преди изборите през април 2021 г. наред с Андрей Чорбанов.

Това е третият парламент, в който медикът е избран за народен представител - отново го прави като водач на листата на ИТН в Хасково. През август 2021 г. той беше номиниран за министър на здравеопазването в проектокабинета на Пламен Николов, чийто състав така и не стигна до гласуване.

Кой ще бъде избран за председател на 47 Народно събрание?

Първото заседание на парламента ще трябва да разреши един от най-спорните въпроси на бъдещата коалиция - кой ще поеме ръководството на Народното събрание и за какъв срок. Изборът на титулярен председател трябва да стане още на 3 декември.

Ден преди откриването на 47 НС най-често споменаваното име за тази позиция беше на председателя на БСП в оставка - Корнелия Нинова.

Според изтекла комуникация от ДСБ, четирите партии, преговарящи за коалиция, са стигнали до съгласие за въвеждане на ротационен принцип в ръководството на парламента.

Нинова обаче отрече да е постигана такава договорка и твърди, че не е вярно, че тя ще е първата ръководителка на парламента.

Кой ще присъства на откриващата церемония?

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024