Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отрече информацията, че четирите партии, готови да подпишат коалиционно споразумение за правителство, са се договорили за ротация на председателите на Народното събрание през 1 година, която предвижда тя първа да заеме поста.

"В медиите изтече писмо от една партия (б.а. - ДСБ) с решение, че сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип и че аз ще съм първа. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме – нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първият председател. Ако беше така, щях да знам за това", каза тя.

"Нищо от написаното и публикуваното за БСП и като имена от БСП не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат за министри, заявени от нас, не отговаря на истината. Тези имена не са обсъждани вътре в партията", заяви Корнелия Нинова.

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

По неофициална информация БСП може да получи министерствата на труда и социалната политика, на туризма, евентуално на земеделието и здравеопазването.

"Капитал" твърди, че МЗ е предлагано на "Демократична България", но кандидатът Александър Симидчиев е отказал поста. Спряганият за здравен министър от БСП е проф. Георги Михайлов, досегашен депутат от партията. Той ръководеше експертния екип на социалистите в сектор "Здравеопазване", а Георги Гьоков беше водещият кадър на БСП в сектор "Социална политика".

Според "Епицентър" МТСП обаче може да бъде поверено на друг кадър от БСП - Драгомир Стойнев, който управляваше Министерството на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски".

Нинова потвърди отново „волята“ на БСП за полагане на усилия за ново правителство. БСП очаква от мандатоносителя ПП да свикат лидерска среща, „за да изчистим спорните въпроси и да се договорим за политическите решения, да надградим експертните“. Социалистите настояват за писмено коалиционно споразумение с ясни ангажименти, разписани по дати и месеци.

„Думите, че наша първа грижа са политиките, не са празни обещания. Какво правим с цената на тока, как компенсираме доходите, какво правим в икономиката, как преодоляваме евентуална нова Covid-вълна – всичко да бъде ясно разписано. Такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП. Такива ключови решения не могат да се вземат нито от председателя, нито от екипа за преговори. След като получим споразумението, свикваме Национален съвет, на който то да се гласува“, обяви тя.

„Не само сме декларирали, но и сме показвали, че се борим със задкулисието както в партията, така и навън. Не участваме в задкулисни разговори“, добави Нинова. „Първо да се подпише споразумение, после ще говорим за имена и постове“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024