Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отрече информацията, че четирите партии, готови да подпишат коалиционно споразумение за правителство, са се договорили за ротация на председателите на Народното събрание през 1 година, която предвижда тя първа да заеме поста.

"В медиите изтече писмо от една партия (б.а. - ДСБ) с решение, че сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип и че аз ще съм първа. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме – нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първият председател. Ако беше така, щях да знам за това", каза тя.

"Нищо от написаното и публикуваното за БСП и като имена от БСП не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат за министри, заявени от нас, не отговаря на истината. Тези имена не са обсъждани вътре в партията", заяви Корнелия Нинова.

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

По неофициална информация БСП може да получи министерствата на труда и социалната политика, на туризма, евентуално на земеделието и здравеопазването.

"Капитал" твърди, че МЗ е предлагано на "Демократична България", но кандидатът Александър Симидчиев е отказал поста. Спряганият за здравен министър от БСП е проф. Георги Михайлов, досегашен депутат от партията. Той ръководеше експертния екип на социалистите в сектор "Здравеопазване", а Георги Гьоков беше водещият кадър на БСП в сектор "Социална политика".

Според "Епицентър" МТСП обаче може да бъде поверено на друг кадър от БСП - Драгомир Стойнев, който управляваше Министерството на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски".

Нинова потвърди отново „волята“ на БСП за полагане на усилия за ново правителство. БСП очаква от мандатоносителя ПП да свикат лидерска среща, „за да изчистим спорните въпроси и да се договорим за политическите решения, да надградим експертните“. Социалистите настояват за писмено коалиционно споразумение с ясни ангажименти, разписани по дати и месеци.

„Думите, че наша първа грижа са политиките, не са празни обещания. Какво правим с цената на тока, как компенсираме доходите, какво правим в икономиката, как преодоляваме евентуална нова Covid-вълна – всичко да бъде ясно разписано. Такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП. Такива ключови решения не могат да се вземат нито от председателя, нито от екипа за преговори. След като получим споразумението, свикваме Национален съвет, на който то да се гласува“, обяви тя.

„Не само сме декларирали, но и сме показвали, че се борим със задкулисието както в партията, така и навън. Не участваме в задкулисни разговори“, добави Нинова. „Първо да се подпише споразумение, после ще говорим за имена и постове“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024