Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

Кирил Петков ще бъде вероятният нов министър-председател на България, а Асен Василев ще се върне в Министерството на финансите - това показват неофициалните данни от преговорите между 4-те политически сили за съставяне на нова коалиция.

От изтеклата комуникация в ДСБ в сряда се видя, че структурата на бъдещия Министерски съвет вече е уточнена между партньорите. В нея се предвижда само едно вицепремиерско място (по климата) и едно ново министерство - по електронното управление, с доста размествания на изпълнителни агенции и дирекции между различните ведомства.

Въпросителните обаче остават около персоналния състав на кабинета, който би трябвало да се формира с мандата на "Продължаваме промяната".

Очаква се двама от действащите служебни министри да запазят местата си - това са акад. Николай Денков (МОН) и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Денков вече участваше и в публичната експертна среща в ресор "Образование" от квотата на ПП, докато Рашков все още не е коментирал евентуалното си оставане в редовно правителство. Според "Епицентър" обаче БСП са против кандидатурата на действащия министър на вътрешните работи, а в "Продължаваме промяната" не са съгласни с алтернативното предложение за шеф на МВР - Атанас Атанасов (ДСБ).

Предварителните анонси, че Даниел Лорер може да поеме МВнР, ще бъдат ревизирани. Според неофициалната информация на "Капитал" и "Клуб З", той ще стане министър на икономиката, а Външно министерство ще попадне в сферата на управление на "Има такъв народ".

Нинова може да стане председател на НС, прави се ново министерство на електронното управление

Двете медии дават различни версии за евентуалния нов министър на външните работи. Според "Капитал" това ще е Димитър Гърдев, бивш депутат от ИТН, който стана известен с това, че освети казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Алтернативният план: МВнР може да бъде поверено на Павела Митова от ИТН, според "Клуб З".

Към квотата на "Продължаваме промяната" вероятно ще попадне Министерството на транспорта, за което е спряган собственикът на "Еконт" Николай Събев - един от най-големите предизборни спонсори и водач на листа на ПП за 14 ноември. Към това ведомство ще бъде добавена Агенция "Пътна инфраструктура", според новите идеи за структура на държавната администрация.

Ръководната позиция в МТ е била сред желаните от "Има такъв народ", но според "Капитал" партията на Слави Трифонов ще получи в замяна Министерството на регионалното развитие. Очаква се то да бъде оглавено от Гроздан Караджов - бивш депутат от "Реформаторския блок", който през август 2021 г. беше номиниран за транспортен министър в несъстоялото се правителство на Пламен Николов.

Спряганите имена за Министерството на земеделието също го поставят в сферата на ИТН: според "Клуб З" новият министър може да е Пламен Абровски, но според "Капитал" коалиционните партньори са го отхвърлили и остава под въпрос дали то да не влезе в ресорите на БСП.

Министерството на енергетиката също може да стане част от портфолиото на ИТН, като за министър е готвен Александър Николов, бивш член на ръководния ресорен екип в служебния кабинет. Николов също беше номиниран за министър в проектокабинета на ИТН през август, а малко след това бе уволнен от енергийното министерство в разгара на кризата с рязкото поскъпване на цените на тока на борсата.

Радостин Василев, който беше кандидат на ИТН за министър на спорта в двата неслучили се кабинета, вероятно този път наистина ще оглави ведомството.

"Демократична България" вероятно ще поеме Министерството на правосъдието - но не с Христо Иванов, както се спекулираше до преди седмица, а с Надежда Йорданова начело.

Йорданова е юрист, бивш депутат от ДБ, но не успя да стане народен представител на изборите на 14 ноември след спада в подкрепата за коалицията.

Най-новото Министерство на електронното управление, за което ДБ настояваше, може да бъде оглавено от IT-експерта Божидар Божанов, но според "Капитал", Калина Константинова от ПП също има интерес към тази позиция.

В квотата на ДБ вероятно ще е единственият вицепремиерски пост и Министерството на околната среда - за тях се спрягат настоящият зам.-външен министър Зарица Динкова и/или Борислав Сандов.

Очаква се Александър Дунчев да остане начело на Агенцията по горите, която ще се отдели от Министерството на земеделието и ще мине към Министерски съвет. Дунчев беше назначен по време на първия служебен кабинет, а на 14 ноември се кандидатира за депутат от "Продължаваме промяната".

Освен че Корнелия Нинова ще бъде предложена за първи ротационен председател на 47 Народно събрание с мандат за една година, БСП може да получи министерствата на труда и социалната политика, на туризма, евентуално на земеделието и здравеопазването.

"Капитал" твърди, че МЗ е предлагано на "Демократична България", но кандидатът Александър Симидчиев е отказал поста. Спряганият за здравен министър от БСП е проф. Георги Михайлов, досегашен депутат от партията. Той ръководеше експертния екип на социалистите в сектор "Здравеопазване", а Георги Гьоков беше водещият кадър на БСП в сектор "Социална политика".

Според "Епицентър" МТСП обаче може да бъде поверено на друг кадър от БСП - Драгомир Стойнев, който управляваше Министерството на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски".


Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

Преговорите за коалиция: 1,5% от БВП за култура, но "ако има пари". Инхаус поръчките се ограничават

Преговорите в сектор "Здравеопазване": Премахване на клиничните пътеки и създаване на е-досие

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Образование"

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Правосъдие"

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Икономика"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023