Четирите партии, преговарящи за коалиция, са постигнали предварително съгласие за структурата на новия Министерски съвет и ръководството на Народното събрание.

Според него - Корнелия Нинова трябва да бъде избрана за председател на 47 Народно събрание за срок от 1 година, като позицията ще бъде заемана на ротационен принцип от всяка от партиите в управлението.

Това се твърди във вътрешна комуникация на ДСБ, изтекла в сряда вечерта в няколко медии. Писмото е подписано от главния секретар на партията Емил Мачиков и е изпратено до членовете на изпълнителния съвет на партията с искане те да се произнесат по договорените решения до обяд на 2 декември, когато ще заседава новата ПГ на "Демократична България".

Нинова е в процес на оставка като председател на БСП, но заради забавянето на процедурите за избиране на неин заместник и насрочване на нови избори - тя води преговорния процес от името на социалистите с "Продължаваме промяната", ИТН и ДБ.

В писмото се казва, че на последната лидерска среща с Кирил Петков и Асен Василев "изненадващо, с оглед динамиката на преговорите до момента, бе поставена цел да се оповести коалиционно споразумение до 3 декември 2021 г. (петък)".

Предложената структура на Министерски съвет - в която не се споменават имена на кандидати за министри - показва, че в бъдеще ще има само един вицепремиер, към когото са добавени Изпълнителната агенция по горите и Дирекция "Национална служба за защита на природата".

Създава се и ново Министерство на електронното управление, което ще включи в структурата си множество ресорни дирекции в администрацията, плюс Български пощи, Агенцията по кадастъра, ГРАО и Агенцията по вписванията.

Министърът на финансите ще поеме и дирекция "Централно координационно звено" и ИА "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове.

Министърът на външните работи ще включи в ресора си досегашната Държавна агенция за българите в чужбина и Дирекция "Вероизповедания" от Министерски съвет.

Министърът на правосъдието ще отговаря и за дирекция "Съдебна защита", която сега е в Министерството на финансите.

В МОСВ ще бъдат прехвърлени две държавни предприятия - "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг", които сега са под шапката на Министерството на икономиката.

Земеделският министър ще поеме предприятието "Управление и стопанисване на язовири" - част от настоящата Държавна консолидационна компания в МИ.

Транспортното министерство вече ще отговаря за Агенция Пътна инфраструктура, която досега беше част от МРРБ.

Министърът на икономиката ще контролира Държавната агенция за научни изследвания и иновации, и Фонда на фондовете, а създадената при ГЕРБ Държавна петролна компания ще бъде закрита.

В писмото се изисква мнението на членовете на ръководството на ДСБ по описаните промени с въпроса "дали ДСБ да участва с министри в него и да настоява за министри в определени министерства".

Уточнява се, че за "Демократична България" и за ДСБ ще бъдат "договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024