Снимка: © ИТН

Кой ще е новият министър на външните работи? Доскоро този въпрос имаше относително ясен отговор - Даниел Лорер беше потвърдил публично, че той е номинацията на "Продължаваме промяната" за бъдещ дипломат No.1. 

Неофициалните преговори за персоналния състав на кабинета обаче сочат, че не ПП, а "Има такъв народ" може да управлява Външно министерство в следващия управленски мандат. 

Спряганите имена за поста са две. Първото е на бившия депутат Димитър Грудев, който стана известен като човекът, повдигнал за първи път казуса с двойното гражданство на Кирил Петков (евентуален следващ премиер). Втората разглеждана номинация на 30-годишната Павела Митова - народен представител от ИТН в 46 Народно събрание от МИР - Стара Загора. 

Официалната биография на Митова в сайта на ИТН я представя като експерт по международни отношения и разоръжаване на оръжия за масово поразяване. 

Родена през 1991 г., тя е завършила политически науки и международни отношения в Католическия университет в Милано. Има магистратура по международна сигурност от университета в Гронинген и по икономическа сигурност, геополитика и разузнаване в SIOI (Società Italiana per l'Organizzazione Internazionale) - образователен институт под управлението на Министерството на външните работи на Италия. 

Съпругът на Митова е италианският депутат Николо Инвидиa (32 г.) - от 2018 г. той член на парламентарната група на Движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило. Двамата следват почти еднакъв път на професионална подготовка, но докато Инвидиа се насочва към стаж в ЕП, Павела Митова успява да започне работа като експерт на стаж в българското посолство в Хага. 

В свое интервю тя разказва, че е "научила почти всичко, което знае за отбраната и сигурността" от ген. Никола Колев. Бишвият началник на генералния щаб на армията беше ръководител на кабинета на Георги Първанов като президент след 2006 г., а от 2012 до 2016 г. беше посланик на България в Нидерландия. Ген. Колев почина през май 2021 г. на 69-годишна възраст. 

Той посочва Павела Митова за представляващ България в Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. По-късно тя заминава за САЩ, като работи в делегацията на ЕС в ООН. Остава на позицията си в период от 6 месеца, след което се връща в България и намира място в МВнР - в дирекция "НАТО и регионална сигурност". 

В биографичната й справка се посочва, че тя е програмен директор по Разоръжаване и оръжия за масово поразяване към Институт за публична политика. Организацията е оглавявана от Здравко Попов - бивш външнополитически съветник на президента Желю Желев, бивш член на Съвета по евроатлантическа интеграция към администрацията на Георги Първанов до 2006 г., а по-късно - посланик на България в Чехия от 2006 до 2010 г. 

Попов е бил председател на борда на директорите на телевизията "7 дни" в началото на 90-те години, като по-късно става президент на УНИЦЕФ България. 

Павела Митова беше част от екипа на "Има такъв народ" по време на преговорите между 4-те партии в сектор "Международни отношения".

Тя разказва в свое по-ранно интервю, че е харесала идеите на референдума на Слави Трифонов от 2016 г. Запознала се е с Тошко Йорданов и Виктория Василева, които са я поканили в комисията по външна политика и така е участвала в съставянето на програмата на партията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде