Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Правосъдие" Снимка: © Прокуратура

Четирите партии, които преговарят за сформиране на коалиционно мнозинство - ПП, ДБ, БСП и ИТН - поискаха смяна на главния прокурор и закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата.

На обща среща в сектор "Правосъдие" експертите им се споразумяха по още няколко важни точки за реформа в съдебната система - промени във Висшия съдебен съвет, преструктуриране на антикорупционната комисия КПКОНПИ, промени в регулаторите, намаляване на мандата на главния прокурор, въвеждане на електронно правосъдие, диалог за промяна на изборната система и други важни елементи.

Какво предлага „Демократична България“?

Средносрочни мерки (за първата 1 година от управлението):

ДБ предлагат промяна в структурата на Висшия съдебен съвет – ВСС да бъде разделен на прокурорски съвет и на съдийски съвет със „съдии, пряко избрани от съдии“.

Коалицията настоява за промяна във функционирането на ВСС, така че изборът на председатели на ВКС и ВАС да става „пред очите на всички“. Съдии с опит, които са действащи в самия съд, да оглавяват и ВКС, и ВАС.

В средносрочните цели влиза и реформата на прокуратурата.

Краткосрочни цели (за първите 100 дни от управлението):

ДБ настоява за незабавно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, както и промяна на правомощията на главния прокурор на законово ниво.

Коалицията иска в процедурата по назначаване и освобождаване на обвинител номер едно с по-голяма тежест да бъдат включени президентът и Народното събрание, а министърът на правосъдието да поема „ясна отговорност“. Да се завишат мнозинствата при избора, за да няма „политическо кадруване“ (3/5 от депутатите + указ на президента).

Искат още намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.

„Демократична България“ настоява за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, както и да бъде въведен контрол по отказа на държавното обвинение за образуване на досъдебни производства.

Регулаторните органи да се извадят от „политическата опека“ и да се премахнат партийните квоти в тях. Да има ясни критерии за избор на управлението им, прозрачни процедури и периодична оценка на изпълнението на правомощията им.

ДБ искат реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ – членовете на комисията или на двете комисии, на които ще е разделена, да са независими, като президентът и хора от съдебната власт, плюс НС, да структурират комисията/комисиите. Да има оценки на интегритета и почтеността на членовете на органа, които досега не са правени.

Сред краткосрочните цели на ДБ е и последователно въвеждане на електронно правосъдие, както и начало на реформа в юридическото образование.

Те искат по-добър достъп на гражданите до правосъдието чрез пряка индивидуална конституционна жалба, достъп до правосъдие чрез намаляване на съдебните такси, гаранции за независима и професионална адвокатура – чрез въвеждане на пряк електронен избор на висшите органи на адвокатурата.

Настояват и за изменения в законодателството за обжалване на актовете на прокуратурата.

Какво предлагат от „Има такъв народ“?

Партията на Слави Трифонов има визия в три модула: Защита на правата на законовите интереси на граждаи, бизнес и държава, както и независима съдебна власт; Реформиране на съдебната власт; Постигане на независимост, прозрачност и връщане на доверието на гражданите в правосъдната система.

По темата за ВСС: „Виждането ни е, че това е най-големият инструмент за въздействие за ефективна съдебна власт. Изменение и допълнение на Конституцията е политически трудно. По-скоро инструментът е изменение в Закона за съдебната власт“, обяви Радостин Василев

ИТН искат да се минимизира парламентарната квота във ВСС, а да не се премахва, както и да се спрат кариерните бонуси.

ИТН са „за“ разделението на ВСС на съдийски и прокурорски съвет. Ако това не се случи – да има реформа в дейността на ВСС.

По темата за прокуратурата: Извеждане на прокуратурата и следствието от състава на съдебната власт в изпълнителната, създаване на независим Инспекторат за контрол на съдебния съвет и прокурорския съвет.

Възможност за пряк избор на главния прокурор, а при невъзможност за това през Конституцията, да става през Закона на съдебната власт. ИТН искат „преосмисляне на тази фигура и правомощията му“

По темата за електронното правосъдие: Да има протоколи от съдебните заседания, подаване на жалби и искови молби с КЕП, електронно призоваване.

ИТН искат реформа на регулаторите и по-специално премахване на партийните квоти в ЦИК, както и редуцирането на броя членове до 7 или 9.

Настояват за законопроект за частния фалит.

Имат три насоки за противодействие на корупцията: 1 – През изменение в Наказателното въздействие; 2 – През самото наказателно законодателство, 3 – Реформа в КПКОНПИ.

Искат реформата в комисията на Сотир Цацаров да се раздели на две, като дирекция Противодействие на корупцията, която беше в ДАНС, да се върне в ДАНС.

ИТН иска закриване на спецсъда и спецпрокуратурата и е „за“ въвеждане на пряка конституционна жалба. Настояват в следващия парламент да се работи за преустановяване на въвеждането на законодателни промени през преходни и заключителни разпоредби. Искат реформа на законодателството и на начина на правене на закони.

Какво предлагат от БСП?

Възстановяване на качеството на законодателния процес, закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратура.

БСП искат възможност за обжалване на откази от страна на прокурори да се образуват досъдебни производства.

Изменение на чл. 139 в Закона за съдебната власт, който разширява правомощията на главния прокурор.

Превръщане на КПКОНПИ от „бухалка“ в нормално работещо звено, което да се фокусира в отнемането на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси.

Министерството на правосъдието да стане инициатор, заедно с НС, на необходими реформи в съдебната власт.

БСП имат приоритети, свързани с ВСС и неговия Инспекторат, които обаче касаят промяна в Конституцията.

Левицата настоя „да се съсредоточим върху неща, които да се случат сега, в първите 100 дни от управлението“.

„Премахването на Иван Гешев е целта на всички, нямаме разминавания, въпросът е как. С промени в Закона за съдебната власт може и да се случи“, заявиха социалистите.

Те искат още да се създаде Съвет по криминологични изследвания към МП.

Какво предлагат от „Продължаваме промяната“?

ПП имат програма в сектор „Правосъдие“ в три направления: Краткосрочна програма за борба с корупцията; Краткосрочна програма за независима съдебна система, съд и прокуратура; Конституционни промени за главния прокурор и ВСС, които влизат в дългосрочните цели.

Борба с корупцията: Създаване на нова парламентарна постоянна комисия към НС за борба с корупцията. Тя да има три задачи – да изготви доклад за системното неизпълнение на задълженията на КПКОНПИ, което да даде законово основание за смяна на ръководството; утвърждаване на стратегия за работа на КПКОНПИ, задаване на политики, отчетност; преразглеждане на информацията за престъпления, извършени от магистрати, плюс доклад до инспектората на ВСС по темата.

ПП предлагат КПКОНПИ да се раздели на две комисии. Искат дирекциите за противодействие на корупцията и за конфликта на интереси да се обединят, а втората комисия да е за възстановяване на активите. Настояват и за отчетност на антикорупционната комисия пред НС.

Съдебна система: Провеждане на избор на нови членове към Инспектората на ВСС. Задължение за отчитане на Инспектората пред НС и трансформиране на ВСС от постоянно действащ към временен орган.

ПП искат сформиране на нов ВСС. Инспекторатът да извършва проверка за почтеност на кандидатите.

Настояват за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, както и електронно правосъдие.

Дългосрочна стратегия за съда и прокуратурата: Разделяне на ВСС на съдебен и на прокурорски. Промени в относителната тежест на парламентарната квота, увеличаване на тежестта на професионалната при съдийския съвет и намаляването ѝ при прокурорския съвет.

Изцяло отпадане на фигурата на главния прокурор. Другият вариант е тя да се сведе до административна и организационна функция.

Без възможност за дългосрочно командироване на отделните прокурори и премахване на кариерните бонуси на членовете на ВСС.

Индивидуална конституционна жалба. Съдилища от по-ниските инстанции също да се обръщат към Конституционния съд.

ПП искат Закон за частния фалит, преразглеждане на дейността на регулаторните органи и промени в Търговския закон.

"Надявам се главният прокурор да си даде сам оставката, след като види, че сме съставили коалиционно мнозинство. Надявам се и той да ни гледа сега. Време е човек да си даде ясна сметка кога да се оттегли", заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Енергетика"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023