Д-р София Ангелова - Чистият въздух у дома и как да го постигнем

"Белият дроб обича чистия въздух, но не само навън, а и вътре вкъщи. Ние много обсъждаме качеството на въздуха навън, но не обръщаме внимание какво се случва вкъщи", казва д-р София Ангелова. Тя е специалист по вътрешни и белодробни болести с 32-годишен стаж в белодробна болница „Св. София” и преподавател в Медицински университет - София. В периода 2001-2011 г. е инициатор и организатор на кампания ”За живот без тютюнев дим“.

Темата на срещата ни е въздухът у дома и е в партньорство с пречиствателя на въздух на Philips.

90% от живота си хората от града прекарват на затворено. Въздухът в затвореното помещение е много важен, а той е 5 пъти по-мръсен от външния, обяснява доктор Ангелова.

Пулмологът очертава и най-големите замърсители у дома:

"Бих тръгнала от кухнята, от биомасите - даваме ли си сметка какво дишаме, когато пържим филии или мекици. Винаги, когато мазнината гори, се отделят токсични газове, които ние неволно вдишваме, но белият дроб недоволства от това.", казва д-р Ангелова.

"Използваме парфюми и дезодоранти, много препарати за почистване - това са други домашни замърсители" .

В затвореното помещение концентрацията на токсични вещества се усилва.

"Вирусите и бактериите, които нормално носим в устната си кухина - когато човек е здрав, са спокойни. Но когато човек е заразен и кашля непрекъснато, той може да отдели до 800 000 заразни частици. В много семейства се пуши, тютюневият дим е също изключително агресивен замърсяващ фактор в домовете.", завършва картината докторката.

Разбира се, проветряването на дома е важно и трябва да се прави редовно, но не и когато има активен трафик. Когато падне мъгла, тя се примесва с токсичните газове и се образуват фините прахови частици - те допълнително замърсяват затворените пространства. Освен проветряването, в случаите, когато няма трафик, единственият начин за изчистване на въздуха са пречиствателите.

"Закупих си и за кабинета, и за вкъщи. В момента, в който отворя да проветрявам вратата или когато някой в кабинета ми някой кашля, уредът веднага отчита повишаване на замърсяването и включва вентилатора." , казва д-р София Ангелова.

Тя разяснява и както означава фактът, че филтърът улавя до 0,003 микрона частици:

"Под 0,1 микрон са вирусите, те могат да са до 0,003 микрона - хепафилтърът на Philips улавя и най-малките вируси. Над 1 микрон са бактериите. Фините прахови частици са под 1 микрон."

Д-р Ангелова изброява и няколко допълнителни критерия, по които да се избира пречиствател за въздуха - наличието на хепафилтър с активен въглен, показанията на дисплея, нивото на шум, скалата, по която се отчита замърсеността на въздуха и разбира се - консумацията на ток.

Целият разговор с д-р Ангeлова можете да чуете в аудио файла.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024