Да бъдеш "предприемацка": Новият проект за жените и бизнеса

Никога не съм вярвала, че ще бъда предприемач. Когато бях малка, израснах с убеждението, че стандартният път за изграждане на професионална кариера изглежда така - езикова гимназия, престижна специалност в СУ и... да се надяваме на най-доброто.

Случи се така, че животът ме отведе в САЩ. През 2013 аз и още 29 души бяхме избрани за програмата SEP и преминахме през интензивен Mini-MBA курс по предприемачество в един от най-добрите университети в света - Babson College в Бостън. По време на петте седмици там научих, че предприемачеството е умение и ако преминеш през определена методология, имаш шанс да бъдеш успешен - както е и с всичко останало.

Станах съосновател на стартъп и в продължение на 5 години срещах хиляди предприемачи от България и света, участвах като ментор в редица проекти и инициативи. Ако сега ме попитате дали е талант или умение да си предприемач, винаги ще отговоря с второто.

Да бъдеш "предприемацка": Новият проект за жените и бизнеса -  Female Entrepreneurship Bulgaria - Елена Никова

През 2019 г. бях поканена да участвам в създаването на неформална група от жени предприемачи с цел обмяна на идеи и опит, както и за промотиране на предприемачеството сред жени. Включих се във Female Entrepreneurship Bulgaria на пълни обороти, защото вярвам, че само ако работим заедно и си помагаме, можем да бъдем успешни и да допринесем за развитието на нашето общество.

Жените предприемачи в България са по-малко от мъжете и причините за това са комплексни. Стереотипите за мястото на жената в семейството и обществото (особено в по-малките градове), образователната система (като изключим някои училища и университети), политическата и икономическата система (промотираща връзкарството като ценност), медиите, са само някои от пречките, с които се сблъсква едно момиче, решено да започне бизнес. И това е само преди старта.

Само 1% от инвестициите в Централна и Източна Европа през 2020 г. са в бизнеси, основани от жени, гласи доклад на CEE от 2021. A HRB дава примери за разликата във въпросите, които жените и мъжете получават при фондонабиране. Това създава допълнителни проблеми за достъпа до финансови средства от страна на жените.

Електронната книга “София в света на предприемачеството”

Не смятам, че те са възпрепятствани само поради някакъв вид дискриминация. Започването на бизнес е трудно, независимо от пола. Моето убеждение е, че всеки заслужава равен шанс. Всяко момиче трябва да знае, че може да бъде каквото си пожелае.

Електронната книга “София в света на предприемачеството” е нов проект, в който участвам и който цели да информира повече момичета - студенти и млади професионалисти - за стъпките при създаване на бизнес. Да им покаже добрите примери от екосистемата и да ги вдъхнови да се потопят във вълнуващата вселена на живота като предприемач. В книгата ще добавим ресурси с полезни материали и книги, както и ПредприеРечник с важна терминология.

Връщайки се към SEP, си спомням как ни промиваха мозъците - какви късметлии сме, че участваме в програмата, да не взимаме за даденост нищо и да реинвестираме наученото в родината си. Макар тогава да се отнасях леко цинично, с времето все по-силно разбирам, че наистина бяхме късметлии.(програмата вече дори не съществува). Късметлии да разговаряме с едни от най-добрите преподаватели по предприемачество и да се учим от тях, да гостуваме на компании като DROPBOX, да презентираме пред инвеститори в Силициевата долина.

 книга “София в света на предприемачеството” - Елена Николова

Наистина промихме мозъка си - че предприемачеството е начин на мислене, много повече от бизнес начинание. То е творческият, по детски любопитен, и проактивен подход към проблемите и предизвикателствата на деня. То е смелостта да експериментираш и да не се страхуваш от провала. То е свободата да чуеш обратната връзка и да решиш да не я приемеш.

И ако мога с книгата да предам частица от това на поне една дама, за мен проектът ще бъде неимоверен успех.


Илюстратор: Ål Nik


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024