Никога не съм вярвала, че ще бъда предприемач. Когато бях малка, израснах с убеждението, че стандартният път за изграждане на професионална кариера изглежда така - езикова гимназия, престижна специалност в СУ и... да се надяваме на най-доброто.

Случи се така, че животът ме отведе в САЩ. През 2013 аз и още 29 души бяхме избрани за програмата SEP и преминахме през интензивен Mini-MBA курс по предприемачество в един от най-добрите университети в света - Babson College в Бостън. По време на петте седмици там научих, че предприемачеството е умение и ако преминеш през определена методология, имаш шанс да бъдеш успешен - както е и с всичко останало.

Станах съосновател на стартъп и в продължение на 5 години срещах хиляди предприемачи от България и света, участвах като ментор в редица проекти и инициативи. Ако сега ме попитате дали е талант или умение да си предприемач, винаги ще отговоря с второто.

През 2019 г. бях поканена да участвам в създаването на неформална група от жени предприемачи с цел обмяна на идеи и опит, както и за промотиране на предприемачеството сред жени. Включих се във Female Entrepreneurship Bulgaria на пълни обороти, защото вярвам, че само ако работим заедно и си помагаме, можем да бъдем успешни и да допринесем за развитието на нашето общество.

Жените предприемачи в България са по-малко от мъжете и причините за това са комплексни. Стереотипите за мястото на жената в семейството и обществото (особено в по-малките градове), образователната система (като изключим някои училища и университети), политическата и икономическата система (промотираща връзкарството като ценност), медиите, са само някои от пречките, с които се сблъсква едно момиче, решено да започне бизнес. И това е само преди старта.

Само 1% от инвестициите в Централна и Източна Европа през 2020 г. са в бизнеси, основани от жени, гласи доклад на CEE от 2021. A HRB дава примери за разликата във въпросите, които жените и мъжете получават при фондонабиране. Това създава допълнителни проблеми за достъпа до финансови средства от страна на жените.

Не смятам, че те са възпрепятствани само поради някакъв вид дискриминация. Започването на бизнес е трудно, независимо от пола. Моето убеждение е, че всеки заслужава равен шанс. Всяко момиче трябва да знае, че може да бъде каквото си пожелае.

Електронната книга “София в света на предприемачеството” е нов проект, в който участвам и който цели да информира повече момичета - студенти и млади професионалисти - за стъпките при създаване на бизнес. Да им покаже добрите примери от екосистемата и да ги вдъхнови да се потопят във вълнуващата вселена на живота като предприемач. В книгата ще добавим ресурси с полезни материали и книги, както и ПредприеРечник с важна терминология.

Връщайки се към SEP, си спомням как ни промиваха мозъците - какви късметлии сме, че участваме в програмата, да не взимаме за даденост нищо и да реинвестираме наученото в родината си. Макар тогава да се отнасях леко цинично, с времето все по-силно разбирам, че наистина бяхме късметлии.(програмата вече дори не съществува). Късметлии да разговаряме с едни от най-добрите преподаватели по предприемачество и да се учим от тях, да гостуваме на компании като DROPBOX, да презентираме пред инвеститори в Силициевата долина.

Наистина промихме мозъка си - че предприемачеството е начин на мислене, много повече от бизнес начинание. То е творческият, по детски любопитен, и проактивен подход към проблемите и предизвикателствата на деня. То е смелостта да експериментираш и да не се страхуваш от провала. То е свободата да чуеш обратната връзка и да решиш да не я приемеш.

И ако мога с книгата да предам частица от това на поне една дама, за мен проектът ще бъде неимоверен успех.


Илюстратор: Ål Nik


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро