"Да, България" е получила писмо от Цветан Василев с данни за рекет от страна на Пеевски Снимка: © Скрийншот, bTV

"Да, България" е получила писмо от Цветан Василев с нови факти и обстоятелства, които говорят за криминални действия от страна на Делян Пеевски. Това съобщи бившият депутат от партията Ивайло Мирчев в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите на Мирчев написаното в писмото съдържа различна информация от тази, която Василев е изнасял в интервюта, "включително сканирани документи".

"Разгледахме ги с няколко души от нашия Изпълнителен съвет. Ще предприемем много бързи мерки. Доколкото знам, тези доказателства са изпратени и в деловотството на Народното събрание от Цветан Василев. Вътре има данни за рекет от страна на Делян Пеевски към КТБ и съдружници на Цветан Василев, поне по неговите думи. Това е част от самото писмо, с доста дълго изложение и доста фактология", каза Мирчев.

От думите му стана ясно, че представителите на формацията в настоящия кратък парламент ще поискат незабавно ново изслушване (в комисията "Нотариуса" - бел. ред) на Цветан Василев, както и на шефовете на службите "за това какви действия са предприемани въобще по случая "Пеевски".

"И по-конкретно на шефа на ДАНС. Ще искаме изслушване на шефовете на Българската банка за развитие за кредитите, отпуснати на фирми, свързани с Пеевски. На базата на тази информация,това, което ние анализирахме, е, че тя е абсолютно достатъчна Пеевски да бъде подведен под отговорност. Това означава главният прокурор да му поиска имунитета. Това е нещо, за което ние в парламента ще гласуваме", подчерта бившият депутат.

Той изрази увереност, че изброените ще трябва да се явят на изслушване, защото "те са длъжни по закон". За целта обаче самата комисия трябва да се съгласи.

На журналистически въпрос кога във времето вижда реализирането на изброените действия, Мирчев отговори "още тази седмица или следващата".

През юли 2014 г. Василев беше обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ.

Впоследствие той беше обвинен задочно за над 100 престъпления. Бившият банкер живее в изгнание в Сърбия.

В средата на август той се включи чрез видеовръзка в заседанието на комисията, която разследва влиянието на бившия следовател Петьо Петров - Еврото и убития Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система.

Пред депутатите Цветан Василев нарече мрежата за влияние в съдебната система „мрежа за влияние на Пеевски“, а не на „Осемте джудета“ и определи Пепи Еврото като „ организатор на удара срещу КТБ, вдъхновен от Делян Пеевски“.


Цветан Василев: Отстраниха Гешев, след като бившата жена на Пепи Еврото даде флашки с информация на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024