Снимка: © TIME

11 години след като списание TIME обяви Марк Зукърбърг за "личност на 2010 г.", медията отново посвети корицата си на основателя на Facebook. 

Този път обаче посланието няма да се хареса на 37-годишния милиардер. 

"Да изтрия ли Facebook?", пише на прозорец, който закрива лицето на Зукърбърг върху най-новия брой на списанието. И двете опции, които TIME дава, са с негативна конотация - cancel или delete. 

Скандалните разкрития на Франсис Хаугън пред Конгреса са основната тема на броя. Бившата служителка на Facebook изнесе вътрешни документи и доклади от компанията, които доказват, че мениджърите й са напълно наясно със зловредните ефекти от платформата - от разпространение на дезинформация и език на омразата, до влошаване на психическото здраве на тийнейджърите-потребители на дъщерното приложение Instagram. 

Бивша служителка на Facebook уличи Зукърбърг в прикриване на лоши практики

TIME публикува и анализ на финансиста Роджър Макнами, който има 40-годишен опит с инвестиции в технологични компании и е бил сред първите вложители в проекта на Зукърбърг. 

"Facebook не може да поправи себе си", пише Макнами в своя коментар. Експертът посочва, че преди 5 години е поканен в компанията, за да предложи съвети как тя да подобри културата, бизнес модела и алгоритмите си. 

"Имам връзка с компанията от първите й дни като съветник и инвеститор. Оттогава не само аз, но и безброй други хора настоявахме от Марк Зукърбърг и главния оперативен директор Шерил Сандбърг да реформират Facebook. Говорил съм с тях лично. Говорил съм и публично. През 2019 г. приозвавах Facebook и Силициевата долина да възприемат технологии, управлявани от хората, вместо пристрастяващи и опасни алгоритми. Нищо не се случи", казва той. 

Макнами потвърждава извода на разследванията по данните на Хаугън, че токсичният бизнес модел на Facebook не е случайно стечение на обстоятелствата, а "неизбежният резултат от опасен дизайн". 

"Главни изпълнителни директори като Зукърбърг твърдят, че имат мандат да максимизират стойността в интерес на акционерите си. Както и хората, които "просто изпълняват заповеди", едностранният фокус върху печалбата и дивидентите може да се използва като оправдание за всевъзможни грехове. Зукърбърг се отличава от останалите мениджъри по мащаба на щетите, които компанията му може да нанесе, както и по абсолютния контрол, който притежава", пише още той, като коментира, че този модел вече се "имитира" от много други компании. 

Роджър Макнами цитира термина "капитализъм на следенето", въведен от преподавателя в Харвард Шошана Зубоф преди няколко години, за да обясни какви биха били последствията от липсата на регулации за Facebook. Икономическата полза от тази система експлоатира човешкото изживяване, като го преобразува в данни, създава модели и ги използва за прогнозиране и повлияване върху поведението на хората, след което ги продава на рекламодателите. 

"Този модел е невероятно доходоносен, защото хората вземат решенията си по предвидими начини, което улеснява манипулирането им", казва той. 

Макнами посочва, че дългогодишните опити за осветяване на проблемите във Facebook винаги водят до предприемането на мерки от страна на компанията, които на пръв поглед имат полза, но на практика водят до обратен ефект. 

"Най-възмутителният пример е промяната в алгоритъма от 2018 г., която понижи разпространението на журналистически статии за сметка на публикации от приятели и близки. Facebook твърдеше, че промяната ще увеличи смисленото общуване, но всъщност тя увеличи емоционалното ангажиране на потребителите, като повиши относителната тежест на езика на омразата, дезинформацията и конспиративните теории. На този етап всякакви опити за защита на идеята за саморегулация изглеждат наивни", коментира той. 

Макнами призовава американския Конгрес да въведе законодателни мерки за разрешаване на три проблема в технологичния бизнес - защита на безопасността на потребителите, защита на личните данни и защита на конкуренцията. 

Данните на 1,5 млрд. Facebook-потребители се продават в DarkNet, но това няма общо с големия срив

Той напомня, че държавата вече има опит с регулирането на потенциално опасни индустрии - от хранителните и фармацевтичните компании до петролните производители. Защитата на данни, свързани със здравния статус, местоположението, финансовите транзакции, история на браузъра и данни от мобилните приложения също трябва да станат приоритетна задача, според Макнами. 

Колкото до конкуренцията: 

"Шестчасовото блокиране на Facebook, Instagram и WhatsApp илюстрира пред мнозина какво представлява един от недостатъците на монопола: Абсолютна зависимост от една услуга". 

Роджър Макнами недоумява как е възможно Зукърбърг да продължава да твърди, че Facebook няма вина за нищо, след като са налице множество примери за използването на платформата за радикализиране и дезинформация - включително с разпространението на антиваксърска пропаганда в разгара на световна пандемия. 

"На база на свидетелствата от последните 5 години, човек може да стигне до извода, че интернет платфомрите са повели атака срещу демокрацията и свободната воля на хората. Това е битка, която те ще спечелят, освен ако избирателите и политиците не обединят силите си, за да си върнат властта. Ние губим тази битка от 2016 г., но ми се иска да вярвам, че тази седмица беше повратната точка. Имаме властта. Въпросът е дали имаме смелостта да я използваме", завършва коментарът му. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина