"Да ми дадете това, което мисля, че е мое": Прокуратурата публикува записи от разговори на Божков и Найденови Снимка: © Булевард България

Четири аудиозаписа от разговори между Васил Божков и доскорошните му партньори в "Еврофутбол" Стефан, Боян и Цветомир Найденови бяха публикувани в сайта на прокуратурата.

При слушането на един от аудиозаписите се чува по-различна версия от тази, която е разпространена в стенограмите (вижте разговор 2).

Записите и стенограми към тях са разпространени "с оглед високия обществен интерес по досъдебното производство срещу оргаинзирана престъпна група с ръководител обвиняемия В.Б." и след разрешение на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура.

Имената на предполагаемите участници в разговора не са описани в документите на прокуратурата, но гласовете са сходни с тези на Божков и Найденови.

В съобщението не се посочва дали записите са направени с разрешение за СРС и дали са веществени доказателства към делото. Посочва се само, че "същите са били обект на изследване по назначена по делото компютърно-техническа експертиза".

"Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес. Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство", се казва в съобщението.

Разговор 1: "Да ми дадете това, което мисля, че е мое"

Първите три записа представляват извадки от разговори (между 1 и 4 минути) между Божков и Найденови, в които изглежда се прави опит за подялба на бизнеса с игрални зали и онлайн-залагания.

В аудиозапис 1 "мъжки глас 3" (предполага се - гласът на Божков) казва: "Добре бе, дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое. Прав, не прав, това съм го внушил, трудно ще убедите". На въпроса "Кое е твойто", М.Г. 3 казва "Половината от онлайна".

При реакцията от страна на събеседниците му - братята Найденови и техния баща Стефан Найденов (съоснователи на "Еврофутбол"), Божков отговаря "Така съм го платил - 60%. Смятаме и Сашо (и) Бекяров" (съдружниците му Александър Тумпаров и Борис Бекяров).

Записът обхваща само минута и половина от разговора, без да стават ясни повече детайли от контекста.

М.Г.4: Сто милиона.

М.Г.1: Не можем да правим такива инвестиции в такава несигурна държава.

М.Г.3: Не можем, но Къро може. Освен това ние какво ще спечелим? Ще спечели той.

М.Г.2: Ние няма.

М.Г.3: Няма понеже. Понеже ми е приятел сигурно ще ми даде 50% и аз въпреки всичко не съм го направил.

М.Г.2: Виж щото ти имаш някакви други интереси?

М.Г.3: Колко хора трябва да имат други интереси, че не знам?

М.Г.2: Ама нали каза, че ще убие целия хазарт. Не бе, ти каза, че ще убие целия хазарт.

М.Г.3: Заради вашите интереси не съм го направил.

М.Г.2: Заради?

М.Г.3: Ми заради вашите интереси.

М.Г.2: Ма ние не сме фактора на пазара в хазарта, бе.

М.Г.3: Не сте фактор в игралните зали ли?

М.Г.2: Ми да.

М.Г.3: Добре бе, дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое. Прав, не прав, това съм го внушил, трудно ще убедите.

М.Г.1: Кое е твойто.

М.Г.3: Половината от онлайна.

М.Г.2: Е защо половината сега?

М.Г.3: Така съм го платим – 60%.

М.Г.2: Никога не си плащам 60%.

М.Г.3: Смятаме и Сашо (и) Бекяров .

Разговор 2: "Динов, Манол Велев и Тони Наумов"

Във втория запис М.Г.3 казва "Дай да видим залите, половината ги взимам. Вие ги подгответе, аз ще избера кои да взема, ако искате аз ще … вие изберете, която вие искате, ако искате ми платете, щото след това… Нещо да ви преча?".

Мъжете, които може да се идентифицират като братята Найденови, казват пред Божков, че "от три месеца ние не сме на себе си" и че са "мачкани" от него, тъй като са "викани по полиция".

"В интерес на истината, не ви мачкам въобще, не правя нищо.... Ако искам да ви смачкам, ще ви смачкам наистина. Не искам да ви мачкам", казва гласът на Божков.

Той казва на братята, че "досега са живели под похлупак", при което "никой не е смеел да им каже гък", като добавя, че " Ето Къро идва вчера и ми вика – Що не ме остави да ги омаам…?".

От разговора се чува още признание на Божков, че лично е "свалил" от дневния ред на Комисията по хазарта решенията за лиценз на три от игрите на Найденови, като ги укорява, че не са го потърсили предварително и "не се съобразяват с нищо".

М.Г.3: Може да ми кажете здравейте, пак не се съобразявайте с нищо.

М.Г.2: Василе, първо недей да..

М.Г.3: Това, което беше най-големия проблем – приятелството*, че отидохте при Киро.

М.Г.4: И затова ни заплаши с убийство?

М.Г.3: Не съм ви заплашил с убийство.

М.Г.4: е не бяхме ли…

М.Г.2: Заплаши не е точната дума.

М.Г.4: Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.

М.Г.2: Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние. (споменават Йордан Динов, убит през 2012 г., Манол Велев, прострелян през 2007 г., и покойния адвокат Антони Наумов).

М.Г.3: Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

В записа се чува по-различна версия от тази, която е разпространена в стенограмите.

Думите "приятелството, че отидохте при Киро" и "съдбата бе, приятелю" всъщност се чуват като "предателството, че отидохте при Киро" и "съдбата на предателите".

Последната реплика на Божков звучи като "Които предават, умират. Аз не съм ги убил. Такава им е съдбата на предателите".

Разговор 3: "По 10 милиона на година ми давайте и това е"

Третият аудиозапис, най-краткият от всички разпространени от прокуратурата, включва още един разговор между Божков и Найденови, в които бизнесменът казва, че "ще вземе по 51% от всички зали" и оценява "откупуването" на дяловете им на 40 милиона лева на година, като добавя, че "може да прави, каквото поиска".

М.Г.2: Четиридесет милиона на година?

М.Г.3: Не ви ги искам всичките, откупил съм и други неща.

М.Г.2: Как четиридесет милиона струваме, бе?

М.Г.3: Не ви ги искам всичките.

М.Г.2: Аз затова ти казвам, кажи колко ни е откупуващата ни клауза, да си я платим. И да забравяме, че сме ти нанесли щети. Нашите щети, дето ти ни ги нанесе, ние ще си ги поемем за нас, няма да ги искаме.

М.Г.3: ….. по десет милиона на година ми давайте и това е.

Разговор 4: "Считай, че помията е спряна"

Последният разговор се води по телефона между Васил Божков и Стефан Найденов, баща на Цветомир и Боян Найденови. От разговора става ясно, че Божков е очаквал да проведе среща с братята, но те не са пожелали да се видят с него. Стефан Найденов също казва, че не може да се срещне с Васил Божков без тях.

М.Г.1 (Божков): Все пак 30 години сме работили заедно. Но ако искаш не се виждай, аз щях да им предложа някакви хубави неща.Ама те щом не искат, здраве да има.

М.Г.2 (С. Найденов): Е, какви добри неща предлагаш, заливаш ни всеки ден с помия…

М.Г.1: Е, сега ти го казвам по телефона и без да ги виждам, помията спира. Лично я спирам от утре. То няма да стане на секундата, но постепенно и се спира. Считай, че помията е спряна. Те да си правят какво си искат, въобще няма да им се бъркам, щом не искат да се виждаме.

М.Г.2: Еми, те са прави, убийци се разхождат около София.

М.Г.1: Едностранно спирам помията.

М.Г.2: А убийците кой ще ги разкара от около София къде шетат.

М.Г.1: Убийците не знам, който ги е викал да ги разкара. Това не знам за такива неща.

М.Г.2: Не знаеш, обаче се знае. М.Г.1: Е не знам аз, но помията я спирам аз лично, каквито публикации ги инсталирам аз ги спирам

М.Г.2: Е защо трябваше да се пускат тия…

М.Г.1: Нали знаеш, че те като напишат нещо и тогава почнах да пиша. Те като си мълчаха и аз си мълчах.

М.Г.2: Те не са написали нищо.

М.Г.1: ….Не следите събитията. Няма значение защо,какво. Ето, казвам ти, че ги спирам.

Не е ясно как продължава и приключва диалогът между двамата. Предполага се, че последният запис е направен в края на 2019 г., когато хазартната война между Божков и "Ефбет" вече беше в разгара си, а прокуратурата и Министерството на финансите се намесиха със собствени разследвания и проверки, довели до повдигането на обвинение срещу Васил Божков.

Цветомир Найденов неколкократно твърдеше пред медиите, че разполага със записи, в които е бил заплашван от бизнесмена с убийство.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024