Да платиш 450 000 долара, за да живееш до Снууп Дог в... метавселената

Цените на апартаменти, къщи и парцели в реалния живот може и да растат, но нямат нищо общо с абсурда, който се случва в метавселената.

Някои инвеститори вече плащат милиони за недвижими имоти, които не се намират в центъра на Ню Йорк или Бевърли Хилс, а са "реалност" само във виртуална среда.

През декември 2021 г. колекционер на NFT е платили 450 000 долара, за да си купи парцел в съседство с този на рапъра Снууп Дог в интерактивната симулация Sandbox - платформа, базирана на Ethereum, за създаване на онлайн-пространства и игри, от които може да се печели. В замяна на средствата, които хората плащат, за да "живеят" близо до Снууп, те получават права за ексклузивни партита в дигитално копие на имението му.

Метавселените обещават на потребителите си достъп до забавления като музикални концерти, музеи или пространство за общуване с приятели в симулирана среда. Джъстин Бийбър и Ариана Гранде имат свои аватари, с които изпълняват музика пред "публиката" си, Парис Хилтън направи новогодишно парти на собствения си виртуален остров.

CNBC съобщава, че канадската компания Tokens.com, която инвестира във виртуално недвижимо имущество и дигитални активи като NFT, e платила близо 2,5 млн. долара за парче земя в Decentraland - един от популярните мета-светове.

Главният изпълнителен директор на компанията твърди пред медията, че "цените са скочили с 400-500% само за последните няколко месеца", а катализаторът е решението на Марк Зукърбърг да инвестира мощно във Facebook-метавселена.

Целта на Зукърбърг и други разработчици е да извади социалните мрежи от двуизмерното поемане на информация през екраните и да ги пренесе в в 360-градусова виртуална с VR-устройства като Oculus, например.

Sandbox, където е базиран и Снуупдог, също привлича милиони от инвеститори - неотдавна компанията Republic Realm е платила рекордна цена от 4,3 млн. долара за виртуален терен през декември 2021. "Имотът" може да се променя, реновира, украсява - всичко е код.

Локацията се оказва от първостепенно значение и за метавселената - зоните с най-висок онлайн трафик привличат най-големи инвеститори.

Директорът на Tokens сравнява случващото се с игра на "Монополи" - "териториите, в които се събират най-много хора, са много по-ценни за рекламодатели и търговци, които търсят начини да достигнат до своята потребителска група".

Опасенията за това, че виртуалните социални мрежи надуват огромен балон, съвсем не са лишени от логика.

Дори настоящите инвеститори предупреждават, че никой не бива да влага пари в този тип бизнес, ако не е готов да ги загуби. Сделките са изключително спекулативни, криптовалутите са много нестабилни - а възвращаемостта на инвестицията е под огромен въпрос.

CNBC цитират преподавателя от Университета в Аризона Марк Стап, специалист в сферата на недвижимите имоти, който казва, че не би вложил пари в нещо, което няма никаква връзка с реалността.


Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселената

Модата не е това, което беше: Xbox пусна кецове с Adidas, готви колаборация и с Gucci


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023