Цените на апартаменти, къщи и парцели в реалния живот може и да растат, но нямат нищо общо с абсурда, който се случва в метавселената. 

Някои инвеститори вече плащат милиони за недвижими имоти, които не се намират в центъра на Ню Йорк или Бевърли Хилс, а са "реалност" само във виртуална среда. 

През декември 2021 г. колекционер на NFT е платили 450 000 долара, за да си купи парцел в съседство с този на рапъра Снууп Дог в интерактивната симулация Sandbox - платформа, базирана на Ethereum, за създаване на онлайн-пространства и игри, от които може да се печели. В замяна на средствата, които хората плащат, за да "живеят" близо до Снууп, те получават права за ексклузивни партита в дигитално копие на имението му. 

Метавселените обещават на потребителите си достъп до забавления като музикални концерти, музеи или пространство за общуване с приятели в симулирана среда. Джъстин Бийбър и Ариана Гранде имат свои аватари, с които изпълняват музика пред "публиката" си, Парис Хилтън направи новогодишно парти на собствения си виртуален остров. 

CNBC съобщава, че канадската компания Tokens.com, която инвестира във виртуално недвижимо имущество и дигитални активи като NFT, e платила близо 2,5 млн. долара за парче земя в Decentraland - един от популярните мета-светове.

Главният изпълнителен директор на компанията твърди пред медията, че "цените са скочили с 400-500% само за последните няколко месеца", а катализаторът е решението на Марк Зукърбърг да инвестира мощно във Facebook-метавселена.

Целта на Зукърбърг и други разработчици е да извади социалните мрежи от двуизмерното поемане на информация през екраните и да ги пренесе в в 360-градусова виртуална с VR-устройства като Oculus, например. 

Sandbox, където е базиран и Снуупдог, също привлича милиони от инвеститори - неотдавна компанията Republic Realm е платила рекордна цена от 4,3 млн. долара за виртуален терен през декември 2021. "Имотът" може да се променя, реновира, украсява - всичко е код. 

Локацията се оказва от първостепенно значение и за метавселената - зоните с най-висок онлайн трафик привличат най-големи инвеститори. 

Директорът на Tokens сравнява случващото се с игра на "Монополи" - "териториите, в които се събират най-много хора, са много по-ценни за рекламодатели и търговци, които търсят начини да достигнат до своята потребителска група". 

Опасенията за това, че виртуалните социални мрежи надуват огромен балон, съвсем не са лишени от логика. 

Дори настоящите инвеститори предупреждават, че никой не бива да влага пари в този тип бизнес, ако не е готов да ги загуби. Сделките са изключително спекулативни, криптовалутите са много нестабилни - а възвращаемостта на инвестицията е под огромен въпрос.

CNBC цитират преподавателя от Университета в Аризона Марк Стап, специалист в сферата на недвижимите имоти, който казва, че не би вложил пари в нещо, което няма никаква връзка с реалността.  


Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселената

Модата не е това, което беше: Xbox пусна кецове с Adidas, готви колаборация и с Gucci


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия