"Да победим най-опасния президент в историята на САЩ": Бърни Сандърс все пак подкрепи Джо Байдън Снимка: © Getty Images

"Живеем в невероятен, безпрецедентен момент. Двамата с теб си говорихме преди няколко месеца, и по никакъв начин нямаше да повярваме, че скоро ще се наложи да разговаряме от дистанцията на домовете си, няма да можем да правим събрания, няма да можем да излизаме от вкъщи".

Ето така Бърни Сандърс описва ситуацията на непредсказуемост, несигурност и ограничения, в която се намират стотици милиони души по света. За 78-годишния сенатор от Върмонт обаче тази криза има много по-дълбоко значение - тя се превърна в последното непреодолимо препятствие на пътя му за президентската номинация на Демократическата партия.

Още преди седмица Сандърс се принуди да сложи край на втората си неуспешна кампания за президентските избори. Друг полезен ход не съществуваше за социалиста, който не може да разчита на подкрепа от партийния апарат на Демократите и дължеше доброто си представяне досега на организираните активисти по места и на агресивна кампания в социалните мрежи.

Едва сега обаче Сандърс реши да използва собствения си политически капитал в подкрепа на последния си конкурент за номинацията - Джо Байдън.

Двамата водещи кандидати на Демократите се събраха за първи път от месец във виртуален разговор, по време на който Сандърс официално призова симпатизантите си да гласуват за Байдън на президентските избори.

Сандърс описва текущата криза в САЩ, като напомня, че над 22 000 души загинаха през последните седмици, половин милион души са инфектирани, а американците, останали без работа, достигат около 16 милиона души

"Намираме се в ужасен, безпрецедентен момент. И знам, че с теб споделяме виждането, че трябва да вървим напред и да излезем от тази криза с безпрецедентни мерки, за да облекчим страданието на много наши сънародници", казва Бърни Сандърс.

"Затова днес призовавам всички американци, призовавам всеки Демократ, призовавам всеки независим, призовавам и много Републиканци да се обединят в тази кампания и да подкрепят твоята кандидатура, зад която и аз заставам. За да гарантираме, че ще победим човека, когото смятам - и тук говоря само от свое име - за най-опасния президент в модерната история на нашата държава", казва още той, препращайки към Доналд Тръмп и бавната му реакция на фона на пандемията.

Официалната подкрепа на Сандърс за Байдън се случва на доста по-ранен етап в сравнение с президентската кампания от 2016 г. Тогава сенаторът от Върмонт остана в състезанието на Демократическата партия до последния момент - националната партийна конференция. Едва тогава той обяви, че подкрепя кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на САЩ, което провокира доста обвинения срещу Сандърс в разколебаване на много от потенциалните избиратели на Демократите.

Решението на Сандърс да се оттегли от изборите става близо три месеца преди предстоящото национално събрание на Демократите. Общо 15 от досегашните участници в кампанията за номинацията изразиха подкрепата си за Джо Байдън, след като прекратиха собственото си участие в изборите - вкл. Пийт Бутиджъдж, Ейми Клобъшар, Камала Харис, Кори Букър и др.

Елизабет Уорън, която се доближава по възгледите и платформата на Бърни Сандърс, досега не е обявила официална подкрепа за нито един от двамата съперници.

По време на разговора си със Сандърс, Джо Байдън обяви, че двамата ще създадат 6 работни групи по въпросите на образованието, наказателната политика, климатичните промени, имиграцията, икономиката и здравеопазването като част от кампанията за изборите през ноември 2020.

"Не е някаква тайна, Джо, че с теб имаме различия. Няма защо да ги крием - те са факт. Но се надявам, че работните групи ще се обединят, ще използват най-добрите умове и хора от твоя и от моя щаб, за да изработят реални решения на тези изключително важни проблеми", казва още Сандърс.

Джо Байдън остава единственият кандидат за номинацията на Демократите. Не е сигурно доколко ефективен ще бъде призивът на Сандърс до симпатизантите му - някои от водещите фигури в щаба му вече изразиха нежеланието си да подкрепят Байдън и да работят за неговата номинация.

Въпреки това щабът на бившия вицепрезидент се възползва от официалната заявка на Сандърс, като дори включи неговия слоган "Не аз. Ние" в последното си писмо с призив за дарения:

"Радвам се, че през следващите месеци и години ще продължим работата, която Бърни започна. Той казва: Не аз. Ние. И обещавам на всички симпатизанти на Бърни: Виждам ви, чувам ви и разбирам спешността на мерките, от които се нуждае нашата страна".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023