Снимка: © Getty Images

Неизвестен кандидат плати 28 милиона долара за място до основателя на Amazon Джеф Безос, който ще осъществи първия полет в космоса с кораб на компанията си Blue Origin.

Печелившата оферта бе направена по време на търг на 12 юни, но все още не е ясно кой е човекът, който ще придружи Безос и брат му Марк в пътешествието на 20 юли. От Blue Origin обявиха, че ще разкрият името му в „следващите седмици“.

Наддаването започна преди почти месец и предизвика интереса на хора от 140 държави. До събота топ офертата беше 5 милиона долара, но на търга тя се увеличи повече от 5 пъти. Сумата ще отиде директно към фондацията на Blue Origin – Club for the Future. 

На 20 юли най-богатият човек в света ще полети в космоса с брат си – или както Джеф Безос го описа, „най-добрия ми приятел“. По този начин компанията му ще „дебютира“ в полетите над Земята. „Това е нещо, което искам да направя цял живот“, каза основателят на Amazon преди няколко дни, когато обяви голямата новина.

Пътешествието ще се осъществи с капсулата New Shepard, която носи името на първия американец (и втория човек), излетял в космоса – Алан Шепърд. Полетът ще продължи около 10 минути.

От Blue Origin планират да изстрелят пасажерите на повече от 100 километра над земната повърхност, позволявайки им да изпитат микрогравитацията.

Ракетата с капсулата ще излети от пустиня в Западен Тексас. До момента с нея са се провеждали само тестове без екипаж, като тя е изстрелвана успешно 15 пъти. След изпълнение на мисията капсулата ще се върне на Земята чрез парашути, приземявайки се вертикално.

Братът на Джеф Безос – Марк, определи предстоящото пътешествие като „забележителна възможност“.

Полетът ще се проведе само две седмици след като Безос ще отстъпи позицията си на изпълнителен директор на Amazon. Вместо това той ще бъде изпълнителен председател на гиганта в електронната търговия, който основа в гаража си преди 30 години. Този ход ще му спечели „време и енергия“ за други проекти, както самият той се изрази.

Безос е най-богатият човек – с нетно състояние от 190 млрд. долара, по данни на Forbes.

Blue Origin е основана на 8 септември, 2000 г. в Кент, Вашингтон. Две десетилетия по-късно компанията, за която работят над 3500 служители, ще осъществи най-голямата си и важна мисия.

„Да погледнеш Земята от космоса… Това те променя напълно. Променя връзката ти с тази планета, с човечеството“, казва Джеф Безос във видеото, с което обяви полета.

Междувременно един от конкурентите на Безос в космоса – Ричард Брансън, също планира да участва в тестов полет на 4 юли. Той най-вероятно ще се качи на космическия самолет VSS Unity на собствената си компания Virgin.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон