Да сверим социологията: Кой какво засече преди Избори 2 в 1 на 9 юни?

Интригата ще се разплете в последните два дни преди изборите - тази фраза се повтаря във всяко по-сериозно изследване на социологическите агенции преди 9 юни.

Интрига за първото място, според проучванията, няма.

Водещият мотив на тази странна предизборна кампания е какво ще се случи с резултата на ПП-ДБ.

Само една от четирите най-големи агенции - "Маркет линкс" - засича отчетливо по-висок резултат на коалицията в сравнение с ДПС и "Възраждане".

"Алфа рисърч", "Тренд" и "Галъп" показват сходно разпределение - малко надценяване на ГЕРБ при "Тренд", малко подценяване на ДПС при "Алфа".

"Медиана" на Кольо Колев и "Сова Харис" на Васил Тончев (който работи по възлагане от агенция "ПИК") са единствените, които изпращат ПП-ДБ на по-ниска позиция от "Възраждане".

Всички обаче се застраховат с една уговорка: около 10% от потенциалните избиратели все още не са решили за кого да гласуват (между 250-300 000 души).

Според "Алфа рисърч" - техните предпочитания ще се поделят по равно между големите и малките политически сили.

Предизборните сондажи почти не обръщат внимание на "Величие" - двойника на "Възраждане", създаден от Ивелин Михайлов от "Историческия парк".

Само "Галъп" ги посочва с 1.7%, което - ако е вярно - би осигурило на току-що формираната партия достъп до държавна субсидия. "Екзакта" също отбелязва, че те получават подкрепа в хода на кампанията, но без да оценяват колко голяма би била тя на финала.

За сметка на това - най-много наддавания има за това как "Синя България" се доближава до бариерата за вход в 50 Народно събрание.

В последните дни на кампанията говорители на "Синя България" лансират странна идея, според която двете най-големи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - би трябвало да се разпаднат на съставните си части, а старото СДС и "Демократична България" да формират нова "сглобка" около предполагаемата най-малка група в бъдещия парламент.

Това звучи по-скоро като фантазия на ГЕРБ за разцепление на ПП-ДБ и прибавяне на недостигащите гласове към чиста коалиция с ДПС, отколкото като реалистичен сценарий. Но и поставя под въпрос дали избирателите на "Синя България" знаят къде отива подкрепата им.

Защо "Медиана" и "Сова Харис" подценяват ПП-ДБ?

Всички агенции изрично предупреждават, че не правят прогнози за краен резултат, а само засичат "моментна снимка", отдалечена с няколко дни или седмица от 9 юни. Но моментните снимки на едни се различават качествено от тези на други, дори да изглежда, че е с малко.

Затова всеки, който следи предварителните сондажи, би трябвало да има едно наум.

Само "Медиана" например отчита над 28% декларирана подкрепа за ГЕРБ в седмицата преди 9 юни.

Само "Медиана" прави две последователни изследвания, в които ПП-ДБ е не втора, не трета, а четвърта политическа сила.

"Сова Харис" показва разлика от 0.2 п.п. между "Възраждане" и ПП-ДБ в полза на Костадин Костадинов - пренебрежимо в рамките на статистическата грешка, но даващо съвсем различна мотивация за колебливите избиратели.

Ако условно преобразувате данните за всяка партия в мандати, ще има около 10-12 депутатски места в повече или по-малко при ГЕРБ или при ПП-ДБ - което е много.

Това не са първите случаи, в които различните агенции се отличават по резултатите си.

Точно преди последните избори "Сова Харис" засякоха почти точно финалните гласове за ГЕРБ и ПП-ДБ, но подцениха БСП и твърдяха, че коалицията "Левицата" ще влезе в 49 Народно събрание с 4.1% за сметка на ИТН (2.9%). Случи се обратното - ИТН влезе с прогнозния резултат на "Левицата", а отцепниците от БСП останаха само с 2,23%.

"Медиана" беше сред малкото познали, че "Възраждане" ще бъде трета сила в 49 Народно събрание, но твърдеше, че в него ще има не шест, а седем партии, с тенденция към осем: "Български възход" (4.5%), "Левицата" (4.3%) и ИТН (3.4%).

За отклоненията от изборите през април и ноември 2021 г. трудно може да се критикува само една социологическа агенция. Все пак си спомняме, че "Сова Харис" смяташе, че ГЕРБ ще спечели изборите след големите протести с 30.7% (почти 5 п.п. надценяване). Тогава и двете с "Медиана" даваха необяснимо висок резултат на БСП над 20 на сто (при реални 15%). Само близкия до Корнелия Нинова политолог Калоян Методиев беше отишъл още по-далеч във фантастичните прогнози за социалистите с над 10 п.п. отклонение.

Какво показват изследванията за Европейския парламент?

Отново "Маркет линкс" са по-големи оптимисти за ПП-ДБ от всички останали. Те са и единствените сред всички извадили данни (без "Медиана", която не показва разпределение за ЕП), според които ИТН е под чертата от 5.88% и по-скоро няма да има евродепутат.

Как биха се разпределили местата при различните сценарии?

Появата на шеста политическа сила сред българските евродепутати по-скоро ще отнеме едно място от най-големите ГЕРБ. Дали "ПП-ДБ" и "Възраждане" ще имат равни по брой политически групи в Европарламента, остава отворен въпрос.

Без ИТН в Европарламента

(вариантът при "Маркет линкс")

С ИТН в европарламента
ГЕРБ

6

5
ПП-ДБ

4

3
ДПС

3

3
Възраждане

2

3
БСП

2

2
ИТН

0

1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024