Да те е страх да носиш скъп часовник посред бял ден - какво стои зад епидемията от кражби Снимка: © Getty

През август двама мъже повалят австралийски бизнесмен на земята. Това се случва пред магазин за сувенири на "Оксфорд стрийт" в Лондон. Часът е малко преди 11:00, докато туристи и купувачи се разхождат наоколо. Нападателите заплашват човека с ножове и се опитват да изтръгнат Rolex-а от китката му. Австралиецът се съпротивлява, като се държи за единия, докато случайни минувачи задържат другия. Първият се измъква и бяга, а после се връща без блуза и започва да си реже гърдите пред тълпата, за да накара хората да пуснат съучастника му.

Като по чудо, цялото нещо се записва на аудио от репортер на BBC Radio London, който се оказва наблизо.

„Пред всички тук, на Оксфорд Стрийт?!“, пита невярващо репортерът на BBC.

Хората задигат ценни чужди вещи от хилядолетия, но напоследък има пик, може би дори епидемия, на кражби на часовници, разказва британското GQ.

Случаите в Англия и Уелс почти са се удвоили между 2015 г. и 2022 г. – от 6 696 на 11 035 – кражбите са нарастнали с 41% през 2022 г. спрямо 2021 г. Лондон отчете почти половината от случаите в Обединеното кралство през 2022 г., като 600 са откраднати само през декември. - според полицейски данни, изпратени по компанията за употребявани автомобили Watchfinder & Co.

Това, което прави впечатление са грабежите, които често се случват посред бял ден – кражби от автомобили в движение; с разбиване и заграбване; шоплифтинг групи; или внимателно организирани атаки, в които носещите часовници са преследвани в социалните мрежи или от търговските улици и нападани. Има и случаи, в които жертвите са причаквани да напуснат ресторантите със звезди "Мишлен".

По-рано през годината властите пращат в затвора членове на бандата „Rolex Rippers“ след поредица от грабежи в Западен Лондон. Макар името на престъпната група да започва с Rolex, представителите ѝ задигат също TAG Heuer, Patek Philippe и Breguet.

През юли друг мъж в Западен Лондон се сбогува с часовника си след атака от тийнейджър с мачете. След безброй престъпления подобни на това, петициите за забрана на мачете набират огромна популярност в Англия.

Месец по-късно въоражени крадци нападат бутика за луксозните часовници Piaget в Париж. Те задигат стоки на стойност между 8,5 и 12,8 милиона паунда.

В Щатите отделът за грабежи и убийства на полицията в Лос Анджелис предупреди гражданите да внимават за кражби в домовете си, чиято цел са часовници и бижута

Знаменитостите също са на сериозен фокус - на Григор Димитров му откраднаха Bianchet за 70 хил. евро. в Барселона, боксьорът Амир Хан се сбогува с часовника си на Franck Muller за 70 хил. паунда, а пилотите от F1 Чарлз Льоклер, Карлос Сайнц и Ландо Норис със своите модели на Richard Mille.

Носенето на луксозен часовник на публично място в наши дни те прави мишена. Това не е безрисково“, казва Катя Хилс, управляващ директор на The Watch Register - частна база данни за предотвратяване на престъпления.

Компанията наскоро обяви, че има 80 000 луксозни часовника, регистрирани като откраднати или изчезнали, на обща стойност над 1 милиард паунда. Миналата година към базата данни са добавени 6815 нови часовника, което представлява 60% увеличение спрямо 2021 г.

Часовниците са се превърнали в „актив на избор“ за бърза възвръщаемост, казва Хилс. Тя описва как откраднатите екземпляри могат да бъдат продадени в рамките на часове и как престъпниците са се адаптирали към особеностите на пазара на часовници.

„Тези хора са много информирани, усъвършенствани. Знаят точно какви модели търсят, кои часовници се продават на най-висока цена. Вече ситуацията не е просто да грабнат каквото могат – те се насочват специално към най-продаваните часовници.“

Луксозните часовници изглежда са перфектното нещо за кражба. Те са малки, лесно преносими и въпреки че са с изключителна стойност, обикновено не се различават един от друг.

Най-общо казано, часовниците струват много повече, но са много по-трудни за закупуване.

Просто е толкова привлекателно престъпление, защото ако те хванат с часовник, това не е престъпление, но ако те хванат с половин килограм дрога, знаеш къде отиваш “, обяснява главният инспектор Скот Уеър от Столичната полиция за случаите в лондонските квартали Уестминстър, Хамърсмит и Фулъм, както и в Кенсингтън и Челси – всички заможни и следователно често набелязвани квартали за кражбите.

Миналата година влогърът Пол Торп качи широкообхватно интервю с офицер от Летящия отряд в YouTube и някои от отговорите на полицая са доста... обезпокоителни. Вследствие на това, че по-малко хора носят пари в брой, някои крадци са започнали да се насочват към часовници.

„Изглежда, че часовниците са основното нещо, от което могат да получат пари, и то бързо и лесно“, казва той на Торп.

Въпреки увеличените ресурси, все още може да има изоставане в разбирането на полицията за света на часовниците - нишови марки, редки модели, важността на серийните номера.

„По отношение на образованието, има още дълъг път“, коментира Хилс.

„При престъпленията с часовници голяма част от този черен пазар е напълно заобиколен и има крадци, които продават директно на законния [вторичен] пазар. Ключът е в скоростта – те искат да откраднат стоките и да ги продадат възможно най-бързо, преди да бъде разпространена информация за серийния номер.“ обяснява Хилс.

Ако някой открадне луксозният ви часовник, този сериен номер е ключът към връщането. Watch Register – най-голямата база данни от този вид – е търсила около 150 000 часовника миналата година и средно едно на всеки 250 търсения е маркирало откраднат часовник.

Джонатан Гилбърт - директор на Edinburgh Watch Company, специализирана компания за употребявани часовници - прави задълбочените проверки на самоличността и финансите на хората, които идват, за да продадат часовник. Гилбърт използва дългогодишния си опит, за да прецени клиента, „по същия начин, по който купувачът прави за дилъра - това работи и в двете посоки.“

Същото важи и за Джонатан Грифитс, директор на лондонската Antique Watch Co. И Гилбърт, и Грифитс отбелязват, че някои клиенти са изразили новооткрит страх от носенето на луксозен часовник навън. Някои избират далеч по-малко ценни модели и пазят най-скъпите си само за дома.

Скорошно проучване на The Watch Register показва, че почти 40 процента от хората предпочитат да носят евтин часовник на обществени места, като тази цифра нараства до 54 процента за лондончани.

Склонен съм да не нося повече часовниците си в определени градове, особено на обществени места, дори ако имам шофьор или охрана. Не искам да има предпоставка за дадена ситуация.“, казва Аниш Бхат.

Бхат – един от най-влиятелните търговци в индустрията, с 2 милиона последователи в Instagram – казва, че преди социалните медии часовникарската индустрия е била далеч по-уединена общност, но различните платформи са разпространили посланието надлъж и нашир.

Осъзнаването на стойността на часовниците сред широката общественост се увеличи твърде много“, мисли той. И въпреки че има много положителни страни, „това също така повиши осведомеността сред хората, чиито намерения са малко по-различни“.

За Хилс начинът, по който знаменитости публикуват снимки на ултра скъпи часовници в социалните медии, е „проблематичен“, защото насърчава обикновените хора да правят същото.

Публикациите са отбелязани с точен час и често с локация, така че ако някой иска да намери вас и часовника ви, вие всъщност сте изпратили сигнала

„Престъпниците знаят, че сега има много хора, които живеят живота си чрез социалните медии. И за съжаление някои от жертвите публикуват снимки на часовник за милион паунда.“, добавя Уеър.

Пейзажът може да изглежда зловещ, но има повод за оптимизъм.

Поне в лондонската Столичната полиция числата в отдела на Скот Уеър започват да намаляват: „Намалихме обирите на часовници с една четвърт“.

Доскоро самите брандове за часовници оставаха сравнително тихи по темата, може би от страх от PR кризите. Но днес някои, като Audemars Piguet, признаха необходимостта да се говори за проблема. Новата услуга за покритие на AP предлага замяна или възстановяване часовник на клиент в случай на кражба, при условие че е закупен директно от марката или чрез официални търговци на дребно от началото на 2022 г. Ако липсващият часовник някога бъде възстановен, той се връща в AP, така че на теория всички са доволни. Услугата дори покрива определени щети, но само от „външни фактори, възникнали внезапно и неочаквано“.

Междувременно Richemont, собственик на Vacheron Constantin, IWC и Cartier, наскоро започна Enquirus - база данни за липсващи стоки, „неутрална“ и отворена за всички луксозни марки.

„Нашата визия е Enquirus да се превърне в индустриален стандарт за борба с престъпленията в областта на часовниците и бижутата“, казва Франк Вивие, главен директор по трансформацията на Richemont, който признава, че вече съществуват други бази данни, но казва, че нито една не е подкрепена от производители. „Нашата цел е да привлечем възможно най-много играчи в индустрията – както и полицейските управления на всички големи градове в света – за да направим Enquirus най-голямата международна база данни за изгубени и откраднати часовници и бижута.“

Вивие коментира, че отликът от началото на платформата през март е „много положителен“ - с повече от 31 000 часовника и бижута, регистрирани като откраднати досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024