Да Винчи, Уорхол, Джакомети - Киев събра шедьоври, собственост на руски олигарси, в каталог Снимка: © Getty

От картина на Леонардо да Винчи през една от най-известните работи на Анди Уорхол - над 300 шедьовъра на изкуството, собственост руснаци, поставени под западни санкции заради връзките им с режима на Владимир Путин и подкрепа за войната му в Украйна, влизат в специална база данни. Списъкът е изготвен от Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна (NACP). Целта на новия портал е да попречи на руските богаташи да изперат парите си с помощта на изкуството.

Смята се, че общата стойност на описаните ценности е над 1,3 млрд. долара.

Картината „Спасителят на света“ (1490-1500 г.) на Леонардо да Винчи и поп арт портретите „Четирите Мерилин“ на Анди Уорхол са част от новата база данни. Колекцията, описана в базата данни на украинската агенция, съдържа още работи на артисти като Клод Моне, Деймиън Хърст и Огюст Роден.

„В момента разделът съдържа информация за повече от 300 произведения на изкуството. Сред техните собственици са руският милиардер Вячеслав Кантор, моделът Дария Жукова, рапърът Тимур Юнусов (Тимати) и други лица, които са под санкции за пряка подкрепа на войната на Русия срещу Украйна“, казват от украинския орган.

Бившият собственик на английския футболен отбор "Челси" и руски олигарх Роман Абрамович е в списъка с колекционери на изкуство. Новият портал твърди, че санкционираният руснак е придобил редица шедьоври през годините - включително ценен триптих на Франсис Бейкън от 1976 г. (на снимката), „Жената от Венеция I“ на скулптора Алберто Джакомети (1956) и осем албума от поредицата „10-те персонажа“ на американския концептуален артист Иля Кабаков. Смята се, че колекцията на Абрамович струва около 163,9 милиона долара.

Порталът разкрива, че „Спасителят на света“ (1949-1500 г.) на Леонардо да Винчи, е бил придобит от руския милиардер Дмитрий Риболовлев, въпреки че след това най-вероятно е препродаден.

Друг руски олигарх - Михаил Фридман, близък съюзник на Путин и съосновател на руската мултинационална инвестиционна компания Alfa Group, през 2013 г. придобива „Четирите Мерилин“ на Анди Уорхол, картината, с която американският режисьор и художник засвидетелства своята почит към Мерилин Монро.

Рапърът Тимати притежава също богата колекция, най-вече на модерни автори, сред които е и работа на японеца Такаши Мураками - един от най-скъпо продаваните съвременни артисти.

Всеки би могъл да подаде заявление онлайн, ако има информация за ценни произведения на изкуството, които са собственост на засегнати от санкции руснаци. „Процесът на актуализиране на информацията обаче е доста сложен, тъй като няма официални данни за преките собственици на предмети на изкуството, формално може да са техни роднини или собственикът да се смени няколко пъти за кратки периоди от време”, обясняват от антикорупционната агенция.

Антикорупционната агенция се надява инструментът да „затрудни руските олигарси да продават подобни активи“ и очакват произведенията да бъдат намерени, конфискувани и прехвърлени в Киев. Това е начинът, по който икономическите санкции на ЕС и САЩ се прилагат за движимо и недвижимо имущество и активи на санкционираните поддръжници на режима в Кремъл.

„Порталът за война и санкции“ на агенцията изброява стотици картини и скулптури, за които се смята, че са били купени и продадени през последните години от руски олигарси, обвинени от Запада и Киев в подпомагане и подстрекаване на руската инвация в Украйна. Цел на базата данни е да „улесни добродетелните участници на пазара на изкуството да извършват санкционни проверки и да затрудни руските олигарси да продават такива активи“.

Украинската антикорупционна агенция казва, че руските олигарси все още могат твърде лесно да „крият и перат парите си чрез произведения на изкуството“, като заобикалят санкциите. Според Financial Action Task Force (междуправителствен надзорен орган за борба с прането на пари) произведенията, предлагани на пазара на антиките, изкуството и предметите с културна стойност през 2021 г., са на обща стойност над 65,1 милиарда долара.

„Картини, скулптури, художествени бижута – точно това се използва като вратичка за заобикаляне на санкциите“, посочва NACP.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024