Снимка: © Панорама

ДПС няма да подкрепи нов мандат на президента Румен Радев - това обяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев в "Панорама" по БНТ. 

Цонев обвърза тази позиция със скандала, който избухна в президентството по време на консултациите между Радев и ръководството на ДПС. Тогава държавният глава поиска от Мустафа Карадайъ да отговори коя е неговата "родина-майка" - препратка към по-ранно изказване на председателя на Движението за права и свободи при предизборно посещение в Турция.

"Един държавен глава трябва да дължи сметка за рецепцията на думите си от своя народ. Да зададеш пред камерите въпрос, който засяга патриотичните чувства на тези хора (българските турци и мюсюлмани, б.р.)... те се гордеят, че са останали в България, когато ги прокуждаха и им потъпкаха достойнството. Те избраха не да отидат в родината-майка, а да останат тук, където са родени", каза Йордан Цонев по случая. 

Той обяви, че е получил множество съобщения след сблъсъка на президента и Карадайъ, в които симпатизанти на ДПС са изразявали разочарованието си. 

Цонев вметна, че самият той и семейството му са гласували за Радев през 2016 г., но занапред партията няма да го подкрепи "категорично" (бр. на първия тур на предходните президентски избори ДПС издигна свой кандидат - Пламен Орешарски). 

"Ние дадохме своя скромен принос да стане президент, сега ще дадем принос да не стане. Не защото това е наше политическо решение - елате да чуете хората на една от нашите обиколки", каза той. 

Разграничаването между ДПС и Радев започна още през 2020 г. по време на протестите в летните сараи на Ахмед Доган в Росенец и отказа на почетния председател на партията от охраната на НСО. В последната сесия на 44 Народно събрание през септември миналата година Карадайъ открито поиска оставката на президента заради подкрепата му за антиправителствените протести. В началото на 2021 г. ДПС обяви и че ще даде подкрепа за "истински обединител на нацията, а не партиен говорител и опонент" при президентските избори. 

Независимо от оценката за Радев като държавен глава, Йордан Цонев обяви за "абсолютно добро решение" актуализацията на социалния бюджет в частта за пенсиите. Парламентът прие идеята на ДПС за 120 лв. надбавки през октомври, ноември и декември 2021 г., но и плана на служебното правителство за преизчисление на пенсиите, като го остави да влезе в сила от края на годината. 

"Ние бяхме против актуализация, доколкото можеше и без нея да се справят по някакъв начин. Когато видяхме, че вследствие на инфлацията и поради други причини има пари, които - ако не направим актуализация - няма да стигнат до гражданите и бизнеса в условията на криза, ние решихме, че ще участваме в нея, но ще подкрепим само антикризисните мерки. Ще има достатъчно подкрепа, която смятаме за наш дълг. Затова го направихме и променихме позицията си", каза той, като подкрепи разчетите на финансовия министър Асен Василев. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число