Снимка: © Панорама

ДПС няма да подкрепи нов мандат на президента Румен Радев - това обяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев в "Панорама" по БНТ.

Цонев обвърза тази позиция със скандала, който избухна в президентството по време на консултациите между Радев и ръководството на ДПС. Тогава държавният глава поиска от Мустафа Карадайъ да отговори коя е неговата "родина-майка" - препратка към по-ранно изказване на председателя на Движението за права и свободи при предизборно посещение в Турция.

"Един държавен глава трябва да дължи сметка за рецепцията на думите си от своя народ. Да зададеш пред камерите въпрос, който засяга патриотичните чувства на тези хора (българските турци и мюсюлмани, б.р.)... те се гордеят, че са останали в България, когато ги прокуждаха и им потъпкаха достойнството. Те избраха не да отидат в родината-майка, а да останат тук, където са родени", каза Йордан Цонев по случая.

Той обяви, че е получил множество съобщения след сблъсъка на президента и Карадайъ, в които симпатизанти на ДПС са изразявали разочарованието си.

Цонев вметна, че самият той и семейството му са гласували за Радев през 2016 г., но занапред партията няма да го подкрепи "категорично" (бр. на първия тур на предходните президентски избори ДПС издигна свой кандидат - Пламен Орешарски).

"Ние дадохме своя скромен принос да стане президент, сега ще дадем принос да не стане. Не защото това е наше политическо решение - елате да чуете хората на една от нашите обиколки", каза той.

Разграничаването между ДПС и Радев започна още през 2020 г. по време на протестите в летните сараи на Ахмед Доган в Росенец и отказа на почетния председател на партията от охраната на НСО. В последната сесия на 44 Народно събрание през септември миналата година Карадайъ открито поиска оставката на президента заради подкрепата му за антиправителствените протести. В началото на 2021 г. ДПС обяви и че ще даде подкрепа за "истински обединител на нацията, а не партиен говорител и опонент" при президентските избори.

Независимо от оценката за Радев като държавен глава, Йордан Цонев обяви за "абсолютно добро решение" актуализацията на социалния бюджет в частта за пенсиите. Парламентът прие идеята на ДПС за 120 лв. надбавки през октомври, ноември и декември 2021 г., но и плана на служебното правителство за преизчисление на пенсиите, като го остави да влезе в сила от края на годината.

"Ние бяхме против актуализация, доколкото можеше и без нея да се справят по някакъв начин. Когато видяхме, че вследствие на инфлацията и поради други причини има пари, които - ако не направим актуализация - няма да стигнат до гражданите и бизнеса в условията на криза, ние решихме, че ще участваме в нея, но ще подкрепим само антикризисните мерки. Ще има достатъчно подкрепа, която смятаме за наш дълг. Затова го направихме и променихме позицията си", каза той, като подкрепи разчетите на финансовия министър Асен Василев.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза