Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали Снимка: © Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров отпътува за индонезийския остров Бали, където ще се проведе срещата на външните министри от Г-20. Основна тема на разговор се очаква да бъде войната в Украйна, което ще покаже дълбоките разногласия в рамките на блока за това как да се реагира на кризата.

Освен Лавров на срещата трябва да присъстват държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, както и китайският външен министър Ван И. Тя ще се състои на фона на засилващата се загриженост от страна на западните правителство относно въздействието на войната върху цените на храните и горивата.

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Анализаторите поставят под въпрос какво изобщо може да постигне Г-20, която е изпълнена с разногласия относно реакцията на блока за войната в Украйна и нейното глобално въздействие. Докато западните членове обвиняват Москва във военни престъпления и налагат безпрецедентни санкции, други - като Китай, Индонезия, Индия и Южна Африка - не са заели подобна критична позиция.

Световната криза в цените на хранителните продукти и енергията ще заеме важно място на срещата на Г-20. Украйна е основен доставчик на слънчогледово олио и царевица и отглежда достатъчно пшеница, за да изхрани 400 милиона души. Износът ѝ обаче беше сериозно нарушен от руската инвазия и блокадата на морските ѝ пътища от страна на Москва.

Домакинът на срещата - индонезийският президент Джоко Уидодо, наскоро посети както Украйна, така и Русия, призовавайки за мерки, които да позволят възобновяването на износа - на който Индонезия, както и много други държави, разчита в голяма степен. Индонезия поддържа "независим и активен" подход към външната политика и се стреми да изглежда като неутрален участник, който би могъл да подпомогне преговорите в преговорите между Москва и Киев.

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

В сряда Лавров призова всички страни в света да положат усилия за защита на международните закони, като каза, че "светът се развива по сложен начин".

По-рано Китай критикува САЩ и НАТО, като посочи, че Вашингтон "спазва международните правила само както намери за добре". Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян каза в Пекин, че "така нареченият международен ред, основан на правила, всъщност е семейно правило, създадено от шепа държави, за да обслужва личния интерес на САЩ".

Говорителят на германското външно министерство Кристиан Вагнер заяви, че това няма да бъде "нормална среща на върха", нито "обичайната работа".

Според Джошуа Курлантзик, старши сътрудник за Югоизточна Азия в Съвета за международни отношения, около масата има толкова разнообразни държави и гледни точки, че тя е "почти неуправляема".

"Разногласията между някои от страните от Г-20 са твърде големи, за да се стигне до някакви заключения за каквото и да е. Ще бъде просто чудо, ако никой не си тръгне, както се случи по време на срещата на финансовите министри", допълва още Курлантзик.

През април Обединеното кралство, САЩ и Канада организираха координирано напускане на срещата на Г-20 в знак на протест срещу руската инвазия.

Някои западни държави заплашиха да бойкотират срещите на Г-20, но във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че Блинкен ще бъде "пълноправен и активен участник". Няма обаче да има официална среща между него и Лавров, посочиха от институцията.

Все пак американският държавен секретар ще разговаря с китайския си колега, за да обсъди отношенията между двете страни

"Това ще бъде още една възможност да предадем нашите очаквания за това какво бихме очаквали Китай да прави и какво да не прави в контекста на Украйна", каза помощник държавният секретар на САЩ Даниел Критенбринк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024