В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада Снимка: © Getty Images

През 2003 г. САЩ свалят правителството на Ирак само за 20 дни. Войната между Армения и Азербайджан за територията на Нагорни Карабах през 2020 г. приключва за 44 дни. Нахлуването на Русия в Украйна обаче навлезе в петия си месец и не показва признаци, че скоро ще приключи, изчислява експертът Пол Поуст от Университета в Чикаго

В първите дни на руската инвазия Западът се притесняваше, че украинските сили бързо ще бъдат смазани от огневата мощ на Русия и съпротивата бързо ще рухне. Сега опасенията са съвсем други: че Украйна не е коригирала достатъчно стратегията си, за да води продължителна война; че ще ѝ свършат войниците и боеприпасите; че волята за съпротива може да отслабне, когато битката започне да става все по-трудна, пише в свой анализ британското издание "The Economist".

Русия е подложена на същия натиск. Конфликтът товари младите мъже в страната, изтощава икономиката ѝ и ускорява изпадането ѝ в диктатура.

Продължителният конфликт тества и решимостта на западните съюзници да помагат на Украйна на фона на покачващите се цени на храните и енергията. Междувременно исканията на Киев за доставки на оръжие и парични средства се увеличават.

Накратко, дългата война ще постави и двете страни пред нови изпитания. Дали тя ще бъде в полза на Русия или на Украйна, зависи до голяма степен от това как ще реагира Западът.

"Страхувам се, че трябва да се приготвим за дълга война", написа премиерът на Великобритания Борис Джонсън в средата на юни.

Генералният секрет на НАТО Йенс Столтенберг повтори предупреждението му: "Трябва да се подготвим за това, че тя може да отнеме години".

Да погледнем първо ситуацията на бойното поле. Руската армия напредва, макар и бавно. Украинските сили получиха заповед да се изтеглят от градовете Северодонецк и Лисичанск и така Москва пое контрола над цялата Луганска област - една от двете области, които съставят Донбас. Славянск, намиращ се в Донецк, другата провинция в Донбас, също е атакуван.

Украинската армия се изтегля от Лисичанск. Русия има пълен контрол над Луганска област

Силите на Украйна, които доскоро превъзхождаха откъм оръжие и артилерия, понасят щети. Правителството твърди, че те дават до 200 жертви на ден. На 15 юни украински генерал заяви, че армията е загубила 1300 бронирани машини, 400 танка и 700 артилерийски системи, което е много повече, отколкото първоначално се предполагаше.

Много от най-опитните и най-добре обучени украински части са унищожени, като на тяхно място са оставени новобранци.

И все пак това не означава, че Русия ще поеме пълния контрол над Донбас. Настъплението на нейните сили е бавно, мъчително и струва скъпо. По данни на руската служба на Би Би Си руските новобранци получават само няколко дни обучение, преди да бъдат изпратени в битка.

Москва все още разполага с много боеприпаси и оборудване, казва Ричард Конъли, експерт по икономиката и отбранителната промишленост. Той отбелязва пред изданието, че руските оръжейни заводи работят на две или три смени.

Кремъл също така има и големи запаси от стари танкове, които може да използва. С течение на времето недостигът ще се прояви, но е по-вероятно той да доведе до използване на остарели или лошо поддържани оръжия, отколкото до пълната им липса, смята Конъли.

Работната сила е по-големият проблем на Русия. Президентът Владимир Путин отказва да призове масово наборните войници и резервистите. Вместо обща мобилизация, армията му създава резервни батальони чрез записване на нови попълнения, отбелязва Майкъл Кофман от мозъчния тръст за анализ на националната сигурност.

Трудно е обаче да се намерят достатъчно желаещи. Правителството е принудено да предлага щедро заплащане, което е почти три пъти по-високо от средната работна заплата. На ранените и на семействата на убитите във войната също са обещани обезщетения. Руският парламент вдигна максималната възраст за постъпване в армията от 40 на 65 години в опит да привлече скоро пенсионирани войници обратно на служба.

Русия ще изплаща по 5 млн. рубли за семействата на загиналите в Украйна и Сирия

Недостигът на добре обучени военнослужещи е една от причините напредъкът на Русия в Донбас да е труден. Украйна, въпреки по-малкото си население, разполага с по-голям брой ентусиазирани новобранци. Тяхното обучение продължава да бъде предизвикателство, но това може да бъде преодоляно с малко помощ. Като например тази, която премиерът Борис Джонсън обяви на 17 юни. Той предложи схема, според която Великобритания ще обучава до 10 000 украински войници на всеки 120 дни.

Киев получава и все по-усъвършенствано западно оръжие. Отначало нападнатата страна търсеше предимно преносими противотанкови и противовъздушни ракети с малък обсег, за да отблъсква настъпващите бронирани колони и хеликоптери на агресора. Напоследък обаче САЩ, Великобритания и други страни доставят модерна артилерия и ракети, които ще бъдат много по-полезни при евентуални контраатаки.

Всъщност някои украински държавни лица, включително президентът Володимир Зеленски, твърдят, че ако западната помощ пристигне в достатъчен мащаб, Украйна може да успее да спечели войната преди настъпването на зимата. Офицер от военното разузнаване смята, че най-добрият момент за контраофанзива на Украйна ще бъде в края на октомври, когато запасите от западно оръжие ще достигнат своя връх, пише "The Economist".

"Трябва врагът да усети пълната сила на оръжията", казва той пред изданието. Говори се за изтласкване на Русия до позициите ѝ в началото на войната, а след това за договаряне на мирно споразумение от позицията на силата.

Но този оптимизъм пренебрегва няколко подводни камъка. От една страна, силите на Украйна са използвали повечето си боеприпаси и без собствен производствен капацитет, който да ги попълни, сега са зависими от чуждестранни дарения. Въпреки че Киев се опитва да ограничи потреблението си, страните от НАТО може да се затруднят да изпратят достатъчно снаряди.

Мнозина в Украйна се опасяват, че Русия ще прибегне до по-безмилостни тактики, ако войната се проточи твърде дълго. Тя може например да насочи атаките си към електропреносната мрежа и отоплителните съоръжения с наближаването на зимата - ход, който ще доведе до огромни хуманитарни разходи за населението.

Изглежда, че украинците се подготвят за подобни лишения. Данните на социологическата агенция "Рейтинг" показват, че повече от половината от гражданите смятат, че войната ще продължи поне шест месеца. Въпреки това 93% от анкетираните твърдят, че Украйна в крайна сметка ще победи, като степента на увереност за това е различна.

Украинците остават твърдо против идеята за преговори с Русия, като настроенията срещу компромиса се засилиха решително след новините за извършени жестокости и военни престъпления срещу украински войници и цивилни. Киев не вярва, че Кремъл ще приеме мирно споразумение.

"Или печелим, или губим", казва Олег Жданов, бивш оперативен офицер в украинския генерален щаб.

Съюзниците на Украйна може и да не гледат толкова черно-бяло на нещата, но Путин вече се опитва да ги обезсърчи. Русия намали износа на газ по главния газопровод за Германия и даде даде знак, че е готова да вземе европейската икономика за свои заложник в опит да постигне военните си цели.

Европа трябва да се готви за пълно спиране на газови доставки от Русия, предупреди МАЕ

Рязкото покачване на цените на газа и икономическият недостиг през зимата почти сигурно ще накарат някои европейски правителства да склонят Украйна да предприеме действия за примирие, пише "The Economist".

Няколко европейски държави, най-вече Германия, предоставят тежки оръжия на Украйна, но с мъчителна бавност. Много от тях дори все още не са склонни да заявяват ясно, че целта на изпращането на оръжия е за подпомагане на Киев да спечели войната.

В НАТО със сигурност няма единодушие относно това как да се определи победата. Колкото по-дълго продължава войната и колкото по-висока е цената ѝ от гледна точка на цените на енергията и забавянето на икономиките, толкова по-неохотно съюзниците на Украйна ще предоставят още и още оръжия и парични средства.

Изглежда, че Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024