Снимка: © Getty Images

Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на износа на руски газ тази зима. За това предупреждават от Международната агенция по енергетика (МАЕ), които призовават правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето и да продължат поддържането на стари атомни електроцентрали.

Ръководителят на Агенцията Фатих Бирол каза, че решението на Москва да намали доставките на газ за европейските страни през последната седмица може да бъде последвано от по-нататъшни съкращения.

„Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно прекъснат. Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, каза Бирол, цитиран от „Financial Times“.

Международната агенция по енергетика беше едно от първите официални звена, които публично обвиниха Москва, че манипулира количеството на газовите доставки за Европа

Според Бирол спешните мерки, които редица европейски страни предприеха за намаляване на търсенето на газ, са оправдани от мащаба на кризата въпреки опасенията за нарастващите въглеродни емисии. По-рано стана ясно, че Германия ще отвори отново въглищна централа въпреки целите, заложени от правителството за климатична неутралност до 2030 г. Други страни, сред които Австрия и Нидерландия, също последваха примера ѝ.

"Горчиво, но необходимо": Германия и Австрия връщат въглищата, след като Москва им оряза газа

Бирол смята, че увеличаването на производството на въглища е „временно“ и ще помогне за запазване на доставките на газ за отопление през зимата. Всички допълнителни емисии на въглероден диоксид ще бъдат компенсирани от ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива, смята той.

Ръководителят на МАЕ обаче предупреди, че стъпките, предприети от европейските правителства до този момент, вероятно няма да са достатъчни и съветва правителствата да продължат получаването им, за да гарантират, че ще има достатъчен резерв за зимните месеци.

„Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето с наближаването на зимата“, обясни Бирол.

Европа е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки след началото на инвазията в Украйна, но вече е използвала повечето възможности за диверсификация на доставките.

Шефът на МАЕ каза, че страните трябва да се опитат да отложат спирането на всички ядрени енергийни съоръжения, които са били предвидени да бъдат затворени, за да помогнат за ограничаване на количеството газ, изгорен при производството на електроенергия.

Индия и Китай - новите възможности за руския петрол след ембаргото на ЕС

Миналата година Агенцията заяви, че светът не трябва да инвестира в нови петролни и газови находища, ако правителствата искат да постигнат целите си за нулева нетна стойност до 2050 г.

Бирол каза, че без да се приемат политики за значително намаляване на потреблението на изкопаеми горива, светът ще продължи да се сблъсква с опасни колебания в цените на петрола и газа.

„Освен ако правителствата не седнат на мястото на водача и не мобилизират големи средства за създаване на преход към чиста енергия, ще трябва да се справим с изключителната нестабилност в енергетиката“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море