Европа трябва да се готви за пълно спиране на газови доставки от Русия, предупреди МАЕ Снимка: © Getty Images

Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на износа на руски газ тази зима. За това предупреждават от Международната агенция по енергетика (МАЕ), които призовават правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето и да продължат поддържането на стари атомни електроцентрали.

Ръководителят на Агенцията Фатих Бирол каза, че решението на Москва да намали доставките на газ за европейските страни през последната седмица може да бъде последвано от по-нататъшни съкращения.

„Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно прекъснат. Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, каза Бирол, цитиран от „Financial Times“.

Международната агенция по енергетика беше едно от първите официални звена, които публично обвиниха Москва, че манипулира количеството на газовите доставки за Европа

Според Бирол спешните мерки, които редица европейски страни предприеха за намаляване на търсенето на газ, са оправдани от мащаба на кризата въпреки опасенията за нарастващите въглеродни емисии. По-рано стана ясно, че Германия ще отвори отново въглищна централа въпреки целите, заложени от правителството за климатична неутралност до 2030 г. Други страни, сред които Австрия и Нидерландия, също последваха примера ѝ.

"Горчиво, но необходимо": Германия и Австрия връщат въглищата, след като Москва им оряза газа

Бирол смята, че увеличаването на производството на въглища е „временно“ и ще помогне за запазване на доставките на газ за отопление през зимата. Всички допълнителни емисии на въглероден диоксид ще бъдат компенсирани от ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива, смята той.

Ръководителят на МАЕ обаче предупреди, че стъпките, предприети от европейските правителства до този момент, вероятно няма да са достатъчни и съветва правителствата да продължат получаването им, за да гарантират, че ще има достатъчен резерв за зимните месеци.

„Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето с наближаването на зимата“, обясни Бирол.

Европа е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки след началото на инвазията в Украйна, но вече е използвала повечето възможности за диверсификация на доставките.

Шефът на МАЕ каза, че страните трябва да се опитат да отложат спирането на всички ядрени енергийни съоръжения, които са били предвидени да бъдат затворени, за да помогнат за ограничаване на количеството газ, изгорен при производството на електроенергия.

Индия и Китай - новите възможности за руския петрол след ембаргото на ЕС

Миналата година Агенцията заяви, че светът не трябва да инвестира в нови петролни и газови находища, ако правителствата искат да постигнат целите си за нулева нетна стойност до 2050 г.

Бирол каза, че без да се приемат политики за значително намаляване на потреблението на изкопаеми горива, светът ще продължи да се сблъсква с опасни колебания в цените на петрола и газа.

„Освен ако правителствата не седнат на мястото на водача и не мобилизират големи средства за създаване на преход към чиста енергия, ще трябва да се справим с изключителната нестабилност в енергетиката“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023