Индия и Китай - новите възможности за руския петрол след ембаргото на ЕС Снимка: © Getty Images

След като европейските съюзници взеха решението да прекратят до края на годината вноса на руски петрол - като част от шестия пакет санкции срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, Русия е изправена пред това да търси нови пазари. Особено на фона на това, че приходите на страната от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол - по данни от последния доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

От началото на руската инвазия в Украйна Киев настоява Западът да прекъсне всякаква търговия с Русия, за да спре финансирането на войната. Пак според CREA в първите 100 дни от военните действия 61% от продажбите на руски изкопаеми горива са били за европейския пазар.

Новият пакет санкции хобаче е факт. А нови партньори на Москва се оказват Индия, Китай, Шри Ланка и някои други азиатски държави.

Те се превръщат във все по-важен източник на приходи за Кремъл - въпреки силния натиск от САЩ страните в Азия да не увеличават покупките на руски петрол. Продажбите увеличават приходите от руския износ в момент, в който Вашингтон и съюзниците му се опитват да ограничат финансовите потоци, подкрепящи руските военни усилия в Украйна.

Гладната за изкопаеми горива Индия с население от 1,4 млрд. души е получила близо 60 млн. барела руски петрол само от началото на тази година. Това е много повече в сравнение с цялата 2021 г., когато получава 12 млн. барела, сочат данни на компанията за суровини Kpler.

От началото на инвазията в Украйна в края на февруари световните цени на петрола се повишиха. Това дава на рафинериите в Индия и други страни допълнителен стимул да използват петрола, който Русия им предлага с големи отстъпки от 30 до 35 долара на барел, в сравнение с други международни оферти, чиито цени достигат до около 120 долара за барел..

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

През май месец около 30 руски танкера, натоварени със суров петрол, са достигнали до бреговете на Индия, разтоварвайки около 430 хил. барела на ден.


ЕС прие петролното ембарго срещу Русия, България получава временна отстъпка от него

Вносът в Индия се превърна в източник на напрежение между Ню Делхи и Вашингтон. САЩ признават нуждата на страната от гориво, но искат съюзниците и партньорите им "да не увеличават покупките за руска енергия“, каза държавният секретар Антони Блинкен след среща на министрите на външните работи и на отбраната на САЩ и Индия през април.

Междувременно САЩ и техните европейски съюзници са ангажирани в „изключително активни“ дискусии за координиране на мерки, за да се опитат да поставят таван на цената на руския петрол, посочи министърът на финансите Джанет Йелън. Целта би била да се запази притокът към световния пазар, за да се предотврати покачването на цените на суровия петрол, които вече са нараснали с 60% тази година.

„Абсолютно целта е да се ограничат приходите, отиващи за Русия“, каза Йелън, като посочи, че точната стратегия все още не е решена.

Докато Европа може да намери алтернативни източници за своите доставки от черно злато, Москва също има възможности. Външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар подчерта намерението на страната да направи това, което е в нейн най-добър интерес.

"Ако Индия, която купува руски петрол, финансира войната… кажете ми тогава как купуването на руски газ не финансира войната? Нека бъдем справедливи“, каза той на форум в Словакия, визирайки продължаващите доставки на синьо гориво от Русия към Европа.

Вносът на суров петрол в Индия от Русия нарасна от 100 хил. барела на ден през февруари до 870 хил. на ден през май. Вносът на Китай също нарасна допълнително тази година , което помогна на правителството на руския президент Владимир Путин да отчете излишък по текущата държавна сметка.

Партньор за пласирането на руския петрол е и Китай. Китайските държавни и независими рафинерии засилиха покупките в последните седмици, а и през 2021 г. Пекин беше най-големият самостоятелен купувач на руски петрол, получавайки средно по 1,6 милиона барела на ден.

В интервю за "Асошиейтед прес" и премиерът на Шри Ланка казва, че може да му се наложи да купи още руско гориво в опит да стабилизира страната на фона на тежка икономическа криза. Премиерът Ранил Викремесингхе каза в събота, че първоначално ще се опита да потърси други източници, но е отворен към идеята да търгува с Москва.

Според доклад на Kpler и Турция е сред страните с увеличено потребление на руски петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024