ЕС прие петролното ембарго срещу Русия, България получава временна отстъпка от него Снимка: © Getty Images

Европейският съюз официално одобри ембаргото срещу руския петрол, заедно с други санкции, насочени срещу големи руски банки и телевизионни оператори заради инвазията в Украйна. Това стана ясно от прессъобщение на Съвета на ЕС.

ЕС забранява закупуването, вноса или трансфера на суров петрол и някои петролни продукти от Русия към ЕС. Поетапното спиране на руския петрол ще отнеме от 6 месеца за суровия петрол до 8 месеца за други рафинирани петролни продукти.

Това е шестият пакет от ограничения, който Съюза налага срещу Москва. В него се казва, че „се предвиждат временни отстъпки“ за страни без излаз на море, като Унгария, Чехия и Словакия, които „страдат от специфична зависимост от руските доставки и нямат жизнеспособни алтернативни опции“. България и Хърватия също ще получат подобни отстъпки за определени видове петрол.

"Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави-членки на ЕС, които поради географското си положение страдат от специфична зависимост от руските доставки и нямат реални алтернативни възможности. Освен това България и Хърватия също ще се възползват от временни дерогации по отношение на вноса на руски суров нефт и съответно на вакуумен газьол (VGA)", се казва в изявлението.

Лидерите на ЕС казват, че този ход означава, че около 90% от руския износ на петрол за Европа ще бъде блокиран до края на годината. ЕС внася около 25% от своя петрол от Русия.

"С днешния пакет ние увеличаваме ограниченията срещу Кремъл да финансира войната, като налагаме допълнителни икономически санкции. Ние забраняваме вноса на руски петрол в ЕС и с това орязваме огромен източник на приходи за Русия. Изключваме и ключови руски банки от международната платежна система SWIFT. Ние също така санкционираме отговорните за зверствата, които се случиха в Буча и Мариупол, и забраняваме актьорите на дезинформация, които активно допринасят за военната пропаганда на президента Путин", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и отбраната.

Новият пакет санкции на ЕС срещу Русия падна в капана Унгария

Най-голямата руска банка "Сбербанк", заедно с Московската кредитна банка, Руската селскостопанска банка и Беларуската банка за развитие и реконструкция са блокирани от това да използват системата SWIFT за международни банкови преводи.

Европейският съюз преустановява и излъчването на три руски държавни телевизии - "Россия RTR", "Россия 24" и TV Center International, на територията на целия Съюз. Според тях телевизиите са използвани от руското правителство като "инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформацията относно инвазията в Украйна".

Съветът е решил да санкционира и още физически и юридически лица, сред които са "личности, подкрепящи войната, водещи бизнесмени и служители на Кремъл".

По-рано тази седмица лидерите от ЕС се срещнаха, за да договорят новия пакет от санкции, след като Унгария задържа финализирането му и настояваше за отстъпки. В крайна сметка блокът се съгласи да позволи Будапеща да внася временно петрол от Русия по тръбопровод, въпреки че повечето европейските страни спират целия внос.

Тогава Унгария реши да повдигне въпроса за лидера на Руската православна църква патриарх Кирил и настоя той да бъде премахнат от списъка със санкционирани. Патриархът е един от близките съюзници на президента Путин. Останалите 26 членки в крайна сметка направиха компромис и се съгласиха с исканията на премиера Виктор Орбан.

Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия - заради патриарх Кирил

ЕС за пореден път заяви, че решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна и призова Москва незабавно да спре атаките си срещу цивилни и да изтегли всичките си войски и военна техника от украинската територия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023