"Горчиво, но необходимо": Германия и Австрия връщат въглищата, след като Москва им оряза газа Снимка: © Getty Images

Германия и Австрия обявиха спешни мерки за подсигуряване на енергийните си нужди след спада в доставките на руски газ. Някои от мерките включват възобновяването на стари въглищни централи - ход, който Берлин определи като „горчива, но необходима“ стъпка.

„За да се намали потреблението на газ, трябва да се използва по-малко газ за генериране на електроенергия. Вместо това ще трябва да се използват повече електроцентрали, работещи с въглища", се казва в изявление на германското министерство на икономиката.

Този ход идва, след като Москва засили натиска върху западните съюзници, като рязко намали потоците на природен газ по тръбопроводите си към Западна Европа, което от своя страна повиши цените на енергията.

На извънредно заседание правителството на Австрия също реши, че ще последва примера на своите съседи и отново ще отвори спряна въглищна електроцентрала предвид недостига на електроенергия, предизвикан от намалените доставки на руски газ.

Електроцентралата "Мелах", която беше последната електроцентрала в страната, захранвана с въглища, беше затворена през пролетта на 2020 г. - в опит на правителството поетапно да премине към енергия само от възобновяеми източници. Сега обаче "Мелах" отново ще бъде отворена.

"Газпром" заяви, че намаляването на доставките по газопровода "Северен поток" е резултат от ремонтни дейности, но служители на ЕС смятат, че Москва наказва съюзниците на Украйна.

Временното прибягване на Берлин до въглища бележи обрат за управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, която обеща да намали използването им до 2030 г.

„Това е горчиво, но необходимо за намаляването на потреблението на газ“, посочи министърът на икономиката и климата Робърт Хабек.

Законът, очертаващ новите мерки, трябва да бъде приет през следващите седмици. Правителството ще разреши използването на въглищни електроцентрали, които в момента служат за резерв и работят само в краен случай. Стъпките включват и „аукционна“ система за продажба на газ на производители, която според правителството ще помогне за намаляване на потреблението от индустрията.

Хабек подчерта, че увеличеното използване на въглища е само „временно“ - предвид „влошаващата се“ ситуация на газовия пазар.

Руската компания "Газпром" заяви, че износът за страни, които не принадлежат към бившия Съветски съюз, е намалял с 28,9% между 1 януари и 15 юни в сравнение със същия период на миналата година. След като оряза всекидневните доставки на синьо гориво за Германия и Италия, главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че Москва ще играе по собствените си правила.

„Нашият продукт, нашите правила. Ние не играем по правила, които не сме създали“, каза той по време на панелна дискусия на Международния икономически форум в Санкт Петербург

Германия е сред няколкото европейски страни, които силно разчитат на руския газ за своите енергийни нужди. Берлин успя да намали дела природния газ, доставян от Русия, до 35%, като преди инвазията той бе 55 на сто. Това стана възможно благодарение на увеличените доставки от страни като Норвегия и Холандия и чрез договори за втечнен природен газ. Министирът на икономиката обаче призна, че ситуацията е „сериозна“.

„Не трябва да си правим илюзии, ние сме в битка с Путин“, каза той.

Германското правителство също така набляга и на необходимостта от пестене на енергия, включително от производителите. Министърът започна голяма кампания за повишаване на осведомеността, насочена към широката общественост и бизнеса.

След нахлуването на Русия в Украйна страните от ЕС се опитват да се откажат от руската енергия, но са разделени относно налагането на ембарго за природния газ - някои държави членки твърде много разчитат на доставките на синьо гориво от Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024