"Дългата ръка на Кремъл": Руското посолство се обиди на бившия шеф на ДА "Разузнаване"

Посолството на Русия в София реши да се намеси в конфликта около отстраняването на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, като го атакува заради твърдението му, че основната причина за уволнението му е "дългата ръка на Кремъл".

Атанасов отправи серия от обвинения по адрес на президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков за връзки с Русия. Той обяви, че смените в службите за сигурност се правят "заради "успешната работа срещу зловредното руско влияние" - теза, която се лансира в последния месец от политическите говорители от ГЕРБ - и коментира, че се готвел план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите, а по други позиции.

В присъщия си стил, наложен след встъпването на Елеонора Митрофанова като посланик на Русия в България, Facebook-профилът на дипломатическата служба публикува подигравателно съобщение по адрес на Атанасов.

"За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на «дългата ръка на Кремъл». Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в позицията на посолството.

"Що се отнася до вашата уж «успешна борба с руски шпиони», която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите", се казва още в съобщението.

В средата на март 2021 г. прокуратурата повдигна обвинения за изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия срещу шестима души - сред които бивши и действащи служители на "Военно разузнаване" в МО.

От посолството на Русия се определят като "отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с гурба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции".

"Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро", се казва още в съобщението.

Въпреки твърденията в декларацията, прави впечатление, че Руското посолство все по-често се "включва" във вътрешнополитическия дебат в България.

През януари служителите на Митрофанова публикуваха декларация, с която защитаваха правителството на Бойко Борисов срещу призива на американския постоянен юридически съветник Джесика Ким да въведат реформи срещу "корупционната ендемия" в страната.

В свое интервю от март Митрофанова нарече "шоу" разследването срещу руската шпионска мрежа в България и обяви, че страната "се тласка в авангарда" на "антируската истерия".


Отстраненият шеф на ДА "Разузнаване" призова за импийчмънт на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023