Посолството на Русия в София реши да се намеси в конфликта около отстраняването на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, като го атакува заради твърдението му, че основната причина за уволнението му е "дългата ръка на Кремъл". 

Атанасов отправи серия от обвинения по адрес на президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков за връзки с Русия. Той обяви, че смените в службите за сигурност се правят "заради "успешната работа срещу зловредното руско влияние" - теза, която се лансира в последния месец от политическите говорители от ГЕРБ - и коментира, че се готвел план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите, а по други позиции. 

В присъщия си стил, наложен след встъпването на Елеонора Митрофанова като посланик на Русия в България, Facebook-профилът на дипломатическата служба публикува подигравателно съобщение по адрес на Атанасов. 

"За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на «дългата ръка на Кремъл». Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в позицията на посолството. 

"Що се отнася до вашата уж «успешна борба с руски шпиони», която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите", се казва още в съобщението. 

В средата на март 2021 г. прокуратурата повдигна обвинения за изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия срещу шестима души - сред които бивши и действащи служители на "Военно разузнаване" в МО. 

От посолството на Русия се определят като "отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с гурба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции". 

"Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро", се казва още в съобщението. 

Въпреки твърденията в декларацията, прави впечатление, че Руското посолство все по-често се "включва" във вътрешнополитическия дебат в България.  

През януари служителите на Митрофанова публикуваха декларация, с която защитаваха правителството на Бойко Борисов срещу призива на американския постоянен юридически съветник Джесика Ким да въведат реформи срещу "корупционната ендемия" в страната. 

В свое интервю от март Митрофанова нарече "шоу" разследването срещу руската шпионска мрежа в България и обяви, че страната "се тласка в авангарда" на "антируската истерия". 


Отстраненият шеф на ДА "Разузнаване" призова за импийчмънт на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба