"Дългата ръка на Кремъл": Руското посолство се обиди на бившия шеф на ДА "Разузнаване"

Посолството на Русия в София реши да се намеси в конфликта около отстраняването на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, като го атакува заради твърдението му, че основната причина за уволнението му е "дългата ръка на Кремъл".

Атанасов отправи серия от обвинения по адрес на президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков за връзки с Русия. Той обяви, че смените в службите за сигурност се правят "заради "успешната работа срещу зловредното руско влияние" - теза, която се лансира в последния месец от политическите говорители от ГЕРБ - и коментира, че се готвел план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите, а по други позиции.

В присъщия си стил, наложен след встъпването на Елеонора Митрофанова като посланик на Русия в България, Facebook-профилът на дипломатическата служба публикува подигравателно съобщение по адрес на Атанасов.

"За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на «дългата ръка на Кремъл». Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в позицията на посолството.

"Що се отнася до вашата уж «успешна борба с руски шпиони», която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите", се казва още в съобщението.

В средата на март 2021 г. прокуратурата повдигна обвинения за изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия срещу шестима души - сред които бивши и действащи служители на "Военно разузнаване" в МО.

От посолството на Русия се определят като "отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с гурба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции".

"Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро", се казва още в съобщението.

Въпреки твърденията в декларацията, прави впечатление, че Руското посолство все по-често се "включва" във вътрешнополитическия дебат в България.

През януари служителите на Митрофанова публикуваха декларация, с която защитаваха правителството на Бойко Борисов срещу призива на американския постоянен юридически съветник Джесика Ким да въведат реформи срещу "корупционната ендемия" в страната.

В свое интервю от март Митрофанова нарече "шоу" разследването срещу руската шпионска мрежа в България и обяви, че страната "се тласка в авангарда" на "антируската истерия".


Отстраненият шеф на ДА "Разузнаване" призова за импийчмънт на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024