Атанас Атанасов, който беше отстранен като председател на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), отправи призив към бъдещите народни представители да сезират Конституционния съд и да сложат началото на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. Атанасов обяви, че "дългата ръка на Кремъл" и "координирани действия с бизнесмен с много обвинения" са основната причина за уволнението му. 

"В момента се намираме в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на лично избрания от него служебен кабинет. Спокойно можем да заявим, че има редица примери, в които и конституцията бива нарушена. Може да провери издаването на указите, свързани с ЦИК, прекратяване работата на парламента и т.н. Президентските укази са най-сивата зона на нашето право. Те не подлежат на контрол, поради което аз също не мога да потърся своите права. КС има тълкувателни решения, според които ако се окаже, че един указ е порочен, това може да е повод за задвижване на процедура по импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент да го направят, ако имат желание да се спазва закона", каза Атанасов пред журналисти. 

Ръководителят на разузнаването беше сменен заради "липса на политическа неутралност", като според говорителя на правителството Антон Кутев ДАР не е предоставяла еднаква по обем и съдържание информация на президента, както законодателството изисква. 

Атанас Атанасов и вече бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев бяха двамата ръководители на специални служби, които решиха да излязат в 4-месечни неплатени отпуски едновременно малко преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. 

В първото си изявление пред медии Атанасов твърдеше, че причините за отпуска му са били "дълбоко семейни и лични", като отказа да коментира подробности за мотивите си. 

Обяснението му влиза в противоречие с твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, който преди седмици каза, че е разписал разрешението за дългите неплатени отпуски на Атанасов и Георгиев, след като е разбрал, че Бойко Рашков ще бъде назначен за служебен вътрешен министър и очаквал, че "ще оголят и изнесат цялата информация от всички служби". 

"Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят, ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат среща със Стефан Янев, да му представят какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се приключи с тая сага. Те решиха да ги уволнят", каза на 3 юни Бойко Борисов. 

Атанас Атанасов повтори тезата, че смените на ръководителите на службите за сигурност се правят заради "успешната работа срещу зловредното руско влияние" - теза, която се лансира в последния месец от политическите говорители от ГЕРБ. 

"Оттук насетне възможно е да се задейства план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите, а по други позиции", беше коментарът на Атанасов. "На онези, които имаха наглостта да обвиняват мен и ръководителите на други служби, че сме престъпници, крадци и предатели, искам да кажа, че аз от 27 години работя за България". 


Сменят и председателя на разузнаването, не давал достатъчно информация на Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"