Дългове, 20 дела и играчи, на които "не им пука": Как ще оцелее "Левски" Снимка: © levski.bg

С 20 дела срещу клуба, липса на финансиране, група от играчи, на която "не им пука“, и фенове, чакащи големи победи – „Левски“ е в задънена улица.

Клубът е изправен пред предизвикателството да завърши настоящия сезон, а оттам нататък, според изпълнителният директор Павел Колев, има план за оцеляване. Това стана ясно на извънредна пресконференция в сряда.

За каузата на „сините“ помогнаха и продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов. Бившите членове на Управителния съвет на „Левски“ водеха дела срещу клуба, но опростиха дълг на стойност 60,000 лева.

Дълговете на 26-кратните шампиони

На пресконференцията двамата припомниха, че съдиха „Левски“ във връзка с дълг на стойност 40,000 лева, който се е покачил с още 20 хиляди заради лихвите.

„Преди няколко години бяхме част от УС на „Левски“. В този период не сме взимали възнаграждения, но не само това. Опитвахме се да помагаме. Не помня колко са сумите, които сме дарявали. Помня, че дарихме 10 хиляди лева за една инициатива. Правили сме и други дарения. Извън тях се наложи да дадем 100,000 лева назаем на клуба, защото "Левски" нямаше достатъчно средства, за да обзаведе фенмагазина. Това беше при Иво Тонев", обясниха Иван и Андрей.

"Дадохме заема извън парите, които дарихме. 60,000 лева от този заем бяха върнати. Когато ръководството се смени и собственик стана Спас Русев, дългът спря да се връща“, обясниха двамата продуценти.

Те разкриха, че тогавашният изпълнителен директор Красимир Иванов е спрял всякаква комуникация с тях, а и цялото ръководство е преустановило контакт. Завели са дела, тъй като не успявали да се свържат с управляващите в клуба.

„Сега се отказваме от парите, които клубът ни дължи. Надяваме се с това да дадем пример, че всеки, според възможностите си, може да помогне", каза Андрей Арнаудов.

„Левски“ насърчи феновете си да помагат, както могат, за да бъде спасен финансово клуба. Засега това се случва чрез купуване на абонаментни карти, пращане на есемеси и чрез кутии за дарения на домакинските мачове на 26-кратните шампиони.

Въпреки че този голям дълг бе опростен, френският клуб „Рен“ е завел дело срещу „Левски“ за преотстъпването под наем на футболиста Афонсо Фигейредо. Българският клуб е осъден да плати 142 хиляди евро заради странна клауза в договора, в която е записано, че левият защитник трябвало да изиграе 60% от мачовете. Това не се случило и сега „Левски“ дължи тази сума.

„Нямам обяснение защо е подписана тази абсурдна клауза, но ще обжалваме да намалим сумата или поне да отложим плащането", обясни Павел Колев.

Също така „Левски“ дължи пари на „Черно море“ за футболиста Мехди Бурабия, а агент води срещу „сините“ 7 или 8 дела за периода 2011-2018 г.

Какво е състоянието на „Левски“?

Мажоритарен собственик на "Левски" продължава да бъде Георги Попов, който е близък до бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков. Клубът вече не може да разчита на парите, идвали в последната година от фирмите, свързани с Божков. Той и Попов се намират в Обединените арабски емирства, а българската прокуратура прави всичко възможно да ги екстрадира у нас, тъй като са изправени пред обвинения.

Всеки месец „Левски“ трябва да погасява задължения към Националната агенция по приходите на стойност 143 хиляди лева. Това се случи през януари и февруари, тъй като през последния месец бяха отчетени приходи от 1,17 милиона лева. От тях цели 86,6% са осигурени благодарение на феновете, а бившият собственик Александър Ангелов даде 140 хиляди лв в помощ на 26-кратните шампиони. От таксите на академията идват 0,7% от приходите.

Разходите обаче са 1,14 млн. лв, като за заплати, осигуровки и данъци се харчат близо 540 хиляди лева, а организацията на мачовете струва над 230 хиляди лева.

Нов иновативен метод за събиране на средства

Ясно е, че привържениците са най-голямото предимство на „Левски“ в момента. При последните отчети стана ясно, че 5.373 души са си купили абонаментни карти, а 4.000 от тях са го сторили през февруари.

Затова от клуба представиха специално онлайн приложение за закупуване на абонаментни карти - пратформата URBO. Чрез нея вече са продадени над 330 карти, повечето закупени от чужбина.

"С тази кампания натрупахме една голяма база от данни за хора, за които знаем много неща, и можем да комуникираме с тях. В момента се свързвам с всички 5.500 души, купили са карти, за да знаем ние от какво се нуждаят и как биха могли да бъдат по-пълноценни левскари. Това е важно, защото в това отношение "Левски" е някъде в 19 век", каза Павел Колев.

Също така клубът е получил още финанси чрез изпратени около 60,000 есемеса навръх националния празник 3 март. Все пак Колев не прибързва със заключенията и е готов на жертви, за да спаси 26-кратните шампиони.

„От продажба на карти и билети бихме могли да осигурим около 30% от бюджета на клуба. Това ще е факт, ако продължим със същото темпо, но също така вдигнем посещаемостта. Другото условие е да намалим бюджета", каза изпълнителният директор.

Състоянието на „Левски“ на терена

Последните три мача на „сините“ са две равенства – срещу ЦСКА и „Черно море“, както и загуба от „Славия“ с 1:2. Те се намират на второ място в класирането след „Лудогорец“, но според Павел Колев големият проблем е, че има група играчи, които не дават всичко от себе си.

"С футболистите имах един час разговор след мача със "Славия". От това, което имам като познания - има една група, които осъзнават отлично какво става в клуба, има една група, на която не им пука, и трета, които са уплашени и не знаят дали са достойни за "Левски", но това е моя теория“, каза той.

„Не мога да ви кажа в коя група колко хора има. Аз мисля, че това, което би трябвало да се очаква като реакция срещу "Лудогорец", да покажат най-вече на себе си, на публиката и на вас, че те са футболисти, достойни за "Левски".

Кой ще бъде спонсор на „Левски“?

Държавата може да поеме финансирането на футболния клуб през следващите две години. Това би се случило чрез спонсорски договор с Българския спортен тотализатор, съобщи преди няколко дни Mediapool, позовавайки се на свои източници в клуба, както и Club Z по информация на свои източници в Министерски съвет.

Според информациите държавното тото ще отпуска по 1,1 милиона лева на месец, което ще гарантира оцеляването на „Левски“ в тежката ситуация. От клуба днес обявиха, че разговори със Спортния тотализатор не са водени.

След като стана ясно, че само Държавното тото ще контролира лотарийните игри, бе подменено ръководството на Българския спортен тотализатор. Интересното е, че в него се присъединиха двама бивши футболисти – Христо Йовов и Гошо Гинчев, като и двамата играха за „Левски“.

"Има някакъв регистриран интерес към марката "Левски", каза Павел Колев на пресконференцията в сряда. „Едно богато портфолио от рекламодатели би могло много да помогне в бъдеще. Конкретно с г-н Гинчев и г-н Йовов не съм говорил, нито те са ме търсили".

Футболният клуб получи и друго предложение за спонсорски договор преди няколко седмици. На 11 февруари собственикът на българската компания за онлайн залози еfbet - Цветомир Найденов, обяви, че отново е готов да стане генерален спонсор на "Левски".

Той предложи финансова помощ, но при едно условие - прехвърляне на собствеността на отбора. В писмото на Найденов към клуба не се посочваше на кого следва да бъде прехвърлена собствеността, но бе посочена сума под формата на спонсорство при евентуално изпълнение на условието - 8,5 милиона лева на година.

Първоначално от "Левски" не отклониха офертата окончателно, а обявиха, че клубът "активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022