Снимка: © levski.bg

Държавата може да поеме финансирането на футболния клуб „Левски“ през следващите две години. Това ще се случи чрез спонсорски договор с Българския спортен тотализатор, съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници в клуба, както и Club Z по информация на свои източници в Министерски съвет.

Според информациите държавното тото ще отпуска по 1,1 милиона лева на месец, което ще гарантира оцеляването на „Левски“ в тежка ситуация. Всеки месец клубът трябва да погасява задължения към Националната агенция по приходите на стойност 143 хиляди лева. 

Както знаете, мажоритарен собственик на "Левски" продължава да бъде Георги Попов, който е близък до бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков. Двамата се намират в Обединените арабски емирства, а българската прокуратура прави всичко възможно да ги екстрадира у нас, тъй като са изправени пред обвинения.

До средата на януари Васил Божков контролираше лотарийния пазар през своите компании, но получи 11 обвинения, а хазартът официално премина под държавен монопол след промяна в закона.

След като стана ясно, че само Държавното тото ще контролира лотарийните игри, днес бе подменено ръководството на Българския спортен тотализатор. Интересното е, че в него се присъединяват двама бивши футболисти – Христо Йовов и Гошо Гинчев, като и двамата играха за „Левски“.

Футболният клуб получи и друго предложение за спонсорски договор преди няколко седмици. На 11 февруари собственикът на българската компания за онлайн залози еfbet - Цветомир Найденов, обяви, че отново е готов да стане генерален спонсор на "Левски".

Той предложи финансова помощ, но при едно условие - прехвърляне на собствеността на отбора. В писмото на Найденов към клуба не се посочваше на кого следва да бъде прехвърлена собствеността, но бе посочена сума под формата на спонсорство при евентуално изпълнение на условието - 8,5 милиона лева на година.

Първоначално от "Левски" не отклониха офертата окончателно, а обявиха, че клубът "активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети