Дали в Занзибар ще "има" Covid - зависи от първата жена президент на Танзания

Танзания ще бъде ръководена от първата жена президент в историята си, а големият въпрос е дали Самия Сулуху Хасан ще продължи политиката на починалия държавен глава Джон Магуфули, който отрече опасността от Covid-19, или ще направи завой на 180 градуса в борбата срещу пандемията.

Управлявалият от 2015 г. Магуфули почина на 17 март. Причината са „сърдечни проблеми“, твърдят от партията му, включително и Самия Хасан. Опозицията обаче казва, че бившият президент е загубил битката с коронавируса, който неглижираше в продължение на цяла година.

„Сега е времето да заровим различията и да се обединим като нация“, каза Самия Хасан пред събралата се публика в столицата Дар ес Салаам. До момента тя беше вицепрезидент, но встъпи в длъжност като наследник на Магуфули. „Сега не е времето да се сочим с пръст, а да се хванем за ръце и да продължим заедно напред“.

Тя сложи ръка върху Корана и се превърна в шестия президент от независимостта на държавата с 58-милионно население.

Самия Хасан, която е родена на превърналия се в топ дестинация за българските туристи остров Занзибар, каза, че полага клетва, каквато не е давала никога през живота си. „Това не е щастлив ден за мен, защото в сърцето ми има рана. Поемам властта с чувство на тъга. Джон Магуфули ме подготви за предстоящата задача. Нищо няма да се обърка“, добави тя.

Новият президент повтори, че предшественикът ѝ е загинал вследствие на сърдечни усложнения и в речта си не спомена нищо за Covid-19. Нейната позиция относно политиката срещу коронавирусната пандемия остава неясна. До момента всичките ѝ публични изяви са протичали без спазване на социална дистанция и без носене на маски, включително встъпването в длъжност. По време на боледуването на Магуфули тя уверяваше гражданите, че „да се разболеят от настинка е нещо нормално“.

Една от големите задачи пред 61-годишната Хасан е да реши дали страната ще поръча ваксини срещу Covid-19. По време на управлението на предшественика ѝ правителството обяви, че няма да си набавя препарати срещу коронавируса, освен ако не са одобрени от собствените им експерти. Още през май 2020 г. Танзания спря да отчита данни за заболели и починали от епидемията, а Магуфули твърдеше, че болестта ще бъде победена с масови молитви и лимонов чай.

В същото време туроператори в България организираха чартърни полети до о-в Занзибар, част от територията на Танзания, и представяха дестинацията като свободна от Covid зона. Правителството обаче реши да наложи 10-дневна карантина за всички връщащи се от Африка, без значение дали представят отрицателен PCR-тест. Най-малко шестима завърнали се у нас от о. Занзибар са с положителни проби.

Държавата проспа авантюрата Занзибар

Джон Магуфули вкара в затвора политици и активисти, които алармираха срещу опасността от пандемията, и спря излъчването на местни телевизионни канали и радиа заради „грешна информация“ за Covid-19. Сега Самия Хасан има шанс да възроди демокрацията в Танзания и да промени политиката за незачитане на човешките права от страна на предшественика ѝ, определян от много световни лидери като „диктатор“.

Хасан е родена в мюсюлманско семейство в Занзибар на 27 януари 1960 г. След като завърва мениджмънт в Танзания, заминава за Манчестър, където взима диплома по икономика. Става секретар в Министерството на планирането и развитието в Танзания, после завършва публична администрация и участва в проект на Световната програма по прехрана на ООН.

Политическата ѝ кариера продължава като депутат в 88-членния парламент на автономия регион Занзибар – позиция, която сега заема и една от дъщерите ѝ. В началото на века Хасан става министър в кабинета на Амани Каруме и е жената на най-висока позиция във властта, което я изправя пред сексистки обиди от страна на мъжете в политиката.

През 2010 Хасан влиза в националния парламент, а пет години по-късно се кандидатира за вицепрезидент. След победата на Магуфули става първата жена на тази длъжност в историята на страната. Двамата бяха преизбрани миналия октомври и сега Хасан ще довърши 5-годишния мандат на починалия бивш държавен глава.

„Трябва да изградим новата Танзания, която президентът Магуфули искаше“, каза тя пред погледа на двама бивши държавни глави по време на встъпването в длъжност.

Самия Сулуху е изправена пред важен тест да обедини управляващата партия CCM, казва анализаторът Ед Хоби-Хамшер, цитиран от K Sat. Като мюсюлманка от Занзибар, тя може да срещне трудности в печеленето на доверие сред християните, живеещи в континенталната част на страната. Някои от утвърдените лидери могат да се обърнат срещу нея, казва анализаторът от Танзания.

Covid-19 нанесе тежък удар по икономиката на африканската държава. Според Свеновната банка – БВП за 2020 е спаднал с 2%, но се очаква през 2021 и 2022 да нарасне съответно с 4,5 и 5,5 на сто.

Омар Мдженга, който е президент на базирания в Дар ес Салаам африкански Център за международна политика, твърди, че гражданите не трябва да очакват коренни промени на водените от Магуфули политики. Той обаче не споменава нищо за коронавирусната епидемия. Ако танзанийските власти продължават да отричат съществуването на заразата и не предприемат мерки, това определено ще повлияе на туризма, а оттам и на икономиката, която разчита предимно на него заради Занзибар.

Консултантската фирма DaMina Advisors, която работи в региона на Африка и Азия, казва, че има шанс новият президент да направи обратен завой в политиката на Магуфули относно Covid-пандемията. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци – към момента няма индикации дали ще се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024