Снимка: © Unsplash

Шотландия е на крачка от създаването на световен прецедент по отношение на женското здраве и социални права. Парламентът в Единбърг прие на първо четене законопроект, който осигури безплатен и универсален достъп до менструални продукти за всички жени в страната. Предложението беше гласувано със 112 гласа "за" и само един "въздържал се". 

През 2018 г. Шотландия стана първата държава в света, която прие да осигури превръзки и тампони във всички училища, колежи и университети. 

Сега депутатът от Шотландската лейбъристка партия Моника Ленън предлага тази практика да се запише в закон и да се разработи допълнителна схема, при която жените ще могат да получават месечните си санитарни продукти у дома или от местното училище, общински център или аптека, чрез регистрация или ваучери. Предвижда се и "разумно" разнообразие на избор между предлаганите безплатни типове продукти. 

Мотивът на Моника Ленън е свързан с това, че стотици социалнослаби жени и млади момичета изпитват затруднения да се снабдяват всеки месец с продукти от първа необходимост, каквито са превръзките. Понякога тази липса се попълва с "подръчни" материали, като тоалетна хартия или дори чорапи, твърди вносителката на проекта.

Крайната бедност и стигмата могат да имат опасни последствия за женското здраве. 

Според данни от 2017 г. на Plan International UK - 10 от 1000 анкетирани млади жени споделят, че трудно могат да си позволят месечните разходи за менструални продукти. Анкета на Girls in Scotland 2018 показва, че 13% от момичетата на възраст 13-25 г. имат поне една позната, която страда от този проблем. Почти една четвърт от анкетираните споделят, че "всеки или почти всеки месец" са се оказвали неподготвени заради недостиг на продукти. Проблеми изпитват и голяма част от непълнолетните момичета, които споделят, че просто се срамуват да купуват превръзки. 

"Защо през 2020 г. тоалетната хартия се смята за продукт от първа необходимост, а менструалните продукти - не? Да бъдеш финансово санкциониран заради естествена функция на организма, не е нито разумно, нито справедливо", казва Алисън Джонстън, депутатът от "Зелените" в Шотландския парламент. 

Проблемът, който засяга Джонстън, излиза далеч отвъд националните граници. Съществува световно движение на женски организации, които призовават за пълно премахване или сваляне до минимално ниво на ДДС върху менструалните продукти. 

Такава кампания се водеше и в Германия до 2019 г., когато финансовият министър Олаф Шолц прие да свали данъка от 19% (ставката, с която се облагат и цигарите, бирата и виното) до 7% след подписка на 180 000 души. 

Активистките от кампанията срещу "данък тампон" твърдяха, че високият данък е дискриминация спрямо жените, за които тези покупки са ежемесечен задължителен разход, свързан със здравето.

За сметка на това - с нисък данък се облагат всевъзможни други стоки като букети или златни рибки, които трудно могат да се поставят в категорията "първа необходимост". Причината за това несъответствие? 

"Бащите на данъка никога не са имали цикъл". 

Най-висок ДДС върху дамските превръзки има в Унгария (27%), в България той е 20%, а Ирландия и Малта са освободили тези продукти от облагане. 

Комисията по местното самоуправление на Шотландския парламент, която обсъжда законопроекта за безплатните менструални продукти на Моника Ленън, приема, че съществува реален проблем, макар той да засяга малцинство от жените в страната. 

"Принципът на законопроекта гласи, че достъпът до безплатни продукти на всички, които имат нужда от тях, е тяхно право. Това не са луксозни стоки. Те са наистина необходими и нито една жена в Шотландия не бива да бъде оставяна без тях", казва Моника Ленън. 

Тя настоява помощта с менструални продукти да не се насочва само към жените с ниско материално положение, защото това създава риск от пропускането на други уязвими групи - жени с увреждания или други здравословни проблеми, жени, които наскоро са претърпяли аборт или са загубили дете, млади момичета, които нямат собствени приходи, жени с непостоянна трудова заетост, бежанки или жени, за които английският език не е майчин, транссексуални хора и др. 

Ленън отхвърля опасенията за възможни злоупотреби с безплатната схема и твърди, че жените, които могат да си позволят да купуват превръзки и тампони всеки месец, ще продължат да го правят. 

"Надявам се да видим промяна в цялостната култура, така че работните места да станат по-адекватни на нуждите на жените с всекидневен достъп до продукти и да има реална възможност за промяна към устойчиви практики и достъп до продукти за многократна употреба", казва още тя. 

Евтиното е скъпо

Проектът е одобрен на първо четене, но вероятно ще претърпи значителни промени, преди да бъде гласуван окончателно.

Притесненията на депутатите са свързани с неяснотата около финансовата тежест, която тази схема ще наложи на бюджета и която може да се увеличава с всяка следваща година. Според предварителните оценки - годишният разход за безплатните санитарни продукти може да достигне до 31 милиона долара. 

Непланираните икономически ефекти са проблем и за Германия - седмици след като по-ниският данък влезе в сила, медиите в страната съобщиха, че се готви поскъпването на превръзките и тампоните от големите производители, при това - с "двуцифрен" процент.

Твърди се, че поскъпването няма връзка с фискалната политика, а със съображения за повишени разходи за суровините за производство. Разочарованието и публичното недоволство обаче са факт. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват