Предприемачът Даниел Лорер, който водеше листата на "Продължаваме промяната" във Варна, ще бъде предложението на Кирил Петков за министър на външните работи в бъдещ коалиционен кабинет.

Името на Лорер беше споменато и от специалния пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски преди дни. ПП имат поне още няколко кандидати за ръководители на министерства, наред с евентуалната номинация на Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър.

"(Кирил Петков) е нашето предложение за момента и не сме чули никой, който да се противопоставя на тази идея", каза Даниел Лорер пред bTV в четвъртък. "Ние не крием - както за мен за МВнР, така и за Николай Събев за транспорта, така и за Николай Денков за образованието. Това са наши идеи, но всичко предстои да бъде обсъждано с бъдещите коалиционни партньори".

Лорер уточни, че името му е било лансирано за потенциален кандидат за външен министър от Петков още преди изборите в интервю за онлайн-медията Euractiv. В България обаче информацията "влезе" през цитата на бившия македонски премиер.

"Случаят е забавен, защото излиза, че г-н Бучковски чете нашата преса, а нашата преса не чете нашата преса. В неговото изказване той цитира интервю на Кирил Петков, не го е измислил самият той", каза Лорер.

Той потвърди, че вече са водени неформални разговори със служебния образователен министър Николай Денков за включване в бъдещ редовен кабинет.

"Ние не крием, че с него още по време на служебното правителство работихме много добре. Той е невероятен експерт в областта на образованието и изключително много ще се радваме да се присъедини към нашия екип. Мисля, че и от негова страна вече е изразена симпатия към тази идея", каза Даниел Лорер.

Кандидатът за транспортен министър Николай Събев е собственикът на куриерската компания "Еконт". По време на кампанията стана ясно, че той е един от големите дарители на "Продължаваме промяната", като е внесъл общо 320 000 лв. за коалицията.

Даниел Лорер беше съветник на Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката. Заемаше длъжността председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката. Съпруга на Даниел Лорер е Виолета Лорер. Тя е два пъти служебен зам.-министър на финансите по време на мандата на Асен Василев - през 2013 и 2021 г.

Завършил е информатика и бизнес управление в университета Тел Авив. Даниел Лорер е бил съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков през 2013.


Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

"Чувал ли си думата компромис?": Слави Трифонов обеща подкрепа от ИТН за Петков и Василев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин