Даниел Митов ще бъде предложен формално за премиер от името на ГЕРБ, въпреки че мандатът на партията няма да бъде реализиран.

Това стана ясно от изявление на Бойко Борисов малко след като самият той обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател.

"Дани Митов е бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата на евроатлантическата ориентация. Бил ми е министър на външните работи, минал е и през незаслужените обвинения", каза той.

"Не че аз съм уморен, остарял или неуспешен. Във всяка демокрация хората избират лидера за премиер, защото носи отговорност. Иначе е много лесно. Премиерът ще го кажем, когато ще получим мандат. Но този мандат трябва да го получи някой и да внесе съответните документи, аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся. Но толкова грозно постъпваха през тези месеци, толкова лично, долно, жълто, гадно, и към семейството, и към дома ми. Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват и на живо", каза още Борисов.

Даниел Митов беше външен министър в кабинета "Борисов 2" и във второто служебно правителство на Росен Плевнелиев (ръководено от проф. Георги Близнашки). Преди това той работеше в Националния демократически институт на САЩ. Кариерата му в политиката започна от структурите на ДСБ, но през 2012 г. той се оттегли от партията и се присъедини към новото движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. През април 2021 г. стана ясно, че вече е член на ГЕРБ. По образование Даниел Митов е политолог.

Цвета Караянчева ще бъде номинирана за председател на 45 Народно събрание от ГЕРБ, а ако не бъде избрана, ще се предложи за зам.-председател на парламента. Десислава Атанасова ще ръководи ПГ на ГЕРБ вместо досегашната председателка на групата Даниела Дариткова.

По време на срещата си с партийния актив Бойко Борисов посочи поименно Мария Капон (избрана за депутат от "Изправи се! Мутри вън") като човек, с когото смятал, че са "близки приятели", празнували победите си заедно и пътували в чужбина по партийни срещи. Борисов обяви, че не можел да повярва, че Капон е минала в остра опозиция на ГЕРБ.

Той разпореди на депутатите от партията си да внесат предложение за смяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна, като уличи част от поддръжниците на тази идея в двойнствена позиция.

"Нашият първи закон - този. Съответно и социалните ни мерки да продължат", каза той. Предстои и да бъде обявено решение за изтегляне на българските войници от Афганистан (същото обяви по-рано и американският президент Джо Байдън, като заложи срок до 11 септември).

"Самият аз търпя огромна критика, че когато съм премиер, не се занимавам с партията, защото две дини под една мишница не се носят. Затова взех това решение - да се оттегля от двете места в парламента, в които ме избраха, а трябваше да се явя и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор или там, където им е мястото", каза още Борисов.


Алтернативното правителство на Борисов: Открийте разликите между 2021 и 2013 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората