Даниел Митов ще бъде предложен формално за премиер от името на ГЕРБ, въпреки че мандатът на партията няма да бъде реализиран. 

Това стана ясно от изявление на Бойко Борисов малко след като самият той обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател. 

"Дани Митов е бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата на евроатлантическата ориентация. Бил ми е министър на външните работи, минал е и през незаслужените обвинения", каза той.  

"Не че аз съм уморен, остарял или неуспешен. Във всяка демокрация хората избират лидера за премиер, защото носи отговорност. Иначе е много лесно. Премиерът ще го кажем, когато ще получим мандат. Но този мандат трябва да го получи някой и да внесе съответните документи, аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся. Но толкова грозно постъпваха през тези месеци, толкова лично, долно, жълто, гадно, и към семейството, и към дома ми. Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват и на живо", каза още Борисов. 

Даниел Митов беше външен министър в кабинета "Борисов 2" и във второто служебно правителство на Росен Плевнелиев (ръководено от проф. Георги Близнашки). Преди това той работеше в Националния демократически институт на САЩ. Кариерата му в политиката започна от структурите на ДСБ, но през 2012 г. той се оттегли от партията и се присъедини към новото движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. През април 2021 г. стана ясно, че вече е член на ГЕРБ. По образование Даниел Митов е политолог. 

Цвета Караянчева ще бъде номинирана за председател на 45 Народно събрание от ГЕРБ, а ако не бъде избрана, ще се предложи за зам.-председател на парламента. Десислава Атанасова ще ръководи ПГ на ГЕРБ вместо досегашната председателка на групата Даниела Дариткова.

По време на срещата си с партийния актив Бойко Борисов  посочи поименно Мария Капон (избрана за депутат от "Изправи се! Мутри вън") като човек, с когото смятал, че са "близки приятели", празнували победите си заедно и пътували в чужбина по партийни срещи. Борисов обяви, че не можел да повярва, че Капон е минала в остра опозиция на ГЕРБ.

Той разпореди на депутатите от партията си да внесат предложение за смяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна, като уличи част от поддръжниците на тази идея в двойнствена позиция. 

"Нашият първи закон - този. Съответно и социалните ни мерки да продължат", каза той. Предстои и да бъде обявено решение за изтегляне на българските войници от Афганистан (същото обяви по-рано и американският президент Джо Байдън, като заложи срок до 11 септември).

"Самият аз търпя огромна критика, че когато съм премиер, не се занимавам с партията, защото две дини под една мишница не се носят. Затова взех това решение - да се оттегля от двете места в парламента, в които ме избраха, а трябваше да се явя и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор или там, където им е мястото", каза още Борисов. 


Алтернативното правителство на Борисов: Открийте разликите между 2021 и 2013 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?