ГЕРБ провежда националното си събрание, на което ще бъдат направени промени в управлението на партията - без смяна на лидера Бойко Борисов.

"Предстоят ни два много тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас - парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори", каза той в първото си изказване пред събранието, без да влиза в конкретни примери за "грешките си".

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов са освободени като зам.-председатели на партията, но остават членове на изпълнителната комисия. На техните места са предложени Томислав Дончев и Даниел Митов (номиниран за министър-председател от ГЕРБ в неуспешния опит за мандат в 45 Народно събрание).

"Има и още достойни хора, но първо с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център дясното като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента и нашите партньори много внимателно гледат заявките, че нямало ляво и дясно. Една демократична Европа работи на този принцип - на големите политически семейства. Искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ и на кои хора искаме да приличаме, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", каза Бойко Борисов след номинациите си.

Даниел Митов използва номинацията си, за да отправи остри критики срещу президента Румен Радев за това, че администрацията му не е обявила цялата декларация на страните от Източния фланг на НАТО във формата Б9 (с участието на Радев), която осъжда агресивното поведение на Русия в Украйна и саботажите в Чехия и България.

Томислав Дончев се обяви за вътрешна промяна на ГЕРБ, за да " бъдем на висотата на обществените очаквания".

"В годините назад когато сме спорили и когато сме се критикували, репликата беше "Да, но ние сме по-добри от другите". Но има едно поколение, което политически вече не помни другите. Този аргумент не е валиден. Сега нашата задача е да бъдем по-добри от себе си", каза Дончев.

Бойко Борисов направи изрично разграничение за причините за смяната на Фандъкова и Николов от начина, по който беше освободен първият му заместник Цветан Цветанов преди години.

"За времето, в което управляват градовете, те станаха в пъти по-добро място за живеене. Направиха се толкова много неща за тези градове, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Те остават от най-заслужилите. Да не прочета заглавия, че е свалено доверието. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа е да се присъства ежедневно на събрания, да се изслушват хората. Искам да има оставя тези три години да работят повече за градовете си, да помагат на партийците и да сме пак заедно", каза Борисов.

Предложението за освобождаването на Фандъкова и Николов беше прието с 975 гласа "за", 16 "против" и 46 "въздържали се". Понижението им до редови членове на Изпълнителната комисия се очакваше още от един месец, когато Борисов им прехвърли отговорността за слабите резултати на ГЕРБ в парламентарните избори в София и Бургас.

За членове на новата Изпълнителна комисия бяха предложени Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев (бивш кмет на Пловдив), Деница Сачева (министър на здравеопазването в социалната политика в кабинета "Борисов 3"), Тодор Кръстев (шеф на Софийската организация на ГЕРБ), Илтер Садъков (син на шефа на Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя), Вежди Рашидов, Костадин Ангелов (министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3"). В комисията остават кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева.

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, които досега бяха членове на Изпълнителната комисия, са подали оставките си от ръководния орган на ГЕРБ. Велчев и Стоянова не се кандидатираха на последните избори за народни представители.

"Краси Велчев е изключително сърцат партиен боец. Безукорно честен, депутат в няколко Народни събрания. Една дума не мога да кажа лошо за него. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да може да имаме и обновление. Същото се отнася и за Нунев - колега от полицейските години, от Русе направихме прекрасен град, но с някои наши грешки загубихме изборите. Даваме път на нови хора, той ще им помага", каза Борисов.

Той определи Менда Стоянова като "един от темелите във финансите, защото успяваше да направи бюджети като председател на комисията много години наред". Гледайте събитието на живо тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота