Данните на половин милиард потребители са откраднати при хакерска атака срещу Ticketmaster Снимка: © Getty Images

Имена, адреси, телефонни номера и частични данни за кредитни карти на потребители на Ticketmaster от цял свят вероятно са били откраднати. Собственикът на най-голямата онлайн платформа за продажба на билети Live Nation потвърди, че е засякъл мащабна кибератака, която потенциално е засегнала 560 милиона клиенти.

Престъпната хакерска група ShinyHunters пое отговорност за хакерската атака. Тя настоява гигантът да плати откуп в размер на 500 хил. долара или в противен случай данните ще бъдат продадени на други лица.

В заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Live Nation посочва, че на 27 май "престъпна мрежа е предложила данни на потребители на компанията за продажба през тъмната мрежа" (т.нар. dark web). В момента тече вътрешно разследване.

"Ние работим за минимизиране на риска за нашите потребители и сме уведомили и си сътрудничим с правоприлагащите органи", каза Live Nation и посочва, че инцидентът "няма да има съществено въздействие върху цялостния ни бизнес или финансовото ни състояние".

За атаката стана ясно за първи път в сряда вечерта, когато ShinyHunters съобщиха за нея. Ticketmaster обаче отказа да потвърди това и изчака няколко дни преди да уведоми акционерите си късно в петък.

Групата вече привлече вниманието на органите на реда през 2020 г., когато според Министерството на правосъдието на САЩ са пробили достъп до огромни количества клиентски данни от повече от 60 компании онлайн. През януари член на групата от Франция беше осъден в Сиатъл на три години затвор.

Ако хакването на данни наистина е в такива размери, за колкото твърди от ShinyHunters, това може да бъде най-значимият пробив в историята по отношение на броя и обхвата на откраднатите данни.

Ticketmaster беше придобит през 2010 г. от Live Nation, която се превърна в световен гигант в индустрията за събития на живо. Ticketmaster е критикуван в САЩ от десетилетия заради таксите за обслужване и цената на билетите. Министерството на правосъдието на САЩ заведе иск миналата седмица, обвинявайки компанията в злоупотреба с господстващата си позиция на пазара, за да повишат цените на билетите.

През ноември имаше съобщения, че платформата е била засегната от кибератака, която е довела до проблеми при продажбата на билети за турнето "Eras" на Тейлър Суифт.

Ticketmaster оперира в над 35 различни държави, като обработва близо 600 млн. билета годишно за концерти, фестивали, спортни, културни и други събития.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024