ДАНС привиква адв. Шаркова и Надежда Цекулова заради позицията им за частната детска болница

Интересите на инвеститора зад засега спрения проект за изграждане частна детска болница "Мама и аз" в София се оказаха въпрос от национална сигурност.

Членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница са получили обаждания от Държавната агенция "Национална сигурност" заради подадени сигнали от "Търговска лига". Това съобщи в профила си във Facebook адв. Мария Шаркова, която е член на инициативата.

"Срещу мен и срещу колегите от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница са подадени сигнали в ДАНС от "Търговска лига" заради позициите ни относно изграждането на болницата "Мама и аз"," написа Шаркова.

"Оказва се, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност. Вероятно в Северна Корея изказването на професионално мнение по даден въпрос от обществен интерес, е проблем на националната сигурност. В една все още демократична държава обаче да пускаш сигнали срещу лекари, юристи, психолози, които доброволно и безвъзмездно защитават важна кауза като упражняват правото си свободно слово, е огромен срам," допълва още тя.

По-късно журналистката Надежда Цекулова, която също е част от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, сподели, че и тя е получила обаждане от ДАНС.

"Трябвало да дам обяснения по жалба, подадена срещу мен от "Търговска лига" във връзка с отложеното им засега инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница "Мама и аз", написа Цекулова в профила си във Facebook.

Oт публикациите има става ясно, че такива жалби са подадени и срещу останалите членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, включително тези от тях, които нямат публични изяви по случая с "Мама и аз".

"Това би трябвало да казва достатъчно за инвестиционното намерение на "Търговска лига", методите им на работа и уверенията им, че целият зор е за благото "на дечицата". Аз обаче ще си позволя да назова очевидното. Това е сплашване," написа Цекулова, като допълва: "Един търговски субект, създаден през далечната 1991 г. като дистрибутор на лекарства, и притежаващ към днешна дата огромно портфолио от дейности във всички сфери на здравеопазването, ни казва да не си въобразяваме, че можем да не сме съгласни с всички аспекти на дейността му и с методите му на действие. Защото несъгласните отиват да обясняват мнението си на ДАНС."

Тя отбелязва, че се среща за втори път в живота си с органите на реда, като първият е бил по линия на Фонда за лечение на деца.

"Няма проблем, г-н Каменов (Тихомир Каменов е основател на "Търговска лига" - б. ред). Мога да обясня мнението си на ДАНС, и на Вас, и на всеки друг, който се интересува. За голям късмет знам, че имам право на свобода на мнението и на свобода да го изразявам. Ето Ви още малко от мнението ми - по мое мнение интересите на "Търговска лига" не са част от националната сигурност. Ще го споделя и на ДАНС," написа още Цекулова.

В началото на месец май служебният премиер на Димитър Главчев одобри проекта на "Търговска лига" за частната болница "Мама и аз" в София. Само няколко часа по-късно след обществена реакция решението беше отмемено. Нещо повече - Главчев дори подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата срещу одобрената същия ден от неговия кабинет инвестиция.

Така и не стана ясно обаче какво точно ще проверяват ДАНС и прокуратурата. Главчев обяви, че "ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет". Човекът, който представя проекта пред кабинета, е министърката на здравеопазването Мария Кондева. Тя твърди, че е "получено одобрението на всички институции", в това число и на Националната здравноосигурителна каса.

Документите, на база на които служебното правителство одобри първоначално инвестиционния проект за болница "Мама и аз", не са публични. За публикуването им настояха и от обществения съвет за изграждане на държавното детско лечебно заведение, и различни активисти.

От стенограмата от правитественото заседание обаче се разбра, че одобрението е дадено без дискусии и възражения.

От публикациите на членове на обществения съвет Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница става ясно, че жалби в ДАНС е внесъл и инвеститорът зад проекта, не става ясно обаче с какви аргументи ДАНС се е сезирала по тях. Няма данни и как върви проверката по премиерския сигнал. По този на "Търговска лига" очевидно се работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024
Важно днес

Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики

Кметът на София представи 13 аргумента, за да обори твърденията на Борисов за лошото управление на София

20:21 - 13.06.2024
Важно днес

Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и по-възпитано "Величие"

Според Кънев при следващи избори ПП-ДБ може да се окаже "на ръба на парламентарното оцеляване", ако не се случат промени

18:18 - 13.06.2024