• Обир в съкровищницата в Дрезден "Grünes Gewölbe" е довел до изчезването на уникални диамантени бижута и произведения на изкуството от 17 и 18 век. 
  • Крадците - предполагаемо, 4 души - са успели да избягат от местопрестъплението; все още не са идентифицирани и заловени. 
  • Полицията подозира, че нападението има връзка с пожар в електроразпределителна централа, който е прекъснал захранването на алармената система в музея. 
  • Стойността на откраднатите вещи все още се оценява, но евентуалното унищожаване на предметите с цел продажба на скъпоценните камъни и метали би означавало загуба на безценно историческо наследство за Саксония. 

Дрезден е от градовете, които познават кошмара на пълното военно унищожение. Но подобно посегателство срещу съкровищницата на саксонската столица е без прецедент.

Най-известният трезор на скъпоценности в Дрезденския замък - т.нар. Grünes Gewölbe ("Зеленият свод") - който пазеше колекция от уникални аристократични бижута и произведения на изкуството, беше атакуван от група крадци в нощта на 25 ноември. 

Нападателите са успели да разбият с брадва експозиционна витрина, съдържаща около 100 исторически артефакта, украсени с диаманти, рубини, и др. 

Щетите от грабежа все още се оценяват, но музейните експерти се боят, че предметите може да бъдат унищожени от организаторите на обира, които не оценяват стойността на културното наследство, а търсят печалба от пласирането на скъпоценните камъни. 

Откраднати са комплекти от ордени, копчета, катарами, брошки, ръкохватка за сабя и други по-дребни предмети. Повечето от тях датират от 17-18 век и са принадлежали на саксонския курфюрст и крал на Полша Август II Силни. 

Едно от откраднатите бижута е "Зеленият диамант" - украшение за шапка, в която е инкрустиран крушовиден диамант от 41 карата и се смята за най-скъпоценното произведение в дрезденската колекция. Изчезнала е и брошката към полския орден на Белия орел, която е създадена за първия крал на Саксония - Фридрих Аугуст III между 1782 и 1798. 

Голямата брошка с 51 големи и 611 по-малки брилянти от съкровищницата на кралиците също е открадната. Бижуто датира от периода на Фридрих Август III и е поръчано за съпругата му Амалие. Липсва и огърлица със 177 саксонски перли, егрет за коса с формата на слънце

Церемониалната сабя, украсена със 770 диаманта, е сред най-интересните произведения, отнети от колекцията. 

Съкровищницата на Дрезденския дворец е разделена на две части - историческа, която се намира на приземния етаж, и нова колекция, разположена на горното ниво. В числа: новата съкровищница разполага с 1019 експоната, историческата част - с 2109 експоната, а Залата на бижутата съхранява 15 стенни витрини, 7 самостоятелни витрини и общо 694 обекта. 

Извършителите на престъплението все още не са идентифицирани и заловени, но полицията в Дрезден е открила изгорял автомобил, с който се смята, че са избягали крадците. 

Посегателството е извършено малко преди 5 ч. сутринта в понеделник, 25 ноември. Камерите за видеонаблюдение в музея са записали момента, в който нападател се опитва да счупи стъклото на една от витрините. Полицията предполага, че общо четирима души са участвали в грабежа - двама от тях са действали във вътрешността на съкровищницата, а другите двама са отговаряли за бягството с автомобила. 

По първоначални данни - крадците са успели да проникнат в музея, като са прерязали предпазните решетки на прозорец на първия етаж и са разбили стъклото му. Алармената система за сигурност не се е задействала, тъй като малко по-рано е избухнал пожар в електрическата станция, която захранва с ток района на двореца. 

Двама охранители са били на пост в нощта на нападението - те са засекли пробива в реално време през системата за наблюдение и са подали сигнал за извънредна ситуация. Докато полицейските екипи пристигнат на място обаче, крадците са успели да избягат. Цялото нападение е продължило за около минута-две. Крадците са разполагали със секунди, в които да заграбят бижутата от разбитата витрина. 

Според данни на ръководителя на музеите в Дрезден Марион Акерман, годишният бюджет за охрана на колекциите възлиза на 8 милиона евро. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Учителските заплати се увеличават, ще има още средства за социални грижи, здравеопазване, култура и спорт

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"