Дързък обир в съкровищницата на Дрезден
  • Обир в съкровищницата в Дрезден "Grünes Gewölbe" е довел до изчезването на уникални диамантени бижута и произведения на изкуството от 17 и 18 век.
  • Крадците - предполагаемо, 4 души - са успели да избягат от местопрестъплението; все още не са идентифицирани и заловени.
  • Полицията подозира, че нападението има връзка с пожар в електроразпределителна централа, който е прекъснал захранването на алармената система в музея.
  • Стойността на откраднатите вещи все още се оценява, но евентуалното унищожаване на предметите с цел продажба на скъпоценните камъни и метали би означавало загуба на безценно историческо наследство за Саксония.

Дрезден е от градовете, които познават кошмара на пълното военно унищожение. Но подобно посегателство срещу съкровищницата на саксонската столица е без прецедент.

Най-известният трезор на скъпоценности в Дрезденския замък - т.нар. Grünes Gewölbe ("Зеленият свод") - който пазеше колекция от уникални аристократични бижута и произведения на изкуството, беше атакуван от група крадци в нощта на 25 ноември.

Нападателите са успели да разбият с брадва експозиционна витрина, съдържаща около 100 исторически артефакта, украсени с диаманти, рубини, и др.

Щетите от грабежа все още се оценяват, но музейните експерти се боят, че предметите може да бъдат унищожени от организаторите на обира, които не оценяват стойността на културното наследство, а търсят печалба от пласирането на скъпоценните камъни.

Откраднати са комплекти от ордени, копчета, катарами, брошки, ръкохватка за сабя и други по-дребни предмети. Повечето от тях датират от 17-18 век и са принадлежали на саксонския курфюрст и крал на Полша Август II Силни.

Едно от откраднатите бижута е "Зеленият диамант" - украшение за шапка, в която е инкрустиран крушовиден диамант от 41 карата и се смята за най-скъпоценното произведение в дрезденската колекция. Изчезнала е и брошката към полския орден на Белия орел, която е създадена за първия крал на Саксония - Фридрих Аугуст III между 1782 и 1798.

Голямата брошка с 51 големи и 611 по-малки брилянти от съкровищницата на кралиците също е открадната. Бижуто датира от периода на Фридрих Август III и е поръчано за съпругата му Амалие. Липсва и огърлица със 177 саксонски перли, егрет за коса с формата на слънце

Церемониалната сабя, украсена със 770 диаманта, е сред най-интересните произведения, отнети от колекцията.

Съкровищницата на Дрезденския дворец е разделена на две части - историческа, която се намира на приземния етаж, и нова колекция, разположена на горното ниво. В числа: новата съкровищница разполага с 1019 експоната, историческата част - с 2109 експоната, а Залата на бижутата съхранява 15 стенни витрини, 7 самостоятелни витрини и общо 694 обекта.

Извършителите на престъплението все още не са идентифицирани и заловени, но полицията в Дрезден е открила изгорял автомобил, с който се смята, че са избягали крадците.

Посегателството е извършено малко преди 5 ч. сутринта в понеделник, 25 ноември. Камерите за видеонаблюдение в музея са записали момента, в който нападател се опитва да счупи стъклото на една от витрините. Полицията предполага, че общо четирима души са участвали в грабежа - двама от тях са действали във вътрешността на съкровищницата, а другите двама са отговаряли за бягството с автомобила.

По първоначални данни - крадците са успели да проникнат в музея, като са прерязали предпазните решетки на прозорец на първия етаж и са разбили стъклото му. Алармената система за сигурност не се е задействала, тъй като малко по-рано е избухнал пожар в електрическата станция, която захранва с ток района на двореца.

Двама охранители са били на пост в нощта на нападението - те са засекли пробива в реално време през системата за наблюдение и са подали сигнал за извънредна ситуация. Докато полицейските екипи пристигнат на място обаче, крадците са успели да избягат. Цялото нападение е продължило за около минута-две. Крадците са разполагали със секунди, в които да заграбят бижутата от разбитата витрина.

Според данни на ръководителя на музеите в Дрезден Марион Акерман, годишният бюджет за охрана на колекциите възлиза на 8 милиона евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024