Снимка: © Getty Images

Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са постигнали консенсус да намалят средствата, които държавата плаща на централи, за да бъдат в готовност и да се задействат, ако има извънредно положение и високо потребление на електроенергия. Това засяга пряко почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който вече две години получава милиони от „студения резерв“ заради ТЕЦ „Варна“, без дори централата да работи.

Новата промяна обяви Валери Симеонов, който в сутрешния блок на NOVA уточни причината – разграничаване на коалиционните партньори от ДПС и Доган, тъй като обществото „много силно се влияе от конспиративните теории“.

"Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на „студения резерв", каза съпредседателят на ОП.

Той добави, че ТЕЦ „Варна“ е получил между 50 и 60 млн. лева от „студения резерв“. Доган се ползва със средствата за мощности, които не работят, но са в готовност, от 2018 г. Това се случи малко след като бившият транспортен министър Данаил Папазов прехвърли 70% от собствеността на ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС. Централата не функционира от 2015 г.

Всяка година държавната компания ЕСО ЕАД – Електроенергийният системен оператор, плаща по 27 млн. лв за ТЕЦ-а. А в началото на миналата година ЕСО го глоби с 2 млн. лв, тъй като не е бил активиран по искане на компанията.

„Има упреци, че ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган получава пари от „студения резерв“. През 2018 г. тя действително получи „студен резерв“, който преди това беше определен за ТЕЦ "Марица-Изток“. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината за това. Явно оттам са тръгнали съмненията“, коментира Валери Симеонов пред NOVA.

Антикорупционният фонд направи разследване и внесе сигнал през юни 2019 г., но оттогава насам по казуса няма развитие.

"Сега студеният резерв ще бъде драстично намален, може би 10 пъти, а по този начин ще бъдат намалени и сумите към ТЕЦ „Варна", обяви Симеонов и каза, че въпросът е срещнал одобрението на премиера Бойко Борисов на вчерашния коалиционен съвет.

Търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната, ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова малко по-късно днес.

В понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм. Министър Петкова, цитирана от БНР, обясни: “Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това – да се гарантира сигурността на системата и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата. С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност".

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийният пазар:

По-рано тази сутрин Валери Симеонов обяви още, че наскоро изграденият кей край лятната резиденция на Доган в "Росенец" е незаконен. Това е било установено след проверка на регионалната дирекция "Строителен контрол", която видяла още 4 незаконни спомагателни постройки в имота.

"Това ще бъде премахнато. Ще се разруши като всеки незаконен строеж. Сигурен съм", каза Симеонов. "Голямата сграда, за съжаление, се вписва в параметрите на Закона за устройството на територията и Закона за черноморското крайбрежие", съобщи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности