Държавата най-после смени представителя си в "Лукойл Нефтохим" с конкурс Снимка: © Getty Images

Министерството на енергетиката най-после избра нов представител на държавата в ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Кандидатът, който е спечелил конкурса за поста, е Бойко Ницов - доктор по икономика и асоцииран старши експерт в програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Той ще заеме мястото на бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който беше сменен след тежки критики, че не си върши работата и не подава информация за дейността на компанията към държавата.

Кой е Бойко Ницов?

Според биографията му в ЦИД, той е бивш ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна.

Работил е и като директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център „Саркис“ на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.

Ницов "получава докторска степен по икономика в България с дисертация на тема „Арабският нефт: проблеми и перспективи“ (1987 г.) и продължава следдипломното си обучение по икономика, бизнес и предприемачество в Университета на Аризона през 1990 – 1991 г.", пише още в информацията на ЦИД.

В предварителните на конкурса се изискваше не по-малко от 8 години опит на ръководна позиция в компания в областта на енергетиката, преработката на нефт и производството на нефтопродукти и инженерната химия, както и "добра репутация и компетенции в областта на стратегическото планиране или финансовия мениджмънт".

"Представителят на държавата в "Лукойл" е сменен. Сега със "златната акция" ще се защитава българския, а не руски интереси", казва депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който активно настояваше за избор на нов член на борда от Министерството на енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024