Държавата отпуска 1,5 млн. лв. помощ за Габрово и заплаши да отнеме лиценза на неработещата Топлофикация Снимка: © Getty Images

Над 4100 домакинства и 7 общински обекта - включително Домът на хумора и сатирата в Габрово - са заплашени да останат без парно заради системните проблеми с местната Топлофикация.

За да не се стигне до липса на отопление през новия зимен сезон, правителството и общината ще организират извънредни мерки, включително отпускане на 1,5 млн. лв. помощи за битовите потребители.

Това стана ясно на съвместна пресконференция в Министерството на енергетиката, на която участваха кметът на града Таня Христова, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на околната среда Юлиан Попов.

Христова описа поредица от скандали с "Топлофикация - Габрово", която през последната зима е оставила града практически без отопление заради непрекъснати аварии. Въглищната им инсталация е спряна през март от РИОСВ-Велико Търново заради системно замърсяване на въздуха.

От дружеството отказват да дадат и информация за инвестиционните си намерения и да обяснят как ще гарантират топлоподаването в новия сезон.

Сред сградите, които "Топлофикация" обслужва, са две детски градини, поликлиника, областното пътно управление, сградата на пожарната, спортна зала и др. При тях ще се монтират термопомпи, с които временно да се осигури захранването.

Битовите абонати ще останат да се отопляват на ток, но държавата ще поеме част от сметките им за зимата - разликата между цената, която са плащали за парното, и сметката за реално отопление на съответното жилище с електроенергия.

"Животът и здравето на българските граждани струват повече от 1,5 млн. лв. и това се отнася за всички места, където има замърсяване на въздуха. Министерството на финансите ще намери ресурси да имаме чист въздух и отопление за зимата", каза Асен Василев.

В следващите дни започва и поредна проверка в "Топлофикация - Габрово", в която този път ще се включи и КЕВР, а министърът на енергетиката заплаши дружеството, че може да остане без лиценз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024