Снимка: © Getty Images

Държавата ще поеме разходите на всеки един човек, който реши да дари кръвна плазма за лечение на Covid-19 и трябва да пътува от „точка А до точка Б“. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

„Не е вярно, че в България няма достатъчно центрове за даряване на кръвна плазма. В момента има работещи три центъра, до края на седмицата ще бъдат открити още два – в Стара Загора и в Плевен“, поясни той.

Преливането на кръвна плазма от хора, излекувани от Covid-19, е един от най-обсъжданите методи за лечение в последните седмици. Три града в България вече разполагат с апаратура за т.нар. плазмафереза - процедурата за извличане на течната съставка на кръвта от кръвните клетки, в която се съдържат и антителата срещу SARS-Cov2 за предаване на пасивен имунитет. Това са София, Варна и Пловдив.

Плазма могат да дарят хора между 18 и 65 години, които са се възстановили от Covid-19 и след положителния резултат от PCR теста им са минали повече от 40 дни. Вижте останалите условия тук:

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма

Ангелов коментира и процедурата с издаването на електронно направление за PCR тест от страна на личните лекари. Този казус съществува от месеци, а вчера Надзорният съвет на здравната каса и Българският лекарски съюз постигнаха споразумение, с което ще се даде начало на процедурата. В студиото на „Тази сутрин“ здравният министър обясни как ще работи тя.

„Пациентът, който е с оплаквания, се обажда по телефона на личния лекар. Общопрактикуващият лекар издава електронно направление, а това генерира код. Този код е с 4 цифри. Тези четири цифри се дават на пациента, той отива в лаборатория, която е сертифицирана от МЗ, има договор с касата. Тя получава направлението чрез тези 4 цифри и прави PCR тест“, обясни той. „Пациентът не носи хартия, не ходи от гише на гише“.

Костадин Ангелов: Студентски празник ще има, събирането на 15 души не е отстъпление от плана

Проблемът за забавянето на тази процедура не е цената, каза Ангелов, въпреки че от Българския лекарски съюз съобщиха, че са получили празен анекс без цена за PCR теста.

„Ние сме готови с електронното направление. Въпрос бе на подписване на Национален рамков договор, снощи това стана между Надзорния съвет на касата и БЛС. След като е подписан договорът, това вече може да е факт. Министърът не е страна в този договор, аз само създавам средата за подписването му. Отворено ли е МЗ за тях? Канени ли са на срещи? Постигнат ли е консенсус на моята маса? Вкаран ли е той в договора? Да. Това стана вчера“, каза здравният

„Ценността на системата, за която сме се борили, е конкуренцията. Пазарът определя цените на PCR теста. Държавата няма законово право да определя цените. Държавата е преценила, че цената на теста е 60 лева. Всяка една лаборатория има ток, вода, допълнителни разходи. Като бивш директор на болница, знам какво струва такъв PCR. Цената, ако е над 60 лева, това се определя от организацията, която го предлага – от лабораторията. Знам, че понякога стига до 120 лева, и аз съм плащал 120“, каза Ангелов.

Министърът обяви, че в България антигенните тестове най-вероятно няма да бъдат приравнени с PCR пробите през следващата година, каквито предложения се появиха.

Ангелов каза, че ваксинационният план на България е обсъждан на няколко срещи. Все още няма препарат за Covid-19, който да е получил одобрение, но това най-вероятно ще се случи скоро, а ЕК вече подписа договори с основните фармацевтични компании.

„Трябва да уточним кои ще бъдат групите, които ще се ваксинират първи. Нашият план ще бъде подобен на европейските – уязвимите на първа линия да са първи, минаваме през възрастните, после и всички останали. Всички ваксини трябва да бъдат факт, да бъдат на пазара. Имаме един от най-добрите ваксинационни календари на света“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът