Българският енергиен холдинг е поел дълга на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” на стойност 131 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов на днешното заседание на КЕВР.

Необслужваните задължения на столичната топлофикация към “Булгаргаз” са прехвърлени на държавния БЕХ чрез цесия. С това доставките на природен газ за “Топлофикация София” са гарантирани за месец ноември.

Държавният доставчик на природен газ “Булгаргаз” даде ултиматум на “Топлофикация София”, че няма да получава доставки ако не уреди задължението си. Предприятието, което е общинска собственост, от години има проблеми със забавени плащания и това е поредният случай, в който държавата покрива просрочени задължения.

Очаква се и решение дали държавата да влезе като собственик в “Топлофикация София” чрез БЕХ. Ако този план се осъществи дружеството ще е част от структурата на Българския енергиен холдинг, по думите на директора на БЕХ Валентин Николов.

На днешното заседание на КЕВР стана ясно още, че цената на природния газ от 124.76 лв. за мегаватчас от следващия месец може да е малко по-ниска. Причината е, че има понижение на стойностите на европейските газови пазари в последните няколко дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти