За трета поредна година Германия е страната, която предизвиква най-голямо възхищение у хората по света. Тя води убедително пред САЩ и Китай, които допълват своеобразния топ три в традиционното изследване, целящо да установи одобрението на световното население към лидерството на глобалните сили.

Данните са от ежегодното проучване, проведено от Gallup в 135 държави, като във всяка от тях са анкетирани по хиляда пълнолетни. Изследването е направено през 2019 – преди светът да се сблъска с коронавирус пандемията. Тя ще окаже огромно влияние в проучването за следващата година, особено в ущърб на САЩ, която се превърна в най-засегнатата страна в света, и на Китай, където заразата започна да се разпространява.

Германия е първа с 44% одобрение, а САЩ се намира с 11 пункта по-надолу - 33 на сто рейтинг. Резултатът на американците е само с един процент по-добър от този на Китай и с 3 на сто по-висок от рейтинга на Русия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп често споделя, че отново е накарал светът да уважава страната му, но цифрите от проучването сочат точно обратното. Когато Барак Обама заемаше позицията на републиканеца, държавата окупираше първото място в проучването всяка година с изключение на 2011, когато се намираше близо зад Германия. После обаче популярността на САЩ се срина с 18%, след като Тръмп спечели изборите през 2016.

„Дългогодишният германски канцлер Ангела Меркел, обичана или мразена, бе един от най-предвидимите лидери в несигурните времена за Европа и за останалия свят“, сподели главният редактор на Gallup Мохамед Юнис, цитиран от The Guardian.

Той добави, че статутът на Америка може да се срине още повече предвид реакцията на Тръмп спрямо корона-кризата. „Имиджът на американското лидерство може сериозно да пострада, тъй като светът наблюдава как САЩ и федералното ѝ правителство не успяват да поставят под контрол разпространението на заразата“.

Одобрението за САЩ е най-ниско в традиционните съюзници на страната в Европа. 61% от хората на континента не одобряват лидерството на Америка, а 24% са положително настроени. Специално във Великобритания цифрите сочат съответно 65 на сто и 25%, а подобни са и резултатите във Франция. Статусът на САЩ в Германия е дори по-лош – 78% неодобрение срещу едва 12% положително отношение спрямо лидерството във Вашингтон.

Скептицизмът към САЩ в Австралия също е голям – 67% от населението на страната не одобрява действията на управляващите в Белия дом, а 23% имат положителна нагласа.

Единственият континент, в който САЩ запазва позитивния си имидж, е Африка. Там мнозинството от 52% одобрява Вашингтон. Това обаче е по-слаб резултат от онези 85 на сто африканци, които дадоха положителна оценка на страната през 2009 след избирането на Барак Обама за президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024