Снимка: © Getty Images

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" регистрира финансови загуби на стойност 128,7 млн. лв. за първото полугодие от 2020 г. Това стана ясно от отчета на дружеството, публикуван от финансовото министерство и цитиран от "Капитал". Загубите са с 41,6 млн. лв. по-малко спрямо 170-те милиона лева от първото полугодие на 2019 г.

През първите шест месеца от настоящата година са продадени 1,7 млн. мвтч електроенергия, а за същия период на предходната - 3,28 млн. мвтч. Това е свиване от близо 50% и се дължи на значително намалените количества продажби на свободния пазар, съобщават от специализираното издание.

По принцип една от основните причини за загубите на централата са разходите за квоти за емисии на парникови газове. През първите шест месеца разходите само за тях са 130 млн. лв., но и това е по-малко в сравнение с една година по-рано, когато цифрата е била над 190 млн. лв. Разликата се появява предвид по-ниското производство, като по същата причина и разходите за въглища са значително по-ниски. За първите шест месеца те са 58,5 млн.лв., докато през същия период на 2019 са били почти 110 млн.лв.

Въпреки че производството силно намалява, персоналът на ТЕЦ-а не е съкращаван. По данни на Апис, цитирани от "Капитал" - към май месец служителите са 2360.

Държавната централа е силно неконкурентна заради високите си цени, които я лишават от участието й на борсовия пазар. Затова на няколко пъти със заповед на ресорния министър тя бе задължена да работи за регулирания, което доведе до повишение на цената на тока за бита от 1 юли тази година.

От централата недоволстват от вноските, които се налага да правят към фонд "Сигурност на електроенергийната система". През 2015 г. с поправка в Закона за енергетиката бе въведена задължителена 5-процентна вноска за всички производители на електроенергия (частни и държавни), приходите от която отиват за покриване на задълженията на НЕК. От "Марица-изток 2" се оплакват, че разходите им към фонда са за над 11 млн. лв. - в сравнение с 15.3 млн.лв. година по-рано.

"При настоящата пазарна ситуация дружеството не е в състояне да покрива изцяло със собствени средства разходите си и разчита основно на подкрепа от Министерството на енергетиката и от Българския енергиен холдинг", пишат в отчета от ТЕЦ "Марица-изток 2".

Както знаете, в края на юли премиерът Бойко Борисов разпореди сваляне на "студения резерв" - средствата, които държавата плаща на централи, за да бъдат в готовност и да се задействат, ако има извънредно положение и високо потребление на електроенергия. Пари по това перо получаваше ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, но сега енергия ще се набавя само по необходимост от държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“.


Прокуратурата проверява сигналите срещу ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос