Снимка: © Getty Images

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" регистрира финансови загуби на стойност 128,7 млн. лв. за първото полугодие от 2020 г. Това стана ясно от отчета на дружеството, публикуван от финансовото министерство и цитиран от "Капитал". Загубите са с 41,6 млн. лв. по-малко спрямо 170-те милиона лева от първото полугодие на 2019 г.

През първите шест месеца от настоящата година са продадени 1,7 млн. мвтч електроенергия, а за същия период на предходната - 3,28 млн. мвтч. Това е свиване от близо 50% и се дължи на значително намалените количества продажби на свободния пазар, съобщават от специализираното издание.

По принцип една от основните причини за загубите на централата са разходите за квоти за емисии на парникови газове. През първите шест месеца разходите само за тях са 130 млн. лв., но и това е по-малко в сравнение с една година по-рано, когато цифрата е била над 190 млн. лв. Разликата се появява предвид по-ниското производство, като по същата причина и разходите за въглища са значително по-ниски. За първите шест месеца те са 58,5 млн.лв., докато през същия период на 2019 са били почти 110 млн.лв.

Въпреки че производството силно намалява, персоналът на ТЕЦ-а не е съкращаван. По данни на Апис, цитирани от "Капитал" - към май месец служителите са 2360.

Държавната централа е силно неконкурентна заради високите си цени, които я лишават от участието й на борсовия пазар. Затова на няколко пъти със заповед на ресорния министър тя бе задължена да работи за регулирания, което доведе до повишение на цената на тока за бита от 1 юли тази година.

От централата недоволстват от вноските, които се налага да правят към фонд "Сигурност на електроенергийната система". През 2015 г. с поправка в Закона за енергетиката бе въведена задължителена 5-процентна вноска за всички производители на електроенергия (частни и държавни), приходите от която отиват за покриване на задълженията на НЕК. От "Марица-изток 2" се оплакват, че разходите им към фонда са за над 11 млн. лв. - в сравнение с 15.3 млн.лв. година по-рано.

"При настоящата пазарна ситуация дружеството не е в състояне да покрива изцяло със собствени средства разходите си и разчита основно на подкрепа от Министерството на енергетиката и от Българския енергиен холдинг", пишат в отчета от ТЕЦ "Марица-изток 2".

Както знаете, в края на юли премиерът Бойко Борисов разпореди сваляне на "студения резерв" - средствата, които държавата плаща на централи, за да бъдат в готовност и да се задействат, ако има извънредно положение и високо потребление на електроенергия. Пари по това перо получаваше ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, но сега енергия ще се набавя само по необходимост от държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“.


Прокуратурата проверява сигналите срещу ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?