Държавният съвет – най-висшият административен съд в Турция, взе историческо решение, което позволи окончателно промяна на статута на „Света София“ от музей в джамия.

Промяната в статуса на една от знаковите сгради на християнската култура е силен символичен акт. Същият е и този през 1934, когато създателят на модерната Турска република Мустафа Кемал Ататюрк превръща мястото за молитви в музей. Оттогава „Света София“ беше с такъв статут, но Държавният съвет реши, че този ход преди почти век е бил „незаконен“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде указ за прехвърляне на управлението на „Света София“ към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето ѝ за богослужение. Той е публикуван в Държавен вестник, съобщи Анадолската агенция.

Промяната е удар по християнската култура по целия свят. В момента в Истанбул има над 3000 джамии и ходът на президента Реджеп Тайип Ердоган не се аргументира със създаването на допълнителни места за молитва.

Турските власти съобщиха, че отварянето на „Света София“ със статут на джамия няма да спре туристите от това да я посещават. Те дадоха обещание, че християнските икони ще бъдат съхранени.

Не така обаче смята историкът Зейнеп Ахунбай, която работи по реставрацията на сградата в продължение на 27 години. „Дали ще приемат да се молят в присъствието на иконите на Бог и Дева Мария?“, запита тя, цитирана от Sky News.

„Света София“ е под егидата на ЮНЕСКО и се счита за световно културно наследство. „Всяка държава трябва да гарантира, че нито една промяна няма да подкопае изключителната универсална стойност на тези обекти на нейната територия. Държавата трябва предварително да уведоми ЮНЕСКО за всяка промяна и ако е необходимо, тя ще бъде прегледана от Комитета за световно наследство“, е позицията на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

От ЮНЕСКО призоваха турските власти да започнат диалог, преди да бъде взето окончателно решение, което би могло да подкопае универсалната стойност на „Света София“.

Въпреки тези предупреждения президентът Реджеп Ердоган сподели, чрез своя говорител Ибрахим Калън, че „повторното отваряне на „Света София“ за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи към световното икономическо наследство“.

Ердоган потвърди, че Турция ще запази християнските икони – „също както нашите предци са запазили всички християнски ценности“.

За превръщането на „Света София“ в джамия са турските националисти и ислямисти. Те години наред защитават тази кауза, срещу която се противопоставят Гърция и Русия. В другия лагер са и турските либерали, които смятат, че подобен ход ще представлява неуважение към историята на християнското малцинство. Ердоган вече обаче заяви, че това е въпрос на вътрешна, а не на външна политика.

"Света София" е построена от император Юстиниан I през 537 г. По това време Византийската империя изживява една от своите "златни" епохи, като почти цялото Средиземноморие е под властта на василевса. През 1453 г. обаче, когато Османската империя завладява Константинопол, сградата е превърната в джамия. Миналата година обектът е била посетен от 3,7 милиона души.

Предполага се, че Ердоган вече е предупредил Държавния съвет за плановете си да проведе първите молитви в сградата на 15 юли – четвъртата годишнина от неуспешния държавен преврат срещу него.


Прочетете още:

Ще стане ли "Света София" джамия: Турция решава дали да обърне гръб на Запада

Русия предупреди Турция: Заплаха към "Света София" е заплаха към християнската цивилизация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024