Руската православна църква предупреди Турция да подходи с „предпазливост“ относно Турция не отстъпва - "Света София" може да стане джамия до 15 дни Именно такъв ход предприема турският президент Реджеп Тайип Ердоган, а решението му ще стане ясно в следващите дни.

В официално изявление руският патриарх Кирил изрази своята „дълбока загриженост“ за промяна на статуса на „един от най-големите паметници на християнската цивилизация“, който е „изключително скъп за Руската църква“.

Сградата в Истанбул, която е със статут на културно-историческа ценност, е превърната в музей още в началото на 20 век, когато Мустафа Кемал Ататюрк слага началото на Турската република. Реджеп Ердоган обаче не отстъпва от позицията си отново да въведе промени – ход, който вече плаши християнския свят.

„Всеки опит за унижение или потъпкване на хилядолетното духовно наследство на Църквата на Константинопол ще бъде приет от руснаците – и в миналото, и сега – с горчивина и гняв“, гласи съобщението на руския патриарх.

„Заплаха към „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашата духовност и история“, добавиха от патриаршията.

Позиция в Москва заеха и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, както и зам.-министърът на външните работи Сергей Вершинин. Песков призна, че решението е изцяло вътрешнополитически въпрос на Турция, но призова страната да отчете статута на „Света София“ като световно наследство.

"Света София" е построена от император Юстиниан I през 537 г. По това време Византийската империя изживява една от своите "златни" епохи, като почти цялото Средиземноморие е под властта на василевса. През 1453 г. обаче, когато Османската империя завладява Константинопол, сградата е превърната в джамия.

Турският президент Реджеп Ердоган не приема критиките от чужбина и вярва, че промяната на статута на сградата е изцяло вътрешен въпрос.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че „Света София“ е културно наследство под егидата на ЮНЕСКО и проблемът с нейния статус „трябва да се погледне от тази перспектива“.

Описвайки паметника като „символ на толерантност и диалог“, той каза, че дебатът не трябва да се използва „за да се стига до спор между регионите“.


Прочетете още:

Турция не отстъпва - "Света София" може да стане джамия до 15 дни

  Ще стане ли "Света София" джамия: Турция решава дали да обърне гръб на Запада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"